Ponturi de vară pentru o piele sănătoasă: cum „stingi“ arsurile solare, alungi ţânţarii şi previi coşurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la arsuri solare şi muşcături de insecte, la iritaţii provocate de transpiraţie sau urticarie de la mâncare sau chiar de la soare – pielea este foarte vulnerabilă vara. Nu este necesar să mergi la dermatolog de fiecare dată, fiindcă soluţiile pentru majoritatea problemelor sunt la îndemână.

1. Cum să „stingi“ o arsură solară

Pentru a atenua senzaţia de durere şi inflamaţia cauzate de arsura solară, ia o aspirină sau un ibuprofen cât mai repede cu putinţă, recomandă medicul dermatolog Francesca Fusco, de la Şcoala Medicală Mount Sinai din New York City, citată de shine.yahoo.com.

„Există câteva leacuri populare care atenuează imediat durerea şi roşeaţa. Mierea de albine, în amestec cu sirop de lămâie (patru părţi miere şi o parte sirop de lămâie) sau mierea de albine în combinaţie cu lapte (în proporţii egale) se aplică direct pe zona afectată“, recomandă medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, de la Clinica Med-As din Bucureşti.

Totuşi, trebuie să ţii cont că arsurile solare sunt extrem de nocive pe termen lung pentru piele, fiindcă favorizează modificarea patologică a celulelor cutanate şi instalarea cancerului de piele. „Istoricul de arsuri solare în special în copilărie este un puternic factor de risc pentru cancerul de piele. Cu cât numărul de arsuri este mai mare, cu atât riscul de a dezvolta cancer de piele creşte“, semnalează medicul dermatolog Oana Clătici, de la Clinica Academica din Capitală.

2. Alungă cu succes ţânţarii

O călătorie în Delta Dunării este, întotdeauna, memorabilă, dar ţânţarii îţi pot strica vacanţa. Şi nu numai Delta, ci orice spaţiu verde din apropierea unei ape este riscant din acest punct de vedere. Pentru a ţine insectele la distanţă, specialiştii recomandă, în primul rând, să iei zilnic suplimente cu vitamina B12. „Studiile au arătat că, odată administrată această vitamină, pielea capătă un miros imperceptibil pentru oameni, dar care alungă ţânţarii“, spune medicul dermatolog Vivian W. Bucay, din San Antonio.

3. Combate mătreaţa de vară

femeie matreata par mancarimi

Vremea caldă şi umedă stimulează producerea în exces a uleiurilor la nivelul scalpului, ceea ce creşte riscul de apariţie a mătreţii. Pentru a o combate, specialiştii recomandă folosirea unui şampon care să conţină zinc pyrithione, cel puţin o dată pe săptămână.

4. Cum să previi coşurile provocate de crema cu protecţie solară

Pielea sensibilă, cu tendinţe de îngrăşare şi predispusă la acnee prezintă un risc crescut de apariţie a coşurilor în urma aplicării cremelor de protecţie solară. Pentru a evita acest risc, specialiştii recomandă folosirea unei creme minerale de fotoprotecţie, al cărei ingredient activ să fie oxidul de zinc sau dioxidul de titaniu sau chiar ambele. „Aceste substanţe rămân la suprafaţa pielii în loc să fie absorbite în piele, aşadar, riscul de reacţii de tipul coşurilor este minim“, explică Vivian Bucay.

5. Clăteşte bine pielea ca să eviţi acneea la nivelul umerilor şi spatelui

Şamponul şi balsamul care se preling pe spate atunci când te speli pe cap trebuie îndepărtate cu atenţie, cu apă din belşug, mai ales de pe pielea umerilor, fiindcă lasă în urmă uleiuri care cresc riscul erupţiilor acneice.

6. Recomandări pentru cei care merg la piscină

Iată câteva recomandări oferite de medicul dermatolog Oana Clătici:

image
  • Nu faceţi baie în locuri neautorizate şi nu intraţi în apă dacă este murdară, este prea aglomerat sau dacă simţiţi miros puternic de clor.
  • Duşul este obligatoriu înainte şi după baie.
  • Pentru evitarea afecţiunilor oftalmologice, spălaţi-vă întotdeauna faţa cu apă rece.
  • După duş, aplicaţi un spray antimicotic pentru dezinfecţia picioarelor şi pentru prevenirea infecţiilor cu fungi (ciuperci ale piciorului).
  • Evitaţi pe cât posibil să înghiţiţi apă din bazin (pot apărea dizenterii bacilare, infecţii cu E. coli, giardioză, hepatita A).
  • Nu staţi desculţi pe marginea piscinei, pe grătarul de duş sau pe gresie. Folosiţi întotdeauna papucii proprii.
  • Dacă aveţi probleme ORL, folosiţi cască atunci când intraţi în apă.
  • Acoperiţi şezlongul cu un prosop curat.

7. Curăţă-ţi cu atenţie tenul seara

Crema de protecţie solară, mai ales cea rezistentă la apă se îndepărtează mai greu, iar resturile rămase pe piele blochează porii şi favorizează apariţia coşurilor. De aceea, trebuie să insişti mai mult asupra zonelor pe care ai aplicat crema de fotoprotecţie şi să foloseşti produse de curăţare a tenului dedicate tipului tău de ten. Dacă după ce ţi-ai clătit tenul, apa se strânge în picături pe piele înseamnă că trebuie să-l mai cureţi o dată.

8. Cum să opreşti strălucirea exagerată a tenului

Dacă aplici pe ten în fiecare seară, înainte de culcare, creme cu retinol, vei încetini activitatea glandelor sebacee hiperactive şi, în timp, vei combate aspectul excesiv de strălucitor al tenului în timpul zilelor călduroase.

9. Calmează pielea după epilarea cu lama

Inflamaţia şi senzaţia de arsură care pot apărea mai ales vara după epilarea cu lama pot fi combătute prin aplicarea pe zona afectată a unei creme cu hidrocortizon. După ce ai folosit acest remediu, ar trebui să eviţi pe cât posibil expunerea la soare a zonei, fiindcă radiaţiile ultraviolete agravează iritaţia.

10. Elimină micile pete albe de pe piele

„Pitiriazisul versicolor, o afecţiune cutanată benignă, frecvent întâlnită, este determinată de un fung – Pytirosporum orbiculare, care se găseşte în mod obişnuit pe pielea noastră. Vara, căldura, transpiraţia excesivă, radiaţiile ultraviolete şi umezeala par să fie factorii declanşatori ai multiplicării fungului“, explică medicul Oana Clătici.

image

Consecinţa o reprezintă apariţia unor mici pete albe, decolorate. „Cum infecţia persistă doar în straturile superficiale ale pielii, ea poate fi tratată foarte simplu, printr-o exfoliere riguroasă la duş cu un gel care să conţină acid salicilic sau acid glicolic“, recomandă medicul american Neal Schultz, de la Mount Sinai din New York, citat de shine.yajoo.com. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite