VIDEO Julien Popov: „Maşinile electrice vor invada piaţa auto globală din 2011“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentantul Fundaţiei Europene pentru Schimbări Climatice, Julien Popov, este de părere că, peste cinci ani, automobilele convenţionale vor fi ca telefoanele fixe în prezent. Vehiculele clasice se vor folosi, dar nu vor mai fi nici comode, nici la modă pentru utilizatori. La sfârşitul lui 2010, în oraşe din Israel, Franţa, Spania, Japonia şi SUA va fi finalizată infrastructura necesară pentru utilizarea maşinilor electrice la s

Transportul din ţările Uniunii Europene consumă două treimi din cantitatea de petrol existentă şi generează 28% din emisiile totale de dioxid de carbon, arată cel mai recent studiu al Federaţiei Europene pentru Transport şi Mediu.

Cum cele mai multe guverne au ambiţii serioase în ceea ce priveşte reducerea noxelor din atmosferă, înlocuirea maşinilor convenţionale cu vehiculele electrice ar reprezenta una dintre cele mai viabile soluţii. Un studiu al organizaţiei neguvernamentale de mediu Greenpeace anticipează că în ţările industrializate, maşinile electrice vor intra masiv pe piaţă din 2015. 

Julien Popov, consultant pe Europa Centrală şi de Sud-Est din partea Fundaţiei Europene pentru Schimbări Climatice, vorbeşte despre două inovaţii în crearea infrastructurii pentru maşinile electrice, bazate pe principii foarte simple.

Abonamente lunare la staţia de reîncărcare

Potrivit lui Popov, pentru că timpul de încărcare a bateriilor este foarte mare, soluţia la această problemă o vor constitui punctele de reîncărcare automatizate. „Intri în acest centru de alimentare unde bateria descărcată îţi este schimbată cu una încărcată, apoi pleci mai departe. Procesul durează mai puţin decât alimentarea motorului cu benzină sau cu motorină”, spune Popov.

O a doua problemă ce va fi rezolvată în cadrul acestor puncte de alimentare este costul ridicat al unei baterii, pe care proprietarii staţiilor de reîncărcare îl vor acoperi prin abonamentele lunare plătite de şoferi. „Oricum, reîncărcarea în punctele speciale va fi pentru fiecare kilometru de trei până la şase ori mai ieftină decât alimentarea cu benzină”, mai spune consultantul.

În ceea ce priveşte România, Julien Popov crede că cel mai uşor poate fi implementată o infrastructură pentru utilizarea maşinilor electrice prin înlocuirea treptată a flotei de automobile convenţionale folosite de companii sau de reţelele de taxiuri, pentru că acestea se deplasează doar local.

„Aşa vor proceda ţări ca Danemarca, Franţa, Israel sau Japonia, care au semnat deja contracte cu dezvoltatori de sisteme pentru infrastructura necesară. Nici SUA nu s-au lăsat mai prejos. Obama a anunţat că va investi peste două miliarde de dolari în dezvoltarea infrastructurii pentru maşini electrice, în ideea de a deveni lideri mondiali la acest capitol”, adaugă Popov.

image



Piaţa vehiculelor eco se dezvoltă şi în Spania

De asemenea, în oraşele Sevilia, Madrid şi Barcelona din Spania se vor implementa proiecte-pilot de infrastructură pentru maşinile electrice. Autorităţile vor amenaja staţiile de alimentare pentru o flotă de aproximativ 500 de maşini electrice achiziţionate atât de cetăţeni, cât şi de stat. Deşi nu se produc încă la scară largă, Popov precizează că puterea exemplului va avea un impact pozitiv asupra achiziţionării de maşini electrice în rândul persoanelor fizice.

„Dacă George Clooney sau Brad Pitt îşi cumpără o asemenea maşină, cu siguranţă că mulţi alţi oameni de rând vor visa la modele de automobile electrice, mai ieftine sau mai scumpe, în funcţie de buzunarul fiecăruia”, spune consultantul. El susţine că marile companii petroliere pot face în aşa fel încât să nu înregistreze pierderi mari în urma dezvoltării pieţei de maşini electrice.

„De ce n-ar putea o companie petrolieră să construiască staţii mixte, unde îţi poţi alimenta maşina cu combustibil sau, dacă e electrică, o poţi reîncărca în acelaşi loc? Un lucru este cert: fie că eşti companie petrolieră, fie că eşti conducătorul unui stat, trebuie să te integrezi în acest sistem, pentru a nu fi perdant”, conchide specialistul.

Confortul, punctul forte al automobilelor eco

Deşi o călătorie la volanul unei maşini electrice este foarte relaxantă şi silenţioasă, Popov spune că împătimiţii vitezei pot simţi puterea motorului mai ceva ca la o maşină convenţională. „E o senzaţie foarte plăcută, iar în industria auto plăcerea este un factor esenţial. Lucrul acesta m-a convins încă o dată că piaţa maşinilor electrice se va dezvolta rapid în umătorii ani”, mai spune acesta.

Istoria automobilelor electrice

image


Maşina electrică nu este un concept nou. Ea a fost inventată în 1832, înainte de automobilul convenţional pus în mişcare de motorul cu combustie internă. Designul şi bateria unei maşini electrice au fost îmbunătăţite în 1881, an în care aceste vehicule au început să atragă atenţia.

Franţa şi Marea Britanie au fost primele ţări care au promovat utilizarea maşinilor electrice. A urmat America unde, pentru prima oară în istorie, vehiculele electrice s-au folosit la scară mai largă: în 1897, New Yorkul avea o flotă de taxiuri electrice. În anul 1970, SUA şi Japonia dezvoltau deja programe serioase de cercetare a infrastructurii necesare maşinilor electrice.

Iniţiativă

Primarul Parisului, Bertrand Delanoe, a lansat anul acesta un program prin care francezii vor putea închiria non-stop maşini electrice. Cele 3.000 de automobile vor fi accesibile în peste 1.000 de locuri din Paris. Abonamentul va costa între 15 şi 20 de euro, pentru o lună, şi între 4 şi 6 euro, pentru o jumătate de oră de utilizare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite