Scabia se poate lua din autobuz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dr. Mihaela LeventerClinica "Dermastyle" Bucureşti

de Sarcoptes scabiae sapă în piele un tunel de câţiva milimetri şi rămân blocate acolo de propriile gheare. Pe piele se pot observa leziuni asemănătoare unor mici zgârieturi, cunoscute sub numele de şanţuri acariene, la capătul cărora se află câte o veziculă. La examenul parazitologic se evidenţiază parazitul sau părţi din acesta, dejecţii sau ouă. Aceste şanţuri sunt semne certe de râie. Leziunile cutanate provocate de scabie se găsesc grupate pe mâini, în zona inghinală, la nivelul sânilor, în jurul axilelor şi altor pliuri, dar pot fi diseminate practic pe toată suprafaţa cutanată, cu excepţia capului. La copilul mic şi la sugar, scabia se poate localiza chiar şi la nivelul scalpului, feţei, gâtului, dar şi pe tălpi. Mâncărimea produsă de râie este foarte supărătoare şi se intensifică noaptea - semn caracteristic. Pacienţii nu pot dormi din cauza pruritului şi se scarpină până la sângerare. De cele mai multe ori, pruritul este prezent la mai mulţi membri ai aceleiaşi familii, semn că boala s-a transmis deja.

Boala se ia de toată familia
Diagnosticul este uşor de stabilit. Dacă vă mănâncă pielea, mai ales noaptea, dacă în familie se scarpină mai multe persoane şi dacă pe piele se văd bubiţe ca nişte mici ridicături roşietice, înseamnă că aţi luat râie. Dacă vă întrebaţi de unde, trebuie să ştiţi că dormitul într-un pat cu lenjeria neschimbată după cineva care are boala, ştersul cu aceleaşi prosoape, sălile de sport cu aparate sau covoraşe folosite în comun, mediul cazon, contactul sexual cu o persoană bolnavă, chiar şi îmbrăţişarea copilului, toate sunt situaţii care creează un risc major de îmbolnăvire. Scabia nu este doar boala celor certaţi cu igiena, ci şi a celor foarte curaţi, dar care sunt expuşi accidental contactului cu parazitul. Netratată, scabia produce adevărate eczeme, iar leziunile se pot suprainfecta, acoperindu-se de cruste. Uneori apar noduli vineţii, foarte persistenţi chiar şi după ce procesul acut a fost remis.

Cum se tratează râia
Dintre măsurile obligatorii de prevenire a unor epidemii la începerea şcolii se numără controlul pielii, izolarea şi tratarea suspecţilor de boală şi a contacţilor acestora, chiar dacă nu au încă semne clinice. Tratamentul simultan al tuturor membrilor familiei este cheia succesului. Se recomandă aplicarea unor produse antiparazitare pe toată suprafaţa corpului, chiar şi acolo unde pielea nu pare afectată, deoarece parazitul migrează foarte uşor. Tratamentul trebuie repetat la fiecare şapte zile. Rezistenţa la tratament este posibilă şi se explică fie din cauza unei cure incorect aplicate, fie imunodepresiei persoanei suferinde. Recontaminarea este posibilă fie din hainele nedezinfectate, fie printr-un nou contact cu persoane netratate.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite