Simptome care nu trebuie ignorate în timpul sarcinii. Când trebuie să meargă gravida la medic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sarcina este o stare normală, fiziologică, dar care adesea este însoţită de disconfort şi dureri abdominale. În cele mai multe cazuri, durerile sunt inofensive, nu reprezintă un semnal de alarmă pentru sănătatea mamei şi a fătului. Există însă şi contracţii uterine dureroase care, în asociere cu alte simptome, anunţă declanşarea unui avort spontan sau a naşterii premature.

Despre simptomele pe care nu ar trebui să le ignori în timpul sarcinii ne vorbeşte dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie.

„Corpul suferă transformări atât de dese şi rapide, încât e greu să realizezi ce este normal şi ce poate fi îngrijorător. Din păcate, pe perioada sarcinii pot să apară însă o serie de evenimente a căror interpretare clinică poate avea semnificaţii patologice, adevărate semnale de alarmă în ceea ce priveşte starea de sănătate a viitoarei mămici sau a fătului. Dacă pacienta simte că ceva este în neregulă, cel mai bine este să sune medicul“, explică dr. Istoc.

Pentru a evita complicaţiile pentru mamă şi copil este recomandat să luaţi în considerare următoarele simptome care pot apărea în cele 9 luni de sarcină.

Febra

Dacă temperatura corpului tău a depăşit 37,5 grade şi nu prezinţi niciun alt simptom de răceală, sună-l cât mai repede pe medicul care te îngrijeşte. Febra este semn al unei infecţii prezente în organism, aşa că trebuie să iei cât mai repede un tratament. Mai mult, febra în primul trimestru de sarcină poate duce la apariţia unor malformaţii.

Durerile de burtă

„Durerile severe şi ascuţite în oricare parte a burţii, indiferent că sunt însoţite sau nu de greaţă, ar trebui să îţi ridice un semn de întrebare. Este adevărat că acestea pot fi un simptom ale indigestiei sau intoxicaţiei alimentare, dar în acelaşi timp ele pot semnala prezenţa în trimestrul III a unei afecţiuni care se numeşte eclampsie şi care trebuie tratată rapid. În acelaşi timp, durerile care apar în lateralele burţii pot fi semne ale unei naşteri premature, ale unui avort sau ale unui fibrom şi necesită consult medical de specialitate”, spune dr. Silviu Istoc.

Vederea tulbure

Dacă vezi în ceaţă, neclar, dublu sau cu pete ori lumini intermitente mai mult de două ore continuu, ia legătura cu medicul. Aceste semne pot fi premergătoare unei eclampsii.

Umflarea mâinilor şi picioarelor

În perioada sarcinii, umflarea membrelor este o problemă destul de comună, însă trebuie să iei măsuri atunci când acest lucru se întâmplă brusc şi sever. În plus, dacă aceste simptome sunt însoţite de dureri de cap sau probleme de vedere , nu sta pe gânduri şi ia legătura cu medicul.

Sângerarea vaginală

Sângerările pot apărea spontan sau pot fi cauzate de stres, frig, stat în picioare prelungit, efort fizic intens, contact sexual, etc. Acest simptom impune prezentarea de urgenţă la medic în orice moment al sarcinii, fiind un semn al ameninţării de avort sau al altor complicaţii cu potenţial sever.

Pierderea lichidului amniotic

Pierderea lichidului amniotic presupune prezentarea de urgenţă la medic. Senzaţia nu poate fi confundată şi este de cele mai multe ori uşor de diferenţiat de pierderea de urină sau de o secreţie vaginală abundentă“, adaugă dr. Silviu Istoc.

Presiunea în pelvis

Senzaţia că bebeluşul împinge în jos sau durerile de spate (mai ales dacă reprezintă o noutate pentru tine), crampe asemănătoare cu cele menstruale, mai mult de patru contracţii pe oră (chiar dacă nu sunt dureroase), îndeosebi dacă aceste simptome apar înainte de 37 de săptămani, sunt considerate anormale şi trebuie să te prezinţi de urgenţă la medic.

Durerile de spate apărute brusc

Contracţiile uterine, însoţite sau nu de dureri, care se repetă la mai puţin de 10-15 minute şi care nu se ameliorează la hidratare sau la administrarea de antispastice nu trebuie trecute cu vederea.

Durerea severă sau persistentă a picioarelor, cârcei care nu dispar atunci când flexezi piciorul din gleznă cu vârful degetelor în sus sau când mergi, inflamarea unui picior mai mult decât a celuilalt sunt alte probleme care ar trebui să te trimită la medic.

Expunerea la gripă

Este necesar ca viitoarele mămici să ştie că gripa este foarte riscantă în timpul sarcinii. Este necesar ca gravida să ia legătura cu medicul imediat dacă a luat contact cu persoane care au gripă sau în cazul în care aceasta prezintă simptome de gripă (febră, dureri ale gâtului, nas înfundat sau cu secreţii, oboseală, dureri corporale şi frisoane)“, spune dr. Istoc.

Lipsa mişcărilor bebeluşului

Faptul că bebeluşul se mişcă mai puţin decât de obicei, când gravida simţea în mod regulat mişcările acestuia, reprezintă un semn de întrebare. De cele mai multe ori le recomand mămicilor să monitorizeze mişcările fătului prin metoda numărării <loviturilor> şi ofer instrucţiuni clare acestora legate de situaţiile în care este necesar să se prezinte la spital“, explică dr. Silviu Istoc.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite