Vaccinul împotriva meningitei B este disponibil şi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meningita B poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinul meningococic grup B, disponibil acum şi în România, face parte din vaccinurile opţionale şi este indicat persoanelor cu vârste peste două luni.

Boala meningococică invazivă  - BMI - este o boală potenţial fatală sau cu grave sechele permanente pentru supravieţuitori, chiar şi în cazul administrării unui tratamentul adecvat.  Boala progresează rapid şi este, de cele mai multe ori, dificil de diagnosticat.

În România, 69% din toate cazurile de meningită meningococică confirmate în ultimii patru ani au fost cauzate de serogrupul B. Numai în anul 2018 au fost confirmate 73 de cazuri, incidenţa cea mai mare fiind la copiii cu vârsta cuprinsă între 0-1 an şi 1-5 ani.

„Pentru prevenirea şi protecţia împotriva bolilor grave, GlaxoSmithKline asigură, la nivel global, peste două milioane de doze de vaccin, zilnic. Compania are în portofoliu mai mult de 30 de tipuri de vaccin,  care ajută oamenii să se protejeze împotriva unui număr de 21 de boli grave. Având în vedere contextul actual din România şi nevoia acută pentru un vaccin meningococic grup B, compania a depus toate eforturile pentru a asigura pacienţilor din România posibilitatea de a se proteja împotriva meningitei B.” a declarat Dana Constantinescu, general manager GlaxoSmithKline România.

Bacteria se transmite pe cale respiratorie

Aproximativ 10% din populaţia la nivel global este purtătoare asimptomatică a Neisseria meningitidis, bacteria cauzatoare de meningită bacteriană. Bacteria este transmisă de la persoană la persoană pe cale respiratorie, prin picături de salivă sau secreţii nazofaringiene.

În pofida tratamentului medical adecvat, aproximativ 1 din 10 pacienţi care contractează BMI decedează şi aproximativ 1 din 5 dintre cei care supravieţuiesc rămâne cu sechele permanente.

„Întrucât cea mai mare incidenţă a bolii este întâlnită la copiii cu vârsta cuprinsă între 0 -1 an şi 1-5 ani, lansarea vaccinului este de interes pentru părinţi, în special. Este foarte important de menţionat că vaccinul meningococic grup B poate fi administrat pentru imunizarea activă a persoanelor, încă de la vârsta de peste 2 luni.” a declarat, la rândul său, Dan Niţu, Director Medical, GlaxoSmithKline România.

OMS recomandă vaccinarea pentru a preveni decesele

În 2012, Organizaţia Mondială a Sănătăţii  - OMS - şi cele 194 de state membre au publicat un plan de acţiune privind vaccinarea, pentru a extinde accesul la imunizare, pentru a promova inovaţia în industria vaccinurilor şi a preveni milioane de decese.

Mai mult, Comisia Europeană consideră că „vaccinarea este principalul instrument de prevenire primară a bolilor şi una dintre măsurile cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor în materie de sănătate publică. Imunizarea prin vaccinare este cea mai bună cale de apărare de care dispunem pentru a lupta împotriva bolilor grave care pot fi prevenite şi împotriva bolilor contagioase, care uneori pot fi mortale.”


 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite