Andrei Caramitru: „Pimen, securist şi înalt prea ierarh, e dus rapid cu elicopterul la Balş, deşi ni se spune că nu e în stare gravă“
0Andrei Caramitru se revoltă împotriva deciziei autorităţilor de a-l transfera pe ÎPS Pimen cu elicopterul la Bucureşti. În străinătate, preoţii au murit de COVID spovedind muribunzii
Fostul consilier al lui Dan Barna, Andrei Caramitru, a postat un mesaj pe Facebook prin care face o paralelă între preoţii din Italia, care s-au infectat spovedind muribunzi, şi ÎPS Pimen, care, deşi nu e grav bolnav, a fost transferat la Bucureşti pentru a fi tratat la Matei Balş.
Iată postarea lui Andrei Caramitru:
„In Italia, 100 de preoţi au murit de covid - in mare parte pentru ca au mers sa spovedească muribunzii. Un preot bătrân a cerut sa nu fie intubat ca sa scape un pacient mai tânăr, şi a murit.
In UK, primul ministru a stat şi lucrat cu simptome de covid, din izolare, pana a intrat in faza dura a bolii. Doar atunci a mers la spitalul public unde sunt tratati toţi. Printul Charles nu a fost nici măcar la spital când a fost confirmat, ca sa nu ocupe un pat.
La noi, Pimen, securist şi înalt prea ierarh, e dus rapid cu elicopterul la Balş deşi ni se spune ca NU e in stare gravă. Flutur a ocupat săptămâni rezerva VIP din spital deşi NU avea simptome grave. Asta in timp ce aproape 100 de oameni au murit deja in judeţul păstorit de ei. Inclusiv un brancardier – acasă“.
Întrebat despre situaţia ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, infectat cu noul COVID-19, prof. Alexandru Rafila, a spus la Digi TV, că, „Poate că este o persoană sănătoasă, nu are boli cronice, mai ales că probabil a avut un trai destul de ascetic şi anumite boli, cum ar fi bolile cardio-vasculare sau diabet l-au ocolit şi în această situaţie.
Poate să fie vorba despre o conjunctură favorabilă, mai ales dacă face cumva o formă cu simptomatologie redusă a bolii şi nu o formă gravă, complicată având în vedere că s-ar putea să nu aibă comorbidităţi”, a spus Rafila.
„Mi se pare extrem de relevant acest exemplu, pentru că ne arată că o evoluţie necontrolată a bolii, din cauza unei lipse de acţiune sau a unor comportamente total necorespunzătoare, fac ca un oraş relativ mic, cum este Suceava, care are în jur de 120.000 de locuitori, să producă un sfert din cazurile din România, ceea ce este impresionant”, a spus Rafila.
El a adăugat că Suceava este un exemplu despre ce s-ar putea întâmpla dacă la nivelul întregii ţări nu ar fi respectate măsurile de distanţare sau dacă în spitale nu ar fi utilizate la timp şi aşa cum trebuie echipamentele de protecţie.
În ceea ce priveşte starea arhiepiscopului, Rafila spune că, deşi acesta este în vârstă, e posibil ca simptomele să fie uşoare. „Poate că este o persoană sănătoasă, nu are boli cronice, mai ales că probabil a avut un trai destul de ascetic şi anumite boli, cum ar fi bolile cardio-vasculare sau diabet, l-au ocolit şi în această situaţie. Poate să fie vorba despre o conjunctură favorabilă, mai ales dacă face cumva o formă cu simptomatologie redusă a bolii şi nu face o formă gravă, complicată având în vedere că s-ar putea să nu aibă comorbidităţi”, a spus Rafila.
Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen, a fost confirmat pozitiv la testul pentru noul coronavirus.
ÎPS Pimen a început să se simtă rău de joi, 16 aprilie. Atunci ar fi participat la o ceremonie religioasă în aer liber, cu toate că afară ningea.
Totodată, arhipiscopul a oficiat, împreună cu alţi preoţi şi călgări de la biserica Sf. Gheorghe a mănăstirii „Sfântul Ioan”, din municipiul Suceava, ceremonia religioasă din noaptea de Înviere.
Cel mai probabil, toţi călugării lăcaşului de cult vor trebui să facă testul pentru depistarea COVID-19. Direcţia de Sănătate Publică va trebui să facă o anchetă epidemiologică la mănăstire.
ÎPS Pimen s-a născut pe 25 august 1928, în localitatea Brebănu, din judeţul Buzău. Este arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor din 1991.
ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, este unul dintre cei mai cunoscuţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române despre care s-a stabilit cu siguranţă că a fost turnător la Securitate. Acest lucru este confirmat chiar şi de o decizie definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie, din octombrie 2012.
Încă din 2007, CNSAS a decis că arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a colaborat cu Securitatea, furnizând informaţii cu privire la colegi ai săi şi unii membri ai diasporei, în perioada în care s-a aflat în misiune în Occident, trimis de Biserică.
Potrivit Deciziei CNSAS numărul 3.370 din 9 octombrie 2007, ÎPS Pimen, cu numele de mirean Vasile Zainea, este titularul dosarelor SIE 40160 şi I 993, iar potrivit celor consemnate în aceste dosare, „a fost utilizat ca informator de IJ Suceava sub numele conspirativ Sidorovici în perioada 1975-1977”
Racolat de Securitate la Mănăstirea Putna
În documentul citat, se arăta că „în perioada cât a funcţionat la Putna, a fost folosit uneori de organe în culegerea de informaţii despre unele elemente străine ce vizitau sau erau cazate la mănăstire” şi că datele obţinute le furniza verbal.
„După venirea sa la Suceava a fost atras şi mai mult la colaborare, iar informaţiile ce le obţinea le furnizează în scris, deşi nu este înregistrat la noi ca sursă”, se preciza în dosarul SIE 40160.
În decizia CNSAS se mai arăta că, după întoarcerea de la o specializare în Republica Federală Germania, la 30 iunie 1977, Vasile Zainea a fost înregistrat ca informator intern de DIE, cu scopul pregătirii lui „cu sarcini în exterior, având numele conspirativ Petru”.
„Anterior înregistrării ca informator intern, documentele confirmă preluarea titularului de serviciul de informaţii externe înainte de plecarea în RFG la sfârşitul anului 1976”, se mai arăta în decizia CNSAS, unde se preciza că dosarul personal de informator DIE a fost deschis la 20 noiembrie 1976.