Premieră naţională: studiu clinic privind eficienţa operaţiei de micşorare a stomacului în tratamentul diabetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
20 de bărbaţi obezi cu diabet de tip II vor beneficia gratuit de operaţie de micşorare a stomacului în cadrul studiului CREDOR Foto Arhiva Adevărul
20 de bărbaţi obezi cu diabet de tip II vor beneficia gratuit de operaţie de micşorare a stomacului în cadrul studiului CREDOR Foto Arhiva Adevărul

Un număr de 40 de bărbaţi cu obezitate cu diabet zaharat de tip 2 vor participa la primul studiu clinic din ţara noastră privind impactul chirurgiei metabolice asupra remisiei bolii. Studiul se va desfăşura timp de doi ani şi va costa 300 de mii de euro.

Un studiu clinic privind impactul chirurgiei metabolice asupra remisiei diabetului zaharat (DZ) de tip II la pacienţii cu obezitate a fost demarat, astăzi, în premieră naţională. Proiectul de cercetare CREDOR (Collaborative Romanian Efforts for Diabetes an Obesity Retrench) este iniţiat de de spitalul Ponderas alături de Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu” Bucureşti, Institutul de Biologie şi Patologie Celulară „Nicoale Simionescu” şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.

„Am pornit acest proiect de cercetare care are drept obiectiv identificarea unei soluţii în contextul medical din România pentru tratarea diabetului pe cale chirurgicală, a diabetului zaharat de tip II“, a explicat dr. Catalin Copăescu, medic primar chirurgie generală, cu competenţă în Chirurgie Laparoscopică şi Chirurgie Bariatrică, director general Ponderas.

Potrivit medicului, ultimele studii arată că în România există aproximativ 1,5 milioane de persoane cu obezitate grad 1, 2 şi obezitate morbidă. Dintre aceştia, 20% au dezvoltat diabet zaharat, în special diabet zaharat tip II, boală cauzată în principal de acumularea excesului ponderal. Mai exact, prevalenţa diabetului zaharat de tip II în ţara noastră este de 11%, iar a prediabetului e de 18%.

La nivel mondial, s-a dovedit că o alternativă a tratamentului clasic pentru diabetul zaharat de tip II este chirurgia metabolică, aceasta fiind şi cea mai eficientă soluţie atât din punct de vedere costuri, cât şi din punct de vedere medical. Cred cu tărie că este timpul ca aceste tehnici chirurgicale cu rezultate extraordinare să fie recunoscute şi în România ca tratament alternativ al diabetului“, a precizat chirurgul Copăescu.

El a precizat că operaţiile metabolice pot duce la ameliorarea până la remisia diabetului zaharat de tip II chiar din prima săptămână de după intervenţie, prectic înainte de a avea loc pierderea semnificativă în greutate, acest lucru fiind observat la 93% dintre pacienţii operaţi.

Vor fi aleşi 40 de bărbaţi obezi, cu diabet

Proiectul de cercetare va fi realizat pe un eşantion de 40 de pacienţi obezi cu diabet de tip II. Jumătate dintre ei vor beneficia de o intervenţie chirugicale de micşorare a stomatcului gratuită, urmând să fie apoi monitorizaţi timp de un an, pentru a observa efectele postoperatorii asupra evoluţiei diabetului.

Intervenţia presupune îndepărtarea unei părţi laterale din stomac, unde se află centrii foamei. „Gastric sleeve“ este cea mai modernă tehnică de chirurgie metabolică, fiind o operaţie laparoscopică, minim invazivă, ce presupune spitalizare de scurtă durată şi reintegrare rapidă în viaţa socială.

Celorlalţi 20 de pacienţi le va fi administrat în continuare tratament personalizat şi vor urma dieta corespunzătoare, fiind urmăriţi îndeaproape de echipa medicală.

Ulterior va fi comparată evoluţia parametrilor morfologici şi biochimici de la pacienţii cu obezitate şi diabet zaharat de tip II, trataţi prin chirurgie metabolică sau convenţional.

Totodată, rezultatele obţinute vor fi consolidate cu cele ale cercetării mecanismelor celulare şi moleculare implicate în secreţia disfuncţională de insulină.

Selecţia lotului de pacienţi se va face la sfârşitul lunii noiembrie, randomizat, iar până atunci, pe listă putând să se înscrie orice persoană care se încadrează în următorii indicatori: indice de masă corporală (BMI) 30-45kg/mp, vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani, afecţiune cu diabet zaharat tip II de maxim 10 ani, hemoglobina glicozilată (HbA1c) > 7%, sex masculin“, a precizat Bogdan Smeu, medic specialist chirurgie generală în cadrul Spitalulului Ponderas.

Înscrierile se pot face pe http://ponderas.ro/studiu-clinic/ sau la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu“ din Bucureşti, la Centrul de Diabet, între orele 09:00 şi 13:00.

Investiţia în proiectul CREDOR se ridică la 300 000 de euro, bani veniţi de la Ministerului Educaţiei Naţionale (255 000 euro) şi de la Spitalul Ponderas (45 000 euro).
 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite