Varianta Omicron, de patru ori mai contagioasă decât Delta STUDIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Varianta ​​„Omicron” a virusului SARS-CoV-2 este de 4,2 ori mai transmisibilă în stadiul iniţial decât varianta „Delta”, potrivit unui studiu al unui om de ştiinţă japonez, care consiliază ministerul Sănătăţii de la Tokyo. Potrivit Bloomberg, această constatare confirmă temerile legate de contagiozitatea noii tulpini care conduc la boala COVID-19.

Hiroshi Nishiura, profesor de ştiinţe ale sănătăţii şi mediului la Universitatea Kyoto, specializat în modelarea matematică a bolilor infecţioase, a analizat datele genomului disponibile până pe 26 noiembrie în provincia Gauteng din Africa de Sud, potrivit Digi24. 

„Varianta Omicron are o transmisibilitate mult mai mare şi are capacitatea de anula imunitatea construită în mod natural prin trecerea prin boală sau generată de vaccin”, se arată în concluziile profesorului Nishiura, care au fost prezentate miercuri la o reuniune a comitetului consultativ al ministerului Sănătăţii din Japonia.

La nivel global există îngrijorări cu privire la faptul că tulpina Omicron ar putea afecta lumea mult mai mult decât a făcut-o tulpina Delta, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că ar putea exista „consecinţe grave” ale răspândirii necontrolate  acesteia. Cu toate acestea, o creştere a cazurilor în Africa de Sud, ca urmare a apariţiei variantei Omicron, nu a copleşit încă spitalele, ceea ce a condus la un oarecare optimism că poate provoca numai boli uşoare. Companiile Pfizer şi BioNTech au mai spus în această săptămână că o doză de rapel a vaccinului lor anti-COVID ar putea întări protecţia împotriva tulpinii.

Studiul profesorului Nishiura nu a fost revizuit de colegi şi nu a fost publicat într-un jurnal ştiinţific. Noua analiză a fost efectuată folosind aceeaşi metodă pe care a folosit-o într-un studiu din iulie publicat de jurnalul medical Eurosurveillance despre cum se comporta varianta Delta înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Sute de cercetători din întreaga lume încearcă în această perioadă să înţeleagă noua variantă ​​„Omicron”, care este cea mai diferenţiată tulpină de până acum dintre cele cinci variante de îngrijorare identificate de OMS de la începutul pandemiei.

Cazurile din Africa de Sud au crescut rapid până la aproape 20.000 pe zi, de când ţara a raportat pentru prima dată descoperirea variantei Omicron. 

„Une a fost descoperită, rata de vaccinare a fost mai mică de 30% şi mulţi oameni au fost probabil infectaţi în mod natural”, a spus Nishiura, adăugând că „trebuie să acordăm o atenţie deosebită tendinţelor viitoare pentru a vedea dacă acelaşi lucru se va întâmpla în ţările în care vaccinurile pe bază de ARN sunt într-un procent ridicat”.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite