Suntem înconjuraţi de surse de plumb. Cât de periculoasă este expunerea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plumbul este absorbit mai uşor de organismul copiilor decât de cel al adulţilor, avertizează specialiştii. Unele surse sunt aproape inevitabile, dar, cu toate acestea, putem reduce expunerea.

Odată ajuns în sânge, plumbul este eliminat din organism în aproximativ 30 de zile, iar dacă s-a acumulat în oase, el se elimină în 10-30 de ani, subliniază specialiştii din cadrul European Food Safety Authority (EFSA – Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară).

Expunerea oamenilor la plumb se face mai ales prin fumat şi prin alimentaţie, dar şi în apă şi în aer se regăsesc cantităţi reduse. Totuşi, în ultimii zece ani, concentraţia de plumb din mediu a scăzut în majoritatea ţărilor europene, datorită excluderii plumbului din carburanţi şi din anumite vopseluri.

De exemplu, un studiu realizat în Danemarca a arătat că în intervalul 1993-1997 a scăzut concentraţia generală de plumb, în timp ce nivelurile de cadmiu, nichel, mercur şi de seleniu s-au menţinut constante sau reducerea lor a fost insesizabilă.

Potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Institutul Naţional de Sănătate din Serbia, ţigările sunt unele dintre cele mai importante surse de plumb şi sunt şi cele mai uşor de evitat.

Iar cerealele, legumele şi apa de la robinet sunt cele mai semnificative surse alimentare de plumb în toată Europa, potrivit EFSA. Dar nivelurile din diferite alimente diferă de la o ţară la alta.

În Polonia, de exemplu, principalele surse de plumb din alimentaţie sunt legumele, cerealele şi carnea şi produsele din carne. În Finlanda, cele mai mari riscuri în acest sens sunt date de produsele lactate şi de sucuri sau de băuturi alcoolice. În Grecia şi în Spania, cel mai mult plumb provine din legume şi din fructe.

Cea mai răspândită formă de plumb din mediu este cea anorganică. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a inclus plumbul anorganic în categoria factorilor probabil cancerigeni (grupul 2A), dar acest efect este valabil doar în cazul expunerii prelungite la niveluri crescute de plumb, cum este situaţia persoanelor care lucrează în medii poluate (în mine, de exemplu).

Care sunt nivelurile periculoase

Deşi vegetalele sunt surse de plumb, cei mai expuşi la niveluri ridicate din acest metal sunt consumatorii de carne şi de organe de vânat (între 0,81 μg/kg corp pe zi şi 2,44 μg/kg corp pe zi).

Aceste niveluri pun în pericol sănătatea rinichilor şi cea cardiovasculară în cazul adulţilor, potrivit EFSA şi dezvoltarea sistemului nervos, în cazul copiilor cu vârste de până în şapte ani.

Un studiu recent publicat în revista Environmental Health Perspectives arată că plumbul ar putea fi una dintre cauzele importante ale pierderilor de auz, tot mai frecvente la tineri în ultimii ani.

Cum reduci expunerea

În afara cărnii de vânat, celelalte surse alimentare de plumb nu sunt periculoase, nivelurile conţinute nefiind semnificative pentru a produce efecte concrete în organism.

Totuşi, prin expunere prelungită la surse suplimentare de plumb, cum sunt unele vopseluri şi unele cosmetice care au în compoziţie plumb, riscurile cresc, spun specialiştii.

Astfel, ar trebui să eviţi obiectele vestimentare şi accesoriile din materiale care înlocuiesc pielea de culoare galbenă şi roşie, fiindcă vopseaua folosită pentru acestea conţine niveluri ridicate de plumb, potrivit health.yahoo.net.

Rujurile sunt cosmeticele cu cel mai mare risc de contaminare cu plumb. Un studiu realizat în 2009 de către FDA (Food and Drug Administration – Autoritatea pentru Controlul Alimentelor şi Medicamentelor) a arătat că unul din 22 de rujuri conţine plumb, iar nivelurile depistate pot fi ridicate, riscul pentru sănătate crescând de fiecare dată când aplici rujul. Asimilarea în organism prin aplicarea pe piele este redusă, de multe ori, dar rujurile ajung şi în tractul digestiv.

Poţi afla care sunt rujurile sigure din acest punct de vedere consultând baza de date Skin Deep a organizaţiei Environmental Working Group din SUA.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite