Producătorii de generice acuză nerespectarea unei decizii ce vizează eliminarea TVA din calculul clawback

0
Publicat:
Ultima actualizare:
APMGR cere schimbarea legii clawback. FOTO Shutterstock
APMGR cere schimbarea legii clawback. FOTO Shutterstock

Producătorii de medicamente generice cer autorităţilor recalcularea cuantumului taxei clawback pentru trimestrul patru din 2012, pentru a elimina din baza de calcul cota de TVA aferentă valorii totale a vânzărilor de medicamente, se arată într-un comunicat APMGR.  În fapt, ei cer respectarea deciziei Curţii Constituţionale din data de 5 februarie 2013.

„Este absolut necesar ca autorităţile să pună in practică  decizia recentă a Curţii Constituţionale privind eliminarea cotei TVA din baza de calcul a taxei clawback,” a declarat Dragoş Damian, Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) şi directorul general al producătorului Terapia-Ranbaxy. Potrivit APMGR, nu este prima dată când asociaţia cere un răspuns în acest sens, fără un răspuns ”edificator”.

"Sumele comunicate pentru trimestrul patru din 2012 sunt similare cu cele din trimestrul anterior şi corelate cu datele interne ale companiilor confirmă faptul că notificările transmise de CNAS continuă să includă valoarea TVA. Aceasta în condiţiile în care, în data de 5 februarie, Curtea Constituţională a decis că aplicarea taxei de clawback la o altă taxă este contrară prevederilor constituţionale referitoare la aşezarea justă a sarcinilor fiscale, motiv pentru care includerea TVA în valoarea totală a vânzărilor de medicamente în raport cu care se calculează clawback este neconstituţională," a spus Damian.

Interpretarea eronată a OUG 17/2012 obligă în continuare producătorii de medicamente generice să plătească un procent aplicat nu numai asupra preţului în sine al medicamentelor, ci şi asupra taxei pe valoarea adăugată aferentă preţului medicamentelor, ceea ce echivalează cu un impozit la un alt impozit pe care companiile deja îl plătesc statului român, se mai arată în comunicat.

Potrivit APMGR, actuala variantă a legii clawback (din 2009, când a fost intridusă, aceasta a fost modificată de mai multe ori) este ”incorectă, nesustenabilă şi va duce la distrugerea industriei farmaceutice locale”.  Mai mult, companiile din asociaţie atenţionează şi asupra posibilelor efecte sociale, adică asupra ”restricţionării accesului pacienţilor la tratament farmaceutic cu preţuri accesibile”.

Producătorii de generice din România au mai cerut de-a lungul ultimului an, alături de eliminarea TVA din clawback, şi schimbarea calculului aceleiaşi taxe. În prezent, suma pe care o companie o plăteşte în cunatumul clawback se calculează în funcţie de preţul de raft, nu de cel al producătorului, iar suma de referinţă nu reprezintă consumul real din anul anterior. În acest sens, producătorii au contestat în istanţă această contribuţie, invocând caracterul neconstituţional al modului în care este definită baza de calcul a taxei. În plus, principalii jucătorii de pe piaţa genericelor susţin excluderea din calcul a medicamentelor cu preţ de producător sub 30 de lei.

APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România, printre care Actavis, Biofarm, Gedeon Richter, Labormed, Sandoz, Terapia-Ranbaxy şi Zentiva.  Companiile membre produc medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice şi au capacităţi de producţie în marile oraşe din ţară.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite