O procedură revoluţionară ar putea face organele transplantabile disponibile pentru mai mulţi pacienţi, indiferent de grupa lor de sânge VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
prelevare organe spital operatie chirurgie

O procedură revoluţionară ar putea face organele transplantabile disponibile pentru mai mulţi pacienţi – indiferent de grupa lor de sânge. Cercetătorii de la Universitatea de Sănătate din Toronto au demonstrat că este posibil să se schimbe tipul de sânge al unui organ pentru a crea un organ universal care ar evita respingerea în timpul transplanturilor, notează Study Finds.

Procedura, efectuată la Laboratoarele de Cercetare în Chirurgie Toracică Latner şi Centrul de Transplant Ajmera al UHN, a schimbat plămânii de la un donator cu sânge de tip A într-un organ cu sânge de tip O doarcee acesta este un tip de sânge universal. Descoperirea va face ca  disponibilitatea transplantului de organe să fie mult mai mare şi poate scurta listele de aşteptare la nivel mondial.

„Cu sistemul actual de potrivire, timpii de aşteptare pot fi considerabil mai lungi pentru pacienţii care au nevoie de un transplant, în funcţie de grupa lor de sânge”, explică autorul principal dr. Marcelo Cypel, director chirurgical al Centrului de Transplant Ajmera, într-un comunicat de presă.

„Având organe universale înseamnă că am putea elimina bariera de potrivire a sângelui şi am putea acorda prioritate pacienţilor prin urgenţă medicală, salvând mai multe vieţi şi irosind mai puţine organe”, adaugă dr. Cypel, care este, de asemenea, chirurg toracic la Departamentul de Chirurgie Sprott al UHN.

Studiul este publicat în revista Science Translational Medicine.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite