adevarul.ro te invită să cauţi comori ascunse prin oraş cu telefonul mobil. Intră şi vezi cum te poţi distra cu Geocaching!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevărul a ascuns o comoară şi aşteaptă să o găseşti. Dacă ai spirit de aventură şi un dispozitiv GPS te invităm să găseşti cache-ul "adevarul".

Coordonatele ascunzişului geocaching sunt:
N 44° 28.945
E 026° 07.290

Iată despre ce e vorba

Geocaching este un joc de aventură, pentru cei pasionaţi de GPS (Global Positioning System) şi nu numai. Jocul a apărut în urmă cu zece ani în Statele Unite şi s-a răspândit imediat în toată lumea.

Jocul presupune acunderea unor cutii numite şi cache-uri cu un conţinut simplu, de cele mai multe ori un junal şi un pix şi publicarea pe site-ul geocaching.com a coordonatelor geografice (latitudine şi longitudine) pentru ca ceilalţi jucători să poată găsi ascunzişul.

Cutia trebuie să fie închisă ermetic şi poate fi mică precum o unghie, dar şi mare cât o cutie de televizor.

Oricine poate participa pentru că fiecare cache are un anumit grad de dificultate specificat. Ascunzişul este descris în amănunt pe site dacă este accesibil persoanelor cu diazabilităţi, dacă este recomandat pentru copii, dacă este periculos, ce dimensiuni are sau cum sunt împrejurimile.

Dacă vrei să participi trebuie sa te înscrii pe site

Pentru a descoperi cache-ul ai nevoie de o busoală, un dispozitiv GPS sau un telefon mobil cu GPS şi imaginaţie, pentru că în unele cache-uri poţi găsi ghicitori pe care trebuie sa le rezolvi pentru a afla coordonate noi.

Unele cache-uri pot conţine şi obiecte, jucătorii pot lua obiectul dar trebuie să lase un obiect cu o valoare asemănătoare.

De asemenea, fiecare cache conţine un jurnal unde fiecare jucător îşi trece numele şi data la care a găsit acel cache. Cel mai adesea jucătorii intră online şi vorbesc despre cache-urile la care au fost. Ei spun dacă este uşor sau greu de găsit, în ce stare se află, sau postează poze, fără a dezvălui însă locul ascunzişului Geocache.

Dacă vrei să intri în joc şi să pui şi tu un cache, trebuie să urmezi instructiunile de pe site. Astfel, trebuie să oferi date cât mai corecte şi exacte despre locul şi împrejurimile unde se află ascunsă "comoara".

De asemenea, fiecare cache trebuie să conţină un jurnal şi instrucţiuni de folosire în mai multe limbi. Astfel, dacă obiectul este găsit din întâmplare, persoanei care l-a găsit i se explică de ce se află acolo şi este rugată să-l pună la loc.

Proprietarul este obligat să-l verifice periodic şi să-l întreţină, adică dacă este deteriorat trebuie să-l înlocuiască de aceea sunt bune impresiile utilizatorilor de pe site. Cei care l-au căutat pot semnala proprietarului dacă nu au găsit cache-ul în ascunziş sau dacă jurnalul este plin. În aceste cazuri proprietarul trebuie să meargă să-l înlocuiască.

Comunitatea are peste cinci milioane de ultilizatori şi sunt peste un milon şi jumătate de cache-uri ascunse în toată lumea. Pe site-ul oficial există o bază de date cu o hartă cu toate cache-urile din România şi din lume.

Sunt foarte mulţi jucători străini care fac turism întocmai pentru acest joc şi vin în România să descopere geocache-urile.

În România, până acum sunt peste 1.250 de geocacheri care au vizitat aproximativ 600 de cache-uri.

De asemenea, jucătorii sunt avertizaţi că cei care organizează jocul nu îşi asumă responsabilitatea pentru siguranţa lor. Ei recomandă ca întotdeauna atunci când mergi să cauţi un ascunziş să fi însoţit de cineva şi să anunţi de fiecare dată unde şi în ce direcţie ai mers pentru că este un joc public şi dacă există persoane cu intenţii rele este bine să fi protejat. Dar, în general, este un joc foarte prietenos indicat activităţilor în familie.

Cache-urile nu sunt valoroase din punct de vedere financiar, comoara găsită este bineinţeles una doar simbolică, adevărata recompensă fiind bucuria de a găsi cutia si de a vizita locuri noi. De exemplu în cutie poţi găsi monede, jucării de mici dimensiuni sau brelocuri.

Geocaching pe traseul preşedintelui israelian venit în vizită în România

Anul trecut, în luna august, pirotehniştii români au fost anunţaţi de prezenţa unui colet suspect ascuns în Capitalei.

Aceştia au intervenit imediat, fiind unul dintre traseele preşedintelui israelian Shimon Peres, aflat în vizită în România.

În zona podului Băneasa, pe unul dintre traseele preşedintelui israelian Shimon Peres, aflat în vizită în România, după ce în zonă a fost descoperit un colet suspect.

Poliţiştii au stabilit că acest colet face parte din jocul Geocaching.

image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite