Stare de alertă sanitară: virusul Nipah a ucis un copil de 14 ani

0
Publicat:

Autoritățile sanitare sunt în stare de alertă maximă după ce un băiat de 14 ani a murit din cauza virusului Nipah, o boală virală extrem de periculoasă pentru care nu există nici vaccin, nici tratament curativ. 

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Totul s-a întâmplat în  statul Kerala din sudul Indiei.

Ministrul Sănătății din Kerala, Veena George, a confirmat că băiatul a decedat duminică după un stop cardiac, iar măsurile de prevenire sunt în curs de implementare. Guvernul local a emis ordine pentru formarea a 25 de comitete destinate identificării și izolării persoanelor infectate, pentru a limita impactul virusului.

Virusul Nipah, care provine în principal de la liliec, a fost clasificat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca un agent patogen prioritar datorită potențialului său devastator de a declanșa epidemii. Această boală este cunoscută pentru capacitatea sa de a provoca febră mortală și inflamație severă a creierului. În prezent, nu există un vaccin sau un tratament eficient pentru infecția cu Nipah.

Dr. Anoop Kumar, directorul Spitalului Aster MIMS din Calicut, a confirmat că un caz pozitiv de Nipah a fost detectat la băiatul de școală și că cercetările sunt în curs pentru a identifica persoanele care au avut contact cu acesta. Potrivit acestuia, există o „șansă minimă” de apariție a unui focar extins în acest moment, dar situația rămâne sub observație strictă pentru următoarele săptămâni.

În prezent, 214 persoane care au avut contact direct cu băiatul sunt monitorizate, dintre care 60 sunt considerate a fi în categoria cu risc ridicat. Secții de izolare au fost create în spitale pentru a trata posibilii pacienți, iar membrii familiei pacientului au fost internați pentru observație. Alte persoane aflate în pericol au fost sfătuite să se izoleze acasă până la clarificarea situației.

Kerala se află în centrul unei crize sanitare recurente, virusul Nipah având o istorie de focare în acest stat din 2018, care au dus la moartea a zeci de oameni. Identificat pentru prima dată în urmă cu 25 de ani în Malaezia, Nipah a fost implicat în focare de infecție în Bangladesh, India și Singapore, demonstrând un potențial de răspândire globală semnificativ.

În fața acestei amenințări, autoritățile din Kerala se angajează să coordoneze eforturile pentru a ține sub control răspândirea virusului, lucrând la identificarea rapidă și izolarea cazurilor pentru a preveni o epidemie majoră.

Simptomele inițiale ale virusului Nipah pot include:

- Febră

- Dureri de cap

- Dificultăți de respirație

- Tuse și durere în gât

- Diaree

- Vărsături

- Dureri musculare și slăbiciune severă.

Simptomele încep, de obicei, la patru până la 14 zile după expunerea la virus. Este comun ca febra sau durerea de cap să fie primele simptome, urmate ulterior de probleme respiratorii, precum tusea și dificultăți de respirație.

În cazurile severe, persoana poate dezvolta o infecție a creierului (encefalită), care este potențial fatală. Alte simptome severe includ:

- Confuzie și dezorientare

- Vorbire încețoșată

- Crize convulsive

- Comă

- Dificultăți respiratorii

Ce efecte are virusul Nipah asupra oamenilor

Virusul Nipah poate fi mortal pentru oameni. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, decesul poate surveni în 40% până la 75% din cazuri, în funcție de cât de bine reușesc autoritățile sanitare să gestioneze focarul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite