Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: „Editarea genetică ridică probleme etice, sociale şi de siguranţă. OMS înfiinţează o echipă de experţi“
0În urma scandalului iscat de anunţul unui profesor chinez cum că ar fi contribuit la naşterea a două gemene modificate genetic astfel încât să nu se poată infecta cu HIV, directorul-general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat că va înfiinţa un grup de lucru care va dezbate controversata procedură de modificare a genelor umane.
În urma scandalului iscat de anunţul unui profesor chinez He Jianku, cercetător la Universitatea din Shenzhen, cum că ar fi contribuit la naşterea a două gemene modificate genetic astfel încât să nu se poată infecta cu HIV, directorul-general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat că va înfiinţa un grup de lucru care va dezbate controversata procedură de modificare a genelor umane.
Oficialul OMS, citat de agerpres.ro, a menţionat reporterilor de la Geneva că, în general, nu exclude această tehnologie pentru tratarea afecţiunilor umane. „E bine dacă avem exerţi care stau laolaltă... pentru a vedea cum poate fi utilizată“, a spus acesta.
El a adăugat că „editarea genetică ridică probleme etice, sociale şi de siguranţă. OMS înfiinţează o echipă de experţi pentru a verifica toate întrebările“. Principala întrebare ar trebui să fie dacă aceste metode ar trebui să fie luate în considerare, a indicat el.
He Jiankui, profesor la Universitatea sudică de ştiinţă şi tehnologie din Shenzhen, susţine că acea intervenţie asupra genelor a avut succes şi că „nicio genă nu a fost modificată cu excepţia aceleia care previne infecţia cu HIV“.
Savantul chinez nu a publicat deocamdată un articol despre această procedură extrem de controversată.