Trei teste pentru virusul hepatitei E, incluse în registrul OMS. Recomandări privind folosirea glucometrelor personale

0
Publicat:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat Lista de diagnostice esențiale (EDL) pentru 2023, un registru de diagnostice in vitro (IVD) bazat pe dovezi, menit să sprijine elaborarea politicilor naționale în domeniul diagnosticării și să îmbunătățească accesul la teste și la serviciile de laborator.

OMS recomandă dispozitivele de monitorizare a glucozei de uz personal. FOTO OMS/Patrick Brown
OMS recomandă dispozitivele de monitorizare a glucozei de uz personal. FOTO OMS/Patrick Brown

Lista din acest an include două premiere:

Prima se referă la includerea în registru a trei teste pentru virusul hepatitei E (HEV), inclusiv un test rapid pentru a ajuta la diagnosticarea și supravegherea infecției cu HEV.

Cea de-a doua se referă la indicația de a include dispozitivele de monitorizare a glucozei de uz personal alături de recomandările medicale pentru diabet deja existente.

Infecția cu hepatita E, insuficient raportată

Hepatita E apare în întreaga lume atât sub formă de focare, cât și sub forma unor cazuri sporadice.

„În timp ce majoritatea persoanelor se recuperează complet, o mică proporție (până la 4%) dezvoltă insuficiență hepatică acută, care este mai mare la femeile însărcinate (rate de mortalitate 19,3-63,6%). Infecția cu hepatita E este insuficient raportată, iar adăugarea acestor diagnostice va ajuta guvernele să gestioneze focarele”, precizează OMS.

Importanța monitorizării regulate a glicemiei

Diabetul este o boală cronică care a provocat 1,5 milioane de decese în 2019, cu o incidență și un impact mai mare în țările cu venituri medii sau reduse. Consecința bolii poate fi evitată sau întârziată cu ajutorul dietei, al activității fizice, al medicamentelor și al monitorizării regulate a glicemiei.

„Includerea dispozitivelor personale de testare a glicemiei în lista de diagnostice esențiale ar putea duce la o mai bună gestionare a bolii și la reducerea rezultatelor negative”, explică OMS.

Lista de diagnostice esențiale

Deși nu este prescriptivă, Lista de diagnostice esențiale are potențialul de a ajuta țările în planurile lor de îmbunătățire a accesului la diagnosticele in vitro, oferind un cadru politic care să permită luarea de decizii în cunoștință de cauză pentru listele naționale de diagnostice esențiale.

"Dezvoltarea rapidă și desfășurarea la nivel mondial a dispozitivelor de diagnosticare la începutul pandemiei COVID-19 a fost vitală pentru urmărirea răspândirii virusului, pentru detectarea, izolarea și tratarea celor infectați și pentru protejarea celor aflați în pericol", a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, ambiția este ca guvernele să poată utiliza lista pentru a îmbunătăți serviciile de testare a diagnosticelor in vitro în țara lor, ceea ce se va traduce printr-un acces sporit la diagnostice și rezultate mai bune pentru pacienți.

„Lista de diagnostice esențiale a OMS este un instrument esențial care oferă țărilor recomandări bazate pe dovezi pentru a ghida deciziile la nivel local, pentru a se asigura că cele mai importante și fiabile diagnostice sunt disponibile pentru lucrătorii din domeniul sănătății și pentru pacienți", mai spune directorul general al OMS.

La realizarea Listei de diagnostice esențiale din 2023, Grupul consultativ strategic de experți în diagnosticare in vitro al OMS (SAGE IVD) a analizat 12 cereri și a recomandat adăugarea a opt în IVD și mai multe modificări la testele din lista EDL enumerate anterior, inclusiv IVD pentru tuberculoză, HIV și diabet zaharat.

Pe listă au fost adăugate și teste pentru tulburări endocrine, sănătatea reproducerii, a mamei și a nou-născutului și pentru sănătatea cardiovasculară.

Teste pentru tulburările endocrine

Pentru tulburările endocrine, au fost incluse două teste noi: Hormonul paratiroidian ca test de laborator pentru a ajuta la evaluarea cauzelor tulburărilor homeostaziei calciului și pentru a monitoriza efectele tratamentului; și 17-hidroxiprogesteronul ca test de laborator pentru diagnosticarea și monitorizarea hiperplaziei congenitale suprarenale în afara perioadei neonatale.

Teste pentru sănătatea reproducerii

Pentru sănătatea reproducerii, a mamei și a nou-născutului, au fost incluse două teste: Testul de eluție acidă Kleihauer-Betke ca DIV general pentru utilizare în laboratoarele clinice pentru a ajuta la diagnosticarea și tratamentul hemoragiei fetomaterne și un test la locul de îngrijire pentru determinarea grupelor sanguine și a factorului Rhesus în contextul îngrijirii sănătății materne și al bolilor hemolitice ale fătului și nou-născutului.

Test pentru sănătatea cardiovasculară

Pentru sănătatea cardiovasculară, includerea troponinei I și T de înaltă sensibilitate pentru a ajuta la diagnosticarea infarctului miocardic acut în unitățile de îngrijire a sănătății care dispun de laboratoare clinice.

Încurajări privind elaborarea unor liste naționale de diagnostice esențiale

Odată cu adoptarea recentă a rezoluției OMS 76.5 privind consolidarea capacității de diagnosticare, statele membre sunt îndemnate să ia în considerare stabilirea unor strategii naționale de diagnosticare ca parte a planurilor lor naționale de sănătate și să ia în considerare elaborarea unor liste naționale de diagnostice esențiale, adaptând modelul de listă a OMS de diagnostice in vitro esențiale. OMS consiliază și sprijină mai multe țări din întreaga lume în eforturile lor de elaborare a listelor de diagnostice esențiale, prin intermediul unor seminarii web, ateliere de lucru și sprijin direct la nivel național.

„Actualizată la fiecare doi ani, lista de diagnostice esențiale este menită să sprijine elaborarea politicilor naționale în domeniul diagnosticării in vitro și să îmbunătățească accesul la testele IVD și la serviciile de laborator clinic. Pe lângă faptul că oferă informații pentru listele naționale de diagnostic electrolitic, aceasta oferă consiliere cu privire la stabilirea priorităților pentru DIV la diferite niveluri ale sistemului de sănătate”, precizează OMS.

În plus, informează agențiile Națiunilor Unite și organizațiile neguvernamentale care sprijină selecția, achiziționarea, furnizarea sau donarea de diagnostice in vitro, împreună cu îndrumarea sectoarelor private de tehnologie medicală și de producție cu privire la prioritățile DIV-urilor necesare pentru a aborda problemele de sănătate la nivel mondial.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite