Tratament minim invaziv pentru o gravă afecțiune cardiacă
0Dificultățile de respirație, care pot fi însoțite de durere în piept, oboseală, palpitații, stări de amețeală sau de leșin sunt semne și simptome care pot indica o boală a inimii, cu potențial sever. Insuficiența mitrală, cunoscută și sub denumirea de regurgitare mitrală, apare atunci când valva mitrală nu se închide corespunzător. Astfel, o parte din sângele care ajunge în ventriculul stâng se întoarce în atriul stâng.

De regulă, boala progresează lent, iar manifestările clinice pot apărea după mulți ani de evoluție a afecțiunii. Netratată, insuficiența mitrală poate duce la complicații severe, precum insuficiență cardiacă, hipertensiune pulmonară sau fibrilație atrială. Controalele periodice la medicul cardiolog și efectuarea unei ecografii cardiace permit diagnosticarea din timp a regurgitării mitrale și stabilirea tratamentului corespunzător.
Tratamentul insuficienței mitrale depinde de severitatea bolii și de particularitățile fiecărui pacient. În cazurile de insuficiență mitrală ușoară, medicul poate indica monitorizare sau un tratament medicamentos. În schimb, în insuficiențele mitrale severe, este nevoie de tratament chirurgical, care implică repararea sau înlocuirea valvei mitrale, în funcție de caz.
În prezent, intervențiile chirurgicale sunt realizate de cele mai multe ori fără deschiderea sternului, prin proceduri de chirurgie cardiovasculară minim invazivă, sau prin proceduri endovasculare de cardiologie intervențională. Repararea transcateter a valvei mitrale este indicată în cazurile în care operația pe cord deschis nu poate fi efectuată, în timp ce înlocuirea transcateter a valvei mitrale este dedicată acelor pacienți la care nici operația clasică și nici cea minim invazivă nu pot fi realizate.
În cazul înlocuirii transcateter a valvei mitrale, chirurgul introduce o proteză valvulară prin vasele de sânge până la inimă, cu ajutorul unui cateter. Fiind intervenții minim invazive, avantajele pentru pacienți sunt multiple, de la risc redus de complicații și recuperare rapidă, până la spitalizare de scurtă durată, cu reluarea activităților obișnuite la scurt timp de la operație.
Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare au acces la tratamente de ultimă generație, la Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinici SANADOR. În funcție de indicație, intervențiile chirurgicale sunt efectuate atât clasic, deschis, sau minim invaziv, prin minitoracotomie sau prin chirurgie endoscopică, în primul bloc operator complet digitalizat din România. Intervențiile de cardiologie intervențională sunt realizate în Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR, echipat cu aparatură ultraperformantă, printre care două angiografe Philips Azurion 7.
Asistența medicală avansată este asigurată în singura Secție de Anestezie și Terapie Intensivă pentru Chirurgia Cardiovasculară de categoria I din sistemul medical privat din România, precum și în Unitatea de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienților Cardiaci Critici (USTACC).
Spitalul Clinic SANADOR dispune de un Compartiment de Primiri Urgențe, singurul din sistemul medical privat din România, unde sunt gestionate cu succes urgențe cardiovasculare. La Spitalul Clinic SANADOR funcționează 26 de linii de gardă, printre care și linii de gardă de cardiologie, cardiologie intervențională, chirurgie cardiovasculară, USTACC și ATI cardiovascular.
Ziua mondiala a inimii este marcată anual pe 29 septembrie, prilej de conștientizare a importanței prevenției, diagnosticului precoce și a tratării la timp a bolilor cardiovasculare. În acest sens, controalele periodice la medicul cardiolog și efectuarea unei ecografii cardiace sunt esențiale.