Oficial din Ministerul Sănătății: „26 miliarde lei, programul global de dezvoltare a sistemului de sănătate prin investiții, digitalizare, tranziție verde”

0
Publicat:

Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat că valoarea totală a fondurilor cumulate care vor ajunge în Sistemul de Sănătate din România este de 26 de miliarde de lei.

Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății FOTO: FB
Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății FOTO: FB

Anunțul a făcut cadrul celei de-a doua conferințe Europa Connect-Health EU Summit – Politici europene în domeniul sănătății și impactul lor asupra României-promovată de Gândul.

„Nu mai putem vorbi doar de PNRR în momentul de față, trebuie privit integrat și vorbim de un program global, de fapt, de dezvoltarea sistemului de sănătate prin investiții, prin digitalizare, tranziție verde. Vorbim de aproximativ 26 de miliarde de lei cumulat din toate aceste surse de finanțare PNRR, Programul Operațional de Sănătate, Banca Mondială, Programul Național de Investiții în Infrastructură finanțat de BEI, respectiv bugetul de stat 2022-2027 cumulat aproximativ 26 de miliarde acum”, a anunțat Alexandru Rogobete, responsabilul pentru implementarea PNRR pe Sănătate.

Potrivit sursei citate, dacă este vorba de infrastructură nouă cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fondurile sunt destinate construcției sau reabilitării de spitale.

„Dacă ar fi să ne focusăm pe PNRR și doar pe partea de investiții, fără reforme, fără alte multe lucruri care au fost realizate până acum, în momentul de față – astăzi, acum când vorbim – există 14 șantiere în paralel în derulare pentru construcția fie de unități sanitare noi, fie reabilitarea sau construcția a unor corpuri noi de spital în cadrul celor existente. Adăugăm cele trei centre de arși grav de la Timișoara, cel mai avansat, Târgu Mureș și «Grigore Alexandrescu», primul centru de arși grav pentru copiii din România, la care se adaugă și cele trei spitale regionale care sunt în construcție și ele. Stadiul lor de implementare este asemănător. Au recuperat, mă rog, inițial au fost discrepanțe, Iașiul era cel mai avansat, acum s-au echilibrat și se derulează oarecum în paralel”, a adăugat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, pentru publicația citată.

13 miliarde de lei din Programul Național de Investiții în Infrastructura de Sănătate

Programul Național de Investiții în Infrastructura de Sănătate a devenit operational în urmă cu aproximativ trei săptămâni. „Fratele mai mare al PNRR-ului, Programul Național de Investiții în Infrastructura de Sănătate. Ministerul Sănătății emite avize de oportunitate în vederea finanțării acestor obiective. Aici avem un buget de 13 miliarde de lei și programul se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene”, a precizat Rogobete.

Secretarul de stat a vorbit și despre sistemele digitale, care au evoluat de la scrierea PNRR până în prezent. „Aici vorbim de un proiect de 400 de milioane de euro global, care include digitalizarea și extinderea sistemului informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, digitalizarea Ministerului Sănătății și a subordonatelor – și aici mă refer inclusiv la ANMDR, Institutul Național de Dermatologie ș.a.m.d. -, un sistem național unic de telemedicină și 207 spitale beneficiare, de 190 de milioane de euro global, pentru digitalizarea fluxului administrativ, clinic și interoperabilitatea cu alte sisteme digitale”, a subliniat Rogobete.

Toate aceste investiții au venit și cu o serie de alte măsuri: Programul Național Acțiuni Prioritare, care finanțează direct secțiile de Terapie Intensivă, cele pentru stroke, pentru AVC, infarct miocardic acut endovascular, trauma gravă și altele.

„Aici, bugetele au crescut semnificativ. Dau un singur exemplu concret: în 2021, în decembrie, bugetul pentru AP ATI a fost închis cu 89 de milioane de lei, iar anul acesta a ajuns la 320 de milioane de lei. Acest trend crescător, de dublare, triplare, mă rog, se aplică pentru toate acțiunile prioritare. Cel mai mare, cu eficient de multiplicare, dacă pot să-i spun așa, buget a fost pentru AVC, unde a ajuns acum la 120 de milioane, plecând de la 20, în doar doi ani de zile”, a mai precizat secretarul de stat în MS.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite