Primul vaccin pentru bebeluși împotriva bronşiolitei, aprobat de EMA

0
Publicat:

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat vineri un prim vaccin pentru sugari împotriva virusului respirator sinciţial (VRS), cunoscut mai ales pentru epidemia de bronşiolite pe care o cauzează în fiecare iarnă.

Vaccin pentru bebeluși
Vaccin pentru bebeluși

Vaccinul Abrysvo, dezvoltat de compania americană Pfizer, este de asemenea recomandat pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani, la fel ca serul Arexvy, fabricat de laboratorul britanic GSK, primul autorizat în Uniunea Europeană. Foarte contagios, virusul respirator sinciţial (VRS) poate provoca, în formele sale cele mai severe, pneumonii şi bronşiolite care duc la mii de decese şi la sute de mii de spitalizări la nivel global.

Abrysvo este primul vaccin împotriva VRS indicat pentru imunizarea pasivă a bebeluşilor de la naştere la şase luni după ce vaccinul i-a fost administrat mamei în timpul sarcinii”, a declarat EMA.

Vaccinul Pfizer „este de asemenea indicat pentru imunizarea activă a adulţilor cu vârsta peste 60 de ani”, a adăugat agenţia de reglementare europeană într-un comunicat citat de Agerpres.

Alte vaccinuri pregătite

După gripă şi COVID-19, marile laboratoare sunt pregătite să lanseze din toamnă, înaintea perioadei epidemice, vaccinuri împotriva VRS.

Statele Unite au aprobat în premieră mondială, în luna mai, vaccinul Arexvy, produs de laboratorul britanic GSK. Serul este de asemenea disponibil în Uniunea Europeană începând din iunie pentru persoanele de peste 60 de ani.

Pfizer a primit luna trecută undă verde din partea Agenţiei Americane pentru Medicamente pentru vaccinul său Abrysvo, însă acesta este rezervat persoanelor vârstnice.

Abrysvo a fost evaluat în cadrul mecanismului de evaluare accelerat al EMA, întrucât prevenţia infecţiilor cu VRS este considerată „ca prezentând un interes major pentru sănătatea publică”.

VRS este un virus respirator curent, care provoacă în general simptome uşoare asemănătoare unei răceli”, a explicat EMA.

Dar poate avea consecinţe grave pentru copii şi vârstnici şi este de asemenea una dintre principalele cauze de spitalizare pediatrică din Europa”, a adăugat agenţia.

Avizul va fi acum trimis Comisiei Europene, care trebuie să decidă autorizarea sa pentru comercializarea în Uniunea Europeană, demers care, în mod normal, e o formalitate. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite