Soluţii în caz de uscăciune vaginală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatele medicamentoase pe bază de  estrogeni sunt una dintre variantele recomandate femeilor care se confruntă cu uscăciune vaginală. Au însă şi câteva contraindicaţii.

Uscăciunea vaginală, cunoscută medical şi sub numele de atrofie vaginală, este o afecţiune a mucoasei vaginului care apare din cauza scăderii nivelului de estrogen odată cu înaintarea în vârstă.

Estrogenul este un hormon sexual ce are rolul, printre altele, de a menţine elasticitatea vaginului şi de a forma un scut împotriva microbilor.

Scăderea nivelului estrogenului apare îndeosebi în perioada de dinaintea menopauzei (perimenopauză) şi în timpul ei, dar şi pe durata sarcinii. De asemenea, la scăderea nivelului de estrogen contribuie şi infecţia cu Candida şi cu Trichomonas, precum şi fumatul.

Tratament local şi ­hidratare, în combinaţie

În general, în caz de uscăciune vaginală, se acţionează pe două fronturi. Pe de o parte se recomandă un consum ridicat de apă, pentru hidratare, iar pe de altă parte, administrarea de medicamente locale şi sistemice (orale).

Se pot administra ovule cu estrogeni care hrănesc mucoasa vaginală. Tratamentul cu ovule se face doar la recomandarea medicului, iar doza se stabileşte în funcţie de fiecare caz în parte.

O alternativă la estrogenii clasici sunt aşa-numiţii fitoestrogeni, care se obţin din plante. Avantajul tratamentului cu acest tip de estrogeni este că acţionează şi asupra simptomelor specifice menopauzei precum bufeurile şi stările de irascibilitate.

Acidul hialuronic, o variantă naturală

În afară de ovulele cu estrogeni, se mai pot folosi şi cele pe bază de acid hialuronic (substanţa cu cea mai mare capacitate de retenţie a apei), care hidratează şi menţine elasticitatea vaginului.

De asemenea, are proprietăţi antioxidante şi de protecţie a ţesutului. Acidul hialuronic se găseşte în mod natural în corp, concentraţia sa fiind mare la nou-născut, însă scade odată cu înaintarea în vârstă.

Aşa o poţi preveni!

-Evită săpunurile şi gelurile intime care nu au pH neutru.
-Poartă lenjerie din bumbac, deoarece lasă pielea să respire şi împiedică înmulţirea bacteriilor.
-Nu folosi pudră sau parfum în zona intimă.
-Evită duşurile vaginale.

Specialistul nostru
Dr. Eugen Tănase

şef secţie ­obstetrică-ginecologie Spitalul CF2

Tratamentul pentru atrofia vaginală permite femeii aflate la menopauză, printre altele, ­să ­aibă o viaţă sexuală normală. Înainte de tratament, se recomandă testul Papanicolau, deoarece estrogenul are o serie de efecte secundare, fiind de altfel contraindicat femeilor care au avut în familie cazuri de cancer de sân sau de endometru.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite