O infecţie bacteriană cu simptome similare răcelii, dar cu mortalitate de 30% se răspândeşte rapid în Japonia
0Îngrijorarea creşte în Japonia pe măsură ce apar tot mai multe cazuri de infectare cu o bacterie rară, dar periculoasă, numită streptococcus pyogenes.
Până acum, nu s-a putut identifica motivul pentru care rata de îmbolnăvire a crescut foarte mult de la începutul acestui an şi mai ales de ce se ajunge la forme severe și subite de infectare cu acest streptococ, informează The Guardian.
Dacă anul trecut au fost înregistrate 941 de cazuri de sindrom de şoc toxic (STSS), în primele două luni ale anului 2024 au fost deja înregistrate 378 de cazuri de infectare, astfel că experţii anticipează că numărul acestora îl va depăşi pe cel de anul trecut în curând.
Cunoscut sub numele de streptococ A, streptococcus pyogenes poate provoca dureri în gât, mai ales la copii. Multe persoane pot fi purtătoare, fără să ştie că îl au, pentru că nu prezintă niciun simptom. Infecţia bacteriană, poate, însă, în multe cazuri, mai ales la adulţii trecuţi de 30 de ani, să provoace boli grave, să dezvolte complicaţii şi chiar să ducă la deces. În cele mai grave cazuri, poate duce la insuficiență și necroză de organe. În formele severe, mortalitatea este de 30%.
În acest context, Institutul Național de Boli Infecțioase (NIID) din Japonia a anunţat că încă nu se cunoaşte cauza pentru care apar formele severe. „Sunt încă mulți factori necunoscuți cu privire la cauzele care duc la forme severe și subite de infectare cu acest streptococ, încă nu avem vreo explicație”, au spus experţii.
Persoanele cu risc crescut de a dezvolta forme severe de îmbolnăvire în urma infecţiei bacteriene sunt reprezentate de adulţii sub 50 de ani, în rândul cărora s-au înregistrat cele mai multe decese. Potrivit NIID, dintre cele 65 de persoane sub 50 de ani care au fost diagnosticate cu STSS între iulie și decembrie 2023, o treime au murit.
Persoanele de peste 50 de ani trec mai uşor prin această boală. Ele pot avea simptome similare răcelii, dar s-au înregistrat doar puţine cazuri în care simptomele s-au agravat, incluzând faringită streptococică, amigdalită, pneumonie și meningită.
Unii experți japonezi consideră că rapiditatea cu care creşte numărul de îmbolnăviri ar avea o legătură directă cu faptul că în mai 2023 guvernul a ridicat restricţiile impuse pe perioada pandemiei de Covid-19. Acum persoanele infectate nu mai sunt obligate să stea izolate şi rata de răspândire a infecţiei bacteriene creşte rapid. Dar cele mai mari îngrijorări sunt legate de numărul tot mai mare al pacienţilor cu forme severe.
Ken Kikuchi, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Tokyo, este unul dintre adepţii teoriei potrivit căreia această „situaţie îngrijorătoare” este cauzată de faptul că oamenii au renunțat la regulile de bază pentru prevenirea infecțiilor, cum ar fi spălarea obișnuită a mâinilor.
„În opinia mea, peste 50% dintre japonezi au fost infectați cu Sars-CoV-2 (virusul care provoacă Covid-19). (...) Starea imunologică a oamenilor după ce se recuperează de Covid-19 ar putea modifica susceptibilitatea lor la unele microorganisme. Trebuie să clarificăm ciclul de infecție al bolilor severe invazive cu streptococi pyogenes și să le ținem sub control imediat”, a spus el pentru The Guardian.
În mod normal, infecțiile cu streptococ de tip A sunt tratate cu antibiotice, la pacienţii cu forme severe acestea nu mai sunt suficiente, astfel că se recurge la un tratament combinat şi, adesea, la medicală intensivă.
Ministerul Sănătății din Japonia recomandă oamenilor să respecte măsurile de igienă de bază împotriva streptococului A, așa cum le-au respectat și în pandemie.
„Vrem ca oamenii să ia măsuri preventive, cum ar fi păstrarea mâinilor curate și respectarea etichetei tusei”, a spus ministrul Sănătății, Keizo Takemi, la începutul acestui an.