Senzaţia de frig poate fi un semn al lipsei de fier.  26 noiembrie, Ziua mondială a carenţei de fier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O treime din populaţia globului suferă de carenţă de fier, afecţiune des întâlnită mai ales în rândul  femeilor în premenopauză, al celor însărcinate şi al copiilor cu vârste sub cinci ani, potrivit statisticilor în domeniu.

Fierul este necesar întregului organism. Este esenţial pentru producerea globulelor roşii şi pentru asigurarea funcţionarii eficiente a inimii şi a muşchilor scheletici. De asemenea, fierul joacă un rol vital în combaterea infecţiilor şi a bolilor, menţinând nivelul optim de energie şi funcţia normală a creierului.

Când depozitele de fier din organism sunt scăzute  - deficit de fier, pot fi afectate aproape toate aspectele vieţii, cum ar fi metabolismul, sănătatea mentală şi fizică, productivitatea în muncă şi chiar funcţia sexuală. Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă că deficitul de fier poate duce la o scădere cu 30% a capacităţii de efort fizic.

Oboseala mentală, senzaţia de epuizare, pierderea auzului, căderea părului, forma ciudată a unghiilor, învineţirea cu uşurinţă, ulceraţiile bucale, iritabilitatea, pierderea memoriei, senzaţia de frig, sindromul picioarelor neliniştite, lipsa de aer, predispoziţia la infecţii, disfuncţia sexuală, pofta de materii non alimentare – noroi, lut, gheaţă - sau durerile de cap sunt toate semne ale deficienţei de fier. Nerecunoaşterea simptomelor deficitului de fier şi ale anemiei feriprive este, de multe ori, cel mai mare obstacol în calea obţinerii unui diagnostic.

Copiii şi femeile, cei mai afectaţi

Totuşi, simptomele carenţei de fier se pot manifesta diferit, fiind greu de identificat şi pot fi asociate cu o serie de alte afecţiuni. „Carenţa de fier afectează un numar semnificativ de femei din întreaga lume şi poate avea un impact semnificativ asupra sănătăţii şi calităţii vieţii lor. Menţinerea unui nivel optim al fierului în organism este esenţială în special pentru femeile gravide. Pe perioada sarcinii, carenţa de fier afecteaza nu numai sănătatea viitoarelor mame, dar şi starea de sănătate a fătului cu consecinţe semnificative în ceea ce priveşte dezvoltarea neurocognitivă a acestora. De aceea este important ca deficitul de fier să fie prevenit mai ales la femeia gravidă. Astfel, se impune  o monitorizare atentă a sarcinii, recomandarea unui regim alimentar diversificat, bogat în legume, fructe, proteine de calitate superioară, suplimente de vitamine şi săruri minerale”, a declarat doamna prof. dr. Doina Anca Pleşca, şeful Clinicii de pediatrie a Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu“ din Bucureşti.

Consecinţele deficitului de fier diferă de la o persoană la alta, însă acestea pot fi asociate unui declin al sănătăţii şi al stării de bine, în general. Chiar şi fără anemie, deficitul de fier poate fi debilitant, poate duce la agravarea unei afecţiuni cronice pre-existente şi poate contribui la creşterea morbidităţii şi a mortalităţii. La copii în mod particular, carenţa de fier poate afecta semnificativ dezvoltarea cognitivă şi motorie a acestora.

„Carenţa de fier este o afecţiune care poate avea consecinţe majore asupra organismului şi de aceea este o nevoie reală de creştere a gradului de atenţionare asupra carenţei de fier şi de o mai bună înţelegere a simptomatologiei. Este cea mai răspândită deficienţă nutriţională la nivel global şi este o afecţiune care rămâne  subdiagnosticată şi subtratată, deşi are un impact major nu doar asupra adultului, dar şi asupra dezvoltării copilului”, a spus, la rândul său,  prof. dr. Gabriel Mircescu, şeful Clinicii de nefrologie, de la Spitalul clinic de nefrologie „Dr. Carol Davila”.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite