Video Teama expunerii la radiații în investigațiile imagistice medicale dispare prin tehnologia Low Dose. Care sunt beneficiile oferite de inovațiile în medicină?

0
Publicat:

Una dintre preocupările majore a pacienților privind investigațiile de imagistică medicală este expunerea la radiații. Tehnologiile avansate permit însă reducerea substanțială a expunerii fără a compromite calitatea imaginilor, iar una dintre cele mai promițătoare inovații în acest sens este tehnologia Low Dose.

Care sunt beneficiile oferite de tehnologia Low Dose Sursa foto  Rețeaua de Sănătate Regina Maria
Care sunt beneficiile oferite de tehnologia Low Dose Sursa foto Rețeaua de Sănătate Regina Maria

La Interviurile Adevărul, Dr. Andru Lamasz, medic primar Radiologie și Imagistică medicală la Regina Maria, explică cum funcționează această tehnologie și ce impact are asupra pacienților.

Echilibrul între doza scăzută de radiații și un diagnostic cât mai corect

Când se recomandă investigații imagistice, principala preocupare este de a proteja pacientul de expunerea la radiații și obținerea imaginilor cât mai bune pentru stabilirea unui diagnostic precis. În cazul pacienților care au indicația de investigații repetate, a copiilor, femeilor însărcinate și persoanelor  cu afecțiuni cronice, de exemplu, tomografia computerizată (CT) oferă detalii esențiale, însă doza de radiații rămâne un subiect sensibil.

În acest moment, integrarea  algoritmilor  inteligenți, a sistemelor de reconstrucție imagistică de ultimă generație și protocoalele  optimizate se reunesc în nouă tehnologie - Low Dose pentru  protejarea  pacientului  și livrarea de  informații eficiente pentru  diagnostice clare și sigure.

Low Dose este folosită deja cu succes în Rețeaua de Sănătate Regina Maria, iar Dr. Andru Lamasz, medic primar Radiologie și Imagistică medicală detaliază în Interviurile Adevărul cum funcționează nouă tehnologie și cine sunt pacienții care beneficiază de aceasta:

Low-Dose înseamnă o doză scăzută de radiații , aplicată pe CT( computer tomograf). Cu ajutorul inteligenței artificiale,  imaginile rezultate sunt suficient de bune pentru a le interpreta și a stabili diagnosticul corect. Doza poate să scadă de la 30% până la 60%,  într-un CT standard - așadar, vorbim de o scădere semnificativă. Copiii și pacienții cronici, care vin foarte des la imagistică și care sunt expuși la radiații constant prin investigațiile efectuate, beneficiază de o reducere a dozei de radiații de aproape 50%, la fiecare intervenție. Imaginați-vă  ce beneficiu au.”

Low Dose este folosită deja cu succes în Rețeaua de Sănătate Regina Maria
Low Dose este folosită deja cu succes în Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Tehnologia Low  Dose este utilizată preponderent în cazul  pacienților  cu cancer pulmonar, pentru evaluarea micronodulilor pulmonari și a evoluției acestora  de-a lungul timpului. De asemenea, tehnologia este folosită și în investigarea anumitor  afecțiuni ale sinusurilor feței.

Utilizăm mai rar Low Dose la nivel abdominal,  pentru că această zonă, dacă scazi prea mult doza, deja nu mai poate fi considerate o interpretare corectă. Tehnologia se folosește cu atenție doar in cazul femeilor însărcinate. Dacă este vorba despre o urgență medicală sau chirurgicală, evident că se face CT, dar în rest se evită procedura”, subliniază dr. Lamasz.

Protocolul joacă un rol important în interpretarea cât mai corectă a imaginilor, de aceea el trebuie să fie urmat cu atenție de către medic.  

Dr. Andru Lamasz atenționează asupra „parametrilor la care  trebuie umblat și este important  să fie cât mai corect  menținut echilibrul între reducerea dozei și imaginile rezultate. Depinde foarte mult și de greutatea pacientului. Evident că reduci mult mai ușor doza de radiație la un pacient suplu, totul se adaptează la fiecare pacient în parte."

Rețeaua de sănătate Regina Maria folosește cu succes inteligența artificială în investigații imagistice

Pe lângă tehnologia Low-Dose aplicată la computer tomograf pentru reducerea radiațiilor, la Regina Maria se utilizează și module implementate pe RMN, care eficientizează foarte mult munca medicilor. Unul dintre acestea oferă rezultate eficiente în zona neurologică. Iată ce spune Dr. Andru Lamasz, medic primar Radiologie și Imagistică medicală:

Avem module pe neuro-imagistică care ne ajută să surprindem mai ușor tumori cerebrale și să le calculăm volumul, dar și module care ne ajută foarte mult în cazul  pacienților cu scleroză multiplă. A număra manual aceste leziuni este foarte dificil, însă  AI-ul face acest lucru într-o secundă, prin generarea unui raport scris pe care vezi toate aceste date. Poate să vadă anevrisme, chiar și pe cele mici. AI-ul calculează automat volumul, nu numai al întregului creier, care din cauza formei foarte neregulate, e imposibil de calculate manual. Însă inteligenta artificială surprinde și multe structuri importante din interiorul creierului pe care le calculează automat."

Dr. Andru Lamasz consideră ca inteligenta artificială în medicină este ajutorul medicului și al pacientului. Cu aceste module diagnosticul este pus rapid și clar, iar tratamentul este ajustat pe aceste rezultate.

AI-ul ajută și eficientizează munca medicilor. Spre exemplu, în cazul unui cancer de prostată, în funcție de scorul pe care îl oferim noi la interpretare, medicul decide dacă recomandă sau nu puncție, apoi se stabilește tratamentul adecvat patologiei”, menționează medicul.

Urmărește integral ediția Interviurile Adevărul și află de la Dr. Andru Lamasz, medic primar Radiologie și Imagistică medicală,  la Regina Maria, cum funcționează nouă tehnologie bazată pe AI și cum ajută inovațiile în medicină la salvarea vieților.  Ia pulsul sănătății și descoperă strategiile de sănătate.

Articol susținut de Rețeaua de Sănătate  Regina Maria

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite