Tusea uscată şi sufocarea pot indica o fibroză pulmonară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boala se manifestă iniţial prin sufocare neobişnuită în timpul efortului fizic, care se 
permanentizează, şi prin tuse uscată.
Boala se manifestă iniţial prin sufocare neobişnuită în timpul efortului fizic, care se permanentizează, şi prin tuse uscată.

Inflamaţia şi cicatrizarea la nivelul plămânilor duce la fibroză. Ţesutul îşi pierde treptat funcţia, iar respiraţia devine din ce în ce mai dificilă. Cicatricile sunt ireversibile, dar există tratamente care pot ameliora simptomele.

Când plămânii noştri sunt supuşi unei agresiuni severe, apare inflamaţia, un mecanism de apărare folosit de organism pentru a se proteja de un agresor. Efectul inflamaţiei cronice este apariţia unui ţesut cicatrizat în plămâni. Ei îşi pierd elasticitatea, devin rigizi, iar pereţii sacilor alveolari se îngroaşă. Ca urmare, el va împiedica trecerea oxigenului în sânge şi expirarea CO2 şi va afecta alveolele, bronhiile mici (tuburile prin care trece aerul pentru a ajunge în plămâni) şi vasele sangvine pulmonare.

Fibroza pulmonară poate fi benignă, când prezintă doar câteva simptome. Dar, în unele cazuri, suferă o evoluţie constantă şi duce la complicaţii grave, cum sunt hipertensiunea pulmonară, creşterea presiunii în vasele de sânge ale plămânilor. Riscul de atac de cord, de accident vascular cerebral şi de contactare a unor infecţii respiratorii este, de asemenea, crescut.
 
Poate fi cauzată de infecţiile virale

Există o mare varietate de cauze care pot duce la fibroza pulmonară. Unele persoane - cum sunt agricultorii sau minerii - contractează boala la locul lor de muncă, prin inhalarea unor particule mici de minerale sau a altor particule care lezează alveolele. Alte afecţiuni care pot provoca fibroză sunt sarcoidoza, tuberculoza şi infecţiile virale, diabetul, poliartrita reumatoidă şi, rareori, lupusul. Şi unele medicamente puternice, radioterapia sau gazele industriale pot duce la formarea de leziuni pulmonare.

Persoanele cu risc de dezvoltare a fibrozei pulmonare sunt cele care respiră sau care au fost expuse la: praf anorganic (de exemplu, silicoză, azbestoză, berilioză), agenţi organici (fân mucegăit, îngrăşăminte de pasăre), gaze toxice (aerosoli, vapori, fum), radiaţii (radioterapie), unele medicamente sau droguri.

Află pe Clicksanatate.ro ce analize medicale sunt recomandate pentru depistarea fibrozei pulmonare!

Slăbeşti mai uşor cu miere şi hrean


6 descoperiri în lupta cu HIV

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite