„Reciclarea“ PET-urilor se face direct în apele Cascadei Bigăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Reciclarea“ PET-urilor se face direct în apele Cascadei Bigăr
„Reciclarea“ PET-urilor se face direct în apele Cascadei Bigăr

Monumentul natural din Parcul Naţional Cheile Nerei este înconjurat de mormane de sticle din plastic şi de resturi menajere. Autorităţile locale din judeţ se alătură campaniei „Adevărul“ şi consideră că „buy-backul” ar fi soluţia pentru a scăpa natura de invazia plasticului.

Malurile Minişului, râu în care ajung şi apele Cascadei Bigăr, sunt pline de gunoaie.

De multe ori, imaginea superbă a cascadei se transformă într-una dezolantă, mai ales că nu puţini trecători aruncă PET-uri şi doze goale de bere chiar în foişorul amenajat la intrarea în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa.

La rândul ei, peştera din care izvorăşte izbucul Bigăr poate fi confundată cu uşurinţă cu o pubelă imensă, iar pereţii acesteia sunt „gravaţi” cu tot felul de desene. Există însă şi destui vizitatori care condamnă aceste lucruri.

Turiştii „alimentează“ zona cu sticle din plastic

„Este păcat de locul acesta atât de frumos. Trebuie să fii foarte atent când faci fotografii, pentru că gunoaiele îţi „strică” imaginea. Ar trebui să fie aplicate amenzi pentru PET-urile şi resturile menajere aruncate la voia întâmplării”, susţine Dan Drăgan, un fotograf reşiţean.

Răzvan Toma, un timişorean aflat în trecere, s-a oprit şi el să admire peisajul. „Sunt atâtea sticle din plastic aruncate peste tot. Păcat de aceste locuri atât de frumoase”, spune turistul.

La numai câţiva kilometri de localitatea Anina, se află izbucul Bigăr, un izvor alimentat de un curs de apă subteran, ce străbate peştera cu acelaşi nume din Munţii Aninei.

Monumente naturale înconjurate de gunoaie

După aproximativ 200 de metri, apa izvorului, bogată în calcar, se varsă în râul Miniş de pe un prag stâncos, formând o cascadă de tuf calcaros, Cascada Bigăr. Apa curge de pe o stâncă parcă suspendată în aer, cu un debit de până la 4.800 de litri pe secundă, priveliştea fiind cu adevărat deosebită.

Există însă şi destui turişti care nu ştiu să aprecieze un monument natural şi aruncă tot felul de resturi menajere şi de sticle din plastic la voia întâmplării. Din păcate, acest lucru se întâmplă pe toată întinderea Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa.
Membrii Grupului Ecologic de Colaborare Nera lucrează într-un centru de voluntariat pentru protejarea rezervaţiilor naturale din Banatul de Sud.

Ecologiştii nu fac faţă deşeurilor

Ei au desfăşurat chiar şi un program de voluntariat pentru protejarea Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa. „Cascada Bigăr, dar şi celelalte locuri din apropierea ei reprezintă obiective turistice minunate. Este acolo amenajat un foişor, în care te poţi relaxa ascultând zgomotul cascadei, dar gunoaiele, în special sticlele din plastic, invadează aceste locuri”, susţine Cristina Luchian, voluntar în cadrul Grupului Ecologic de Colaborare Nera.

Autorităţile susţin că fac faţă cu greu avalanşei de gunoaie. „Repetăm mereu diverse campanii de colectare a ambalajelor din plastic. Când va începe şcoala, vom porni o acţiune de curăţenie împreună cu elevii voluntari”, spune directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, Florin Vasiloni. În ceea ce priveşte Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, rangerii îi vor amenda pe turiştii care aruncă PET-uri la întâmplare cu 2.500 de lei.

Şcolarii strâng PET-urile goale

image

Cascada Bigăr, monument natural  Foto: Daniel Stanciu



„Vom începe şi o campanie de informare a turiştilor prin care îi rugăm să pună gunoaiele în saci menajeri şi să-i ducă până în locurile de campare”, susţine Pau Fiştea, responsabil cu comunităţile în cadrul Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa. Campania demarată de cotidianul „Adevărul” este apreciată de autorităţile din Caraş-Severin, mai ales că metoda actuală de colectare a plasticului în acest judeţ nu este eficientă.

„La noi, sistemul de colectare a PET-urilor nu merge. Cei trei mari operatori din Caraş-Severin care strâng PET-uri au contracte încheiate cu magazinele care, în loc să primească bani pentru PET-urile returnate, sunt nevoite să plătească pentru ambalajele respective“, susţine comisarul Gărzii de Mediu Caraş-Severin, Gheorghe Pitulan.

Autorităţile susţin campania „Adevărul“

Viceprimarul oraşului Anina, Nicolae Radu, susţine campania. „PET-urile s-au adunat pe multe cursuri de apă din zonă. Prin răscumpărarea PET-urilor diminuăm efectele poluării”, afirmă Nicolae Radu.

image
image

La noi în judeţ sistemul de colectare a deşeurilor din plastic este ineficient.

image


Gheorghe Pitulan
comisar al Gărzii de Mediu Caraş-Severin

POLUAREA ALBĂ

Ariile naturale protejate din România devin pe zi ce trece o imensă pubelă în care turiştii aruncă sticle goale din plastic, doze de bere şi resturi menajere, în timp ce autorităţile locale se declară neputincioase în faţa „poluării albe”.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite