Scandalul supraimpozitării concediului medical i-a băgat în fibrilație pe politicieni. În ce condiții ar putea fi eliminată noua taxă

0
Publicat:

Scandalul „taxei pe boală” încinge spiritele atât în rândul politicienilor, care dau acum din colț în colț, cât și în rândul pacienților care au intrat în medical și s-au trezit cu veniturile diminuate. De ce a izbucnit abia acum scandalul deși legea a fost dată în decembrie anul trecut, dar și cum s-ar putea repara răul făcut au explicat pentru „Adevărul” mai mulți specialiști în domeniu.

Cine își ia concediu medical, va primi o indemnizație mai mică. Sursa foto: arhivă
Cine își ia concediu medical, va primi o indemnizație mai mică. Sursa foto: arhivă

Până anul acesta, statul român a plătit sume uriașe pentru decontarea concediilor medicale, multe dintre ele eliberate fraudulos. Aleșii au decis, așadar, să închidă robinetul banilor și să impoziteze indemnizațiile în speranța că va descuraja fenomenul. Acum, însă, când a văzut care este impactul asupra buzunarului pacienților reali, nu închipuiți, Guvernul o dă la-ntors: vrea să elimine impozitarea suplimentară. Dar nu oricum și nu pentru oricine.

Până în luna ianuarie a acestui an, un angajat care se afla în concediu medical primea 65% din salariul brut. Asta, după ce i se rețineau contribuțiile la asigurări sociale și impozitul pe venit. La jumătatea lunii decembrie a anului trecut, Guvernul a decis introducerea unei noi taxe: este vorba despre impozitarea cu încă 10% a concediilor medicale. Banii reprezintă contribuția la sănătate din indemnizația primită, iar decizia a fost luată odată cu adoptarea măsurilor fiscal-bugetare. Practic, atunci, guvernanții au făcut un calcul și și-au dat seama că în anul 2023 au decontat mult prea multe concedii medicale raportate la numărul de angajați.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spunea că „e clar că trebuie să ţinem fenomenul sub control, pentru că discutăm despre foarte mulţi bani publici care se plătesc”. Și premierul Marcel Ciolacu declara că, în 2022, au fost înregistrate peste 8 milioane de concedii medicale la o populaţie lucrativă de 6 milioane de români. „Este evident că s-a abuzat de acest fenomen şi vă anunţ că este o datorie de anul trecut (2022 - n.r.) la concedii medicale de 6 miliarde de lei, respectiv 1,2 miliarde de euro”, mai spunea premierul social-democrat.

Indemnizația pentru concediul medical este suportată din fondul de salarii al angajatorului în primele cinci zile, după care de Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Guvernul a justificat această taxă suplimentară prin nevoia de a avea o politică fiscal-bugetară prudentă și de a gestiona corect resursele și cheltuielile statului.

Despre îndreptarea unei erori în goana după voturi

Acum, după ce legea a început să-și producă efectele, Guvernul o dă la-ntors și încearcă să elimine impozitarea suplimentară. Practic, aleșii au adoptat anul trecut o lege la care vor să renunțe după numai două luni. Motivul? Și-au dat seama că „impozitul pe boală” cântărește greu în buzunarul celor care și așa sunt strâmtorați financiar și care…au drept de vot. Să nu uităm că ne aflăm în an electoral.

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, a declarat pentru „Adevărul” că „își iau capital electoral pe spinarea bolnavilor. Degeaba spunem noi că e negândită treaba. Că s-ar putea să fie chiar foarte bine gândită, dar cum poți tu să profiți de nenorocirea unui om să-i iei și banii iar apoi să-l și folosești ca să câștigi voturi? Este o josnicie, nu am întâlnit așa ceva până acum”.

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru protecția pacienților, ne-a explicat că, într-adevăr, „există o presiune extrem de mare atât a societății civile, a profesioniștilor și a partidelor de opoziție, care au primit o minge la fileu cum nu se așteptau”. Astfel că USR, de exemplu, a sesizat Avocatul Poporului și a depus la Senat o lege care să elimine această contribuție în plus.

„În luna ianuarie 2024 au fost deja afectate peste 4.000 de mame, au fost afectate veniturile părinților care își însoțesc copiii cu afecțiuni oncologice, copiii care au diagnostic de cancer și urmează chimioterapie. Cel puțin 5.000 de familii”, a declarat deputatul USR, Oana Țoiu, una dintre vocile care cer eliminarea acestei impozitări.

Apoi, a existat o presiune foarte mare și din partea asociațiilor de pacienți. Radu Gănescu, președintele Coaliției organizațiilor pacienților cu afecțiuni cronice, a precizat că „am solicitat ca această taxă să fie eliminată, dacă vorbim despre pacienți cronici sau cu boli rare care nu au alte posibilități. Dacă boala vine peste tine trebuie să-ți iei concediu. Nu este o opțiune, o alegere. Această strângere de fonduri pentru cheltuielile cu concediile medicale se face pe pielea pacienților și nu este corect”.

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a declarat pentru „Adevărul” că „vorbim despre o măsură abuzivă care încalcă drepturile pacientului. Nu poți impozita un om care este în incapacitate de muncă. Este ilegal. Toate sunt niște ilegalități comise. Concediul medical este susținerea salariatului care se află în incapacitate temporară de muncă. Dacă e în incapacitate de muncă..tu îi mai ei 10% de acolo? Îi mai dai una în cap să-l îngropi de tot?”

În fața atâtor reproșuri, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că elimină supraimpozitarea însă doar pentru pacienții cu cancer. Declarația a pus și mai multe paie pe foc. Cezar Irimia s-a arătat revoltat de propunere pe care o consideră una discriminatorie. „Această Ordonanță trebuie să dispară, să nu mai fie impozitat nimeni pe concediul medical, că altfel sigur mergem în instanță. E aberantă această Ordonanță și nu vrem să fim favorizați, ci vrem eliminarea acestei Ordonanțe! Este discriminare pe față! Dorim ca toate concediile medicale să nu fie impozite”

PNL, în schimb, va depune un amendament pentru eliminarea completă a supraimpozitării. Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a declarat că „astăzi, (ieri-n.r.) în Parlament şi comisiile de specialitate, Comisia de buget finanţe şi Comisia de muncă, grupul Partidului Naţional Liberal depune un amendament pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale”. Ea a mai spus că amendamentul vizează nu numai pacientul oncologic, ci şi o serie de alte categorii care beneficiază de concediul de maternitate şi risc maternal sau pentru îngrijirea copilului bolnav. Nicoleta Pauliuc a explicat într-o intervenție televizată că se încearcă practic „îndreptarea unei erori care s-a strecurat în Ordonanța 115 de la sfârșitul anului. Omul a contribuit pe perioada cât a lucrat și este inechitabil ca în momentul în care are nevoie, nu de bunăvoie își ia un pacient oncologic concediu medical - ci pentru că este obligat de situație”.

Pacienții cer eliminarea supraimpozitării prin OUG

Statul își dorește să prevină fenomenul concediilor medicale primite fraudulos, pentru a economisi bani la buget. Pe de-o parte. Pe de altă parte, autoritățile încearcă să stoarcă bani și din buzunarele celor de bună credință, ale bolnavilor reali, care chiar suferă de o anumită boală și au nevoie de repaos. Aici este drama. Căci vorbim despre persoane bolnave care deja au veniturile diminuate din cauza cheltuielilor cu medicamentele, tratamentele, spitalizarile etc. Și care, să nu uităm, pe perioada cât stau acasă nu primesc salariul întreg, atrag atenția reprezentanții pacienților.

„Faptul că în România sunt multe zile de concediu medical, poate multe dintre ele neacoperite.. aici e un sistem care ar trebui reglementat și controlat de către o autoritate și nu prin impunerea unor taxe, ci prin controlarea celor care eliberează aceste concedii medicale”, a precizat Radu Gănescu, președintele Coaliției organizațiilor pacienților cu afecțiuni cronice. De aceeași părere este și Cezar Irimia. „Dacă vor să elimine cauza, au alte pârghii. Au instituții ale statului care pot verifica care este adevărul cu aceste certificate medicale eliberate fraudulos. Ei nu au combătut cauza, ci efectul. Dar ce efect!!” Cezar Irimia atenționează că acordarea concediilor medicale fără un motiv real poate fi ușor depistată de instituțiile statului. „Dar nu penaliza toți pacienții!”

Pentru ca răul să fie îndreptat, sunt două posibilități. Amendamentele pot fi propuse la nivel de Parlament - iar aici a fost deja o discuție la care au participat reprezentanți PNL - sau pot fi votate prin Ordonanță de Urgență. „ O Ordonanță de Urgență care să abroge o parte din ordonanța trenuleț”, a explicat în detaliu Cezar Irimia. „ Nu trebuie dezbatere în Parlament, căci această procedură este greoaie și durează foarte mult. Ei ar vrea poate să mai lungească puțin perioada ca să încaseze niște bani”.

În primul trimestru din anul 2023 românii și-au luat peste 8,4 milioane de zile de concediu medical ceea ce înseamnă puțin peste 23.000 de ani, potrivit datelor furnizate de CNAS.

Pacienții amenință cu procesul

Scandalul supraimpozitării concediului medical nu a izbucnit anul trecut când a fost dată legea ci acum, la început de februarie. Motivul? „Toată lumea a crezut că vor reveni asupra legii și o vor retrage. Inclusiv eu am crezut”, a explicat Cezar Irimia. „Totul a bubuit în momentul în care pacienții s-au trezit în februarie cu bani mai puțini. Atunci a început, de fapt, circul. Deci, românul, până nu-i ajunge cuțitul la os nu reacționează”.

Federația pacienților cu cancer este hotărâtă să-și caute dreptatea în instanță. „Dar noi suntem foarte hotărâți să-i acționăm în instanță pentru ca au încălcat drepturile pacienților. Și dacă în nu retrag impozitarea suplimentară și nu plătesc oamenilor banii înapoi săptămâna viitoare ne vedem la Tribunal”.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite