O femeie care s-a trezit în mijlocul nopții cu mâncărimi pe tot corpul a descoperit că era un simptom al cancerului

0
Publicat:

În iulie 2022, o femei din SUA s-a trezit în mijlocul nopții cu mâncărimi peste tot.  Investigațiile pe care le-a afăcut au arătat că enzimele ei hepatice erau periculos de ridicate.   potrivit today.com și că era vorba despre un simptom al cancerului pancreatic.

Mâncărimile de piele pot fi, atinci cân persistă, un semn al cancerului ancreatic. FOTO Shutterstock
Mâncărimile de piele pot fi, atinci cân persistă, un semn al cancerului ancreatic. FOTO Shutterstock

Barbara Green avea un stil de viață activ și nu avusese probleme de sănătate. Mâncărimile bruște apărute în timpul nopții au fost pentru ea un un mister, deși nu o îngrijorau foarte tare. 

„Aveam atât de multă mâncărime (...), ca o înțepătură de gândac care s-a răspândit pe tot corpul", a declarat Green, în vârstă de 79 de ani, care locuiește în Falls Church, Virginia, pentru TODAY.com. 

S-a gândit să îi ceară medicului ei de familie ceva mai puternic decât crema fără prescripție medicală pe care a folosit-o ca să amelioreze mâncărimile. 

I-a precizat medicului și că urina ei părea închisă la culoare, iar scaunele erau de culoare deschisă. Medicul a suspectat imediat o problemă la ficat și i-a recomandat analize de sânge.

Rezultatele sosite a doua zi arătau că enzimele ei hepatice erau periculos de ridicate și a fost trimisă la Urgențe.

Diagnosticul primit la spital a fodt surprinzător: cancer pancreatic.

De ce mâncărimea pielii poate fi un simptom al cancerului pancreatic

Nu știa nimic despre această boală ale cărei simptome sunt adesea vagi: dureri de stomac sau de spate. Green nu simțise însă niciodată nicio durere de acest fel. Singura ei problemă fuseseră mâncărimile

Mâncărimea poate fi un simptom dacă tumora pancreatică blochează canalul biliar, potrivit Societății Americane de Cancer.

Această blocare cauzează o acumulare de bilirubină, o substanță galben-maronie închisă, produsă în ficat, care ajută la descompunerea grăsimilor și care, în cele din urmă, este eliminată prin scaun.

Când canalul biliar este blocat, bilirubina se acumulează în organism, provocând mâncărimi și îngălbenirea pielii. Procesul face ca urina să devină închisă la culoare și scaunele palide.

Mâncărimile progresive care se intensifică pe parcursul a câteva săptămâni și sunt însoțite de icter trebuie semnalate medicului, notează Dana-Farber Cancer Institute.

Majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer pancreatic nu au însă acest simptom.

Green îi este recunoscătoare medicului său de familie pentru că a recunoscut simptomele.

Boala era în cazul ei destul de avansată ca să se califice pentru operație. A început rapid un tip de chimioterapie, apoi a trecut la altul, pe baza testelor genetice ale tumorii sale. Până în octombrie 2023, cancerul regresase atât de mult încât abia era vizibil la o scanare.

Acum urmează o terapie de întreținere orală în locul chimioterapiei. Au trecut 15 luni de când i s-a spus că mai are mai puțin de un an de trăit, potrivit today.com.

Despre cancerul pancreatic

Cancerul pancreatic este una dintre cele mai agresive boli. În aproximativ 90% din cazuri, tumoarea se formează în pancreasul exocrin, responsabil de producerea enzimelor indispensabile digestiei. Tumoarea malignă mai poate apărea şi la nivelul pancreasului endocrin, care secretă hormoni precum insulina. Cancerul poate fi localizat la nivelul capului pancreasului, dar şi la cel al cozii sau corpului acestui organ.

Boala este favorizată de fumat

Cancerul pancreatic este mai frecvent întâlnit la persoanele cu vârsta peste 50 de ani, mai ales la fumători, care au un risc dublu de a face această boală. Consumul de alcool şi dieta bogată în grăsimi, prăjeli şi în afumături sunt alţi factori implicaţi în apariţia tumorii pancreatice.

De asemenea, sunt mai expuşi cei care au în familie cazuri de cancer de pancreas şi persoanele diagnosticate cu pancreatită cronică (inflamaţie de durată a pancreasului) şi cu diabet zaharat de tip I sau II.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite