Testul care prezice vârsta menopauzei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O analiză de sânge poate ajuta femeile să afle vârsta la care devin infertile
O analiză de sânge poate ajuta femeile să afle vârsta la care devin infertile

Măsurarea concentraţiei în sânge a hormonului responsabil de funcţia ovariană le poate arăta femeilor din timp câţi ani vor mai fi fertile.

În viitorul apropiat, se va putea afla cu exactitate vârsta la care femeile vor intra la menopauză, cu ajutorul unui test de sânge creat de oamenii de ştiinţă iranieni. Testul măsoară nivelul hormonului anti-Mullerian (AMH), care este produs de celulele ovariene şi, implicit, controlează dezvoltarea ovulelor. Prin urmare, acest hormon reprezintă un barometru în ceea ce priveşte viaţa fertilă a femeilor.

Hormonul ovarian, un indicator

Cu cât nivelul acestui hormon este mai scăzut, cu atât mai repede se va instala menopauza. Mai exact, dacă o femeie de 20 de ani are în sânge o concentraţie de hormon anti-Mullerian în jur de 2,8 nanograme înseamnă că va intra la menopauză foarte devreme, între 35 şi 38 de ani. Dacă la 20 de ani nivelul hormonului anti-Mullerian este în jur de 4,5 nanograme, la 25 de ani în jur de 3,8 nanograme, iar la 30 de ani, în jur de 2,9, menopauza se va instala după vârsta de 50 de ani.

Aceste concentraţii ale hormonului anti-Mullerian în sânge sunt ideale, deoarece, în cazul femeilor care intră la menopauză în jurul vârstei de 50 de ani, şansele să poată concepe până în jurul vârstei de 35 de ani sunt mari. Deoarece diferenţa dintre vârsta estimată şi vârsta reală de apariţie a menopauzei a fost de patru luni, cu variaţia cea mai mare de trei-patru ani, testul aşteaptă aprobarea pentru comercializare. Majoritatea femeilor intră la menopauză în jurul vârstei de 50 de ani, iar ovulaţia se produce până la 40 de ani. Cu toate acestea, cele mai multe femei concep mai greu după vârsta de 30 de ani, deoarece rezerva de ovule se diminuează cu circa 97%.

Specialistul nostru

Alexandra Crişan
medic primar obstetrică-ginecologie Spitalul Filantropia

Testul AMH (hormon anti-Mullerian) dă indicaţii în ceea ce priveşte rezerva de foliculi ovarieni şi astfel femeia poate afla cât timp mai este fertilă şi, implicit, când va intra la menopauză. Dacă această rezervă este scăzută, femeia mai are puţin timp la dispoziţie pentru a concepe. Dacă rezerva de foliculi ovarieni este crescută, şansele de a concepe sunt mari, chiar şi în cazul femeilor trecute de 30 de ani. După ce rezerva de foliculi ovarieni se epuizează, femeia nu mai poate concepe. Însă intrarea la menopauză nu se produce imediat ce rezerva de foliculi ovarieni s-a epuizat, ci abia după câţiva ani (patru-cinci ani). În maximum trei ani, un astfel de test se va putea face şi acasă. În prezent se fac cercetări pentru a crea cel mai bun test pentru prezicerea vârstei menopauzei, întrucât cele actuale au o marjă de eroare chiar şi de patru ani.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite