S-au descoperit receptorii care determină ţesutul pulmonar să lupte mai activ împotriva viruşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Universitatea Harvard a raportat că această caracteristică a receptorului TRPV4 explică de ce persoanele cu boală pulmonară obstructivă cronică şi alte forme de dificultăţi de respiraţie suferă adesea de inflamaţie.

Medicii italieni şi americani au descoperit că există receptori speciali pe suprafaţa celulelor pulmonare care reacţionează la mişcările aerului şi fac organele respiratorii să lupte mai activ cu virusul gripal şi alţi agenţi patogeni ARVI. Acest lucru a fost anunţat vineri de serviciul de presă al Universităţii Harvard.

"Am descoperit în mod neaşteptat că stresul mecanic asupra căilor respiratorii stimulează sistemul imunitar al plămânilor. Acest lucru explică potenţial de ce pacienţii cu boală pulmonară obstructivă cronică suferă de inflamaţie persistentă şi de ce punerea pacienţilor pe un sistem de ventilaţie pulmonară exacerbează uneori boala", a spus Si Longlong, cercetător la Universitatea Harvard (SUA), ale cărei cuvinte sunt citate de serviciul de presă al universităţii.

Si Longlong şi colegii săi au descoperit că există receptori speciali pe suprafaţa celulelor pulmonare umane care răspund la mişcările aerului prin tractul respirator şi controlează nivelul de activitate al sistemului imunitar pulmonar. Aceste structuri joacă un rol cheie în combaterea gripei şi a altor infecţii respiratorii.

Biologii americani şi italieni au făcut această descoperire în cursul experimentelor cu un biocip de calculator, în interiorul căruia se formează un mediu special, care repetă complet ceea ce se întâmplă în interiorul plămânilor „vii” umani. Folosind acest dispozitiv, oamenii de ştiinţă au observat modul în care celulele pulmonare au răspuns la diverşi agenţi patogeni respiratori şi la modificările condiţiilor de mediu.

Respiraţie şi imunitate
În cursul acestor experimente, cercetătorii au schimbat frecvenţa cu care plămânii lor artificiali „respirau” şi cât de des era reînnoit aerul care trecea peste cultura celulară a organelor respiratorii. Aceste experimente au indicat că activitatea sistemului imunitar al plămânilor a crescut dramatic, iar rata de răspândire a virusului gripal a scăzut semnificativ dacă această respiraţie artificială era suficient de puternică.

După ce au descoperit acest fenomen, medicii au urmărit activitatea căror secţiuni de ADN şi activitatea căror proteine ​​s-a schimbat cel mai mult în celulele pulmonare atunci când „respiraţia” era activată şi oprită. Aceste experimente au indicat că rolul cheie în activarea sistemului imunitar a fost jucat de gena TRPV4, care este responsabilă pentru funcţionarea receptorilor care răspund la modificările forţei presiunii mediului asupra membranei celulare.

Experimentele ulterioare au arătat că aceşti receptori au răspuns la mişcările aerului şi au crescut activitatea sistemului imunitar în cazul în care plămânul artificial a respirat mai des. Blocarea activităţii TRPV4 şi a sistemelor celulare aferente, la rândul său, a condus la faptul că sistemul imunitar a încetat să mai răspundă la schimbările activităţii organelor respiratorii.

Această caracteristică a receptorului TRPV4, cred oamenii de ştiinţă, explică de ce persoanele cu boală pulmonară obstructivă cronică şi alte forme de dificultăţi de respiraţie suferă adesea de inflamaţie. În consecinţă, suprimarea activităţii TRPV4 şi a genelor înrudite cu ajutorul medicamentelor va atenua în mod semnificativ starea acestor pacienţi, au rezumat Si Longlong şi colegii săi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite