A şasea zi de caniculă: sudul ţării rămâne sub Cod portocaliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România pare să fi scăpat, pentru moment, de temperaturile de 40 de grade Celsius, atenţionarea Cod roşu fiind ridicată. De azi încep ploile şi vijeliile dar valul de căldură se menţine în Capitală şi în sudul ţării.

După câteva zile de foc, cu temperaturi care au depăşit 40 de grade Celsius în majoritatea regiunilor, meteorologii au ridicat Codul roşu de caniculă. Totuşi, mercurul din termometre nu va coborî foarte mult în această săptămână, asta pentru că au intrat în vigoare noi atenţionări emise de specialişti, valabile până marţi. Chiar dacă în regiunile vestice, nordice, centrale şi nord-estice ae ţării, precum şi în zonele de munte vor fi vijelii, averse torenţiale şi descărcări electrice şi grindină, opt judeţe din sudul ţării şi municipiul Bucureşti rămân sub Cod portocaliu de caniculă, restul ţării fiind sub Cod galben de temperaturi ridicate. 

Astfel, valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea până marţi, interval în care temperaturile se vor situa între 36 şi 39 de grade Celsius. Specialiştii susţin că stresul termic la care este supus organismul în această perioadă este unul major. De altfel, canicula a făcut deja şase victime la nivel naţional. Şase persoane au murit din cauza caniculei, sub privirile neputincioase ale medicilor, care nu i-au putut salva de la moarte. 

„În momentul în care apar variaţii de 8-10 grade Celsius, organismul depune eforturi mari pentru a se termoregla. Categoric acest lucru nu rămâne fără urmări. Unele persoane vor prezenta somnolenţă, altele cefalee, altele insomnii. Situaţia poate fi dramatică pentru persoanele cu boli cronice, bătrâni şi copii”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Alis Grasu, şefa Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIf).

Ce înseamnă stresul termic pentru organism

Chiar şi meteorologii avertizează că în aceste zile disconfortul termic va fi în continuare unul accentuat iar indicele de temperatură umezeală (ITU) va depăşi constant, până miercuri, pragul de 80 de unităţi, respectiv el va varia între 82 şi 84 de unităţi.

„Persoanele sănătoase au putere de adaptare. Organismul se poate adapta şi la frig şi la cald, situaţia nu este la fel în cazul categoriilor la risc, respectiv copiii, bătrânii şi bolnavii cronic. Însă şi pentru cei sănătoşi e inconfortabil. Temperaturile au ajuns să fie aşa ridicate pentru că şi oraşul în sine (Bucureşti, n.red.) s-a schimbat. Sunt numai betoane. Problema legată de disconfortul termic este că de la un anumit grad de căldură nici măcar senzaţia de sete nu mai ţine pasul cu cantitatea de apă pierdură de organism. Se închide acea senzaţie la nivel central. Mai periculos este că pe caniculă pierdem şi seruri minerale”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Corina Zugravu, specialist în igienă alimentară. 

Potrivit acesteia, sunt persoane care în loc să bea apă în perioada caniculă beau suc sau chiar alcool. „În cazul persoanelor răpuse de căldură în aceste zile, este clar că ele nu erau tocmai sănătoase. Nu sunt probleme particulare pentru cei care se ştiu cu probleme de sănătate. Sigur, trebuie evitate grăsimile, ideal ar fi să se mânânce supe, salate cu ceva proteină şi multe fructe. Plus că nu este indicat să gătim pe temperaturi aşa mari”, a completat Zugravu. 

Toate echipajele de ambulanţă, în stradă 

Concret, populaţia a fost sfătuită în repetate rânduri să nu se expună în soare la orele amiezii iar părinţii au fost sfătuiţi să nu îi scoată pe copii din locuinţe în intervalul 11-18, pentru că pot face insolaţie. În ciuda sfaturilor venite de la specialişti şi de la autorităţi, serviciile judeţene de ambulanţă lucrează la foc continuu în aceste zile toride, toate echipajele fiind în stradă. 

Doar în Capitală, ieri, între orele 08.00 - 16.00, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABIf) a primit 557 de solicitări din care 307 au reprezentat urgenţe. „69 din aceste urgenţe au fost în loc public. Am avut 18 lipotimii şi 14 sincope, adică leşinuri dar au fost şi persoane care şi-au pierdut cunoştinţa pentru scurt timp”, a precizat Alis Grasu. 

Expuşi la temperaturi insuportabile au fost şi românii care au ales să circule cu trenul în aceste zile toride. Pe lângă faptul că au ajuns cu zeci de minute întârziere la destinaţie din cauza restricţiilor impuse de Căile Ferate Române, călătorii s-au plâns că au avut parte de condiţii inumane, astfel că o deplasare cu trenul a devenit un adevărat test de rezistenţă pentru cei mai mulţi. 

Călătoria cu trenul, un coşmar 

De pildă, un utilizator de Facebook, profesor universitar, a povestit cum a fost nevoit să călătorească spre Constanţa, la clasa I, fără aer condiţionat şi cu geamuri care nu puteau fi deschise. 

„Canicula a afectat şi astăzi mersul trenurilor. Temperatura la nivelul şinelor a ajuns la aproape 60 de grade, iar trenurile merg cu 30 de kilometri pe oră mai lent decât într-o zi normală. Tot din cauza căldurii, pe ruta Constanţa-Bucureşti nu a funcţionat aerul condiţionat, iar călătorii s-au descurcat cum au putut. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în trenul Iaşi-Bucureşti. Călătorii au mers cu uşile de la vagon deschise ca să nu se sufoce”, a scris Sorin Psatta pe profilul său de Facebook. 

Ulterior, CFR a anunţat că pe mai mult de 65% din reţeaua feroviară se circulă cu o viteză redusă cu 20-30 de kilometri pe oră, dată fiind temperatura la nivelul şinei în vederea identificării potenţialelor pericole dar şi pentru măsurarea şi înregistrearea permanentă a evoluţiei temperaturilor. Totodată, CFR i-a îndemnat pe călători să solicite informaţii referitoare la orele de sosire şi plecare a trenurilor.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite