Multivitaminele, încă un ajutor împotriva cancerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbaţii care iau în fiecare zi un supliment cu vitamine sunt mai puţin predispuşi la cancer decât cei care nu folosesc astfel de ajutoare, arată un studiu de amploare realizat timp de zece ani în SUA.

Riscul total de a suferi de cancer scade cu 8% în cazul persoanelor care iau zilnic suplimente cu multivitamine. Deşi proporţia pare mică, ea este foarte importantă statistic, potrivit cercetătorilor americani care au realizat cercetarea.

Până în prezent, majoritatea studiilor despre beneficiile vitaminelor şi mineralelor au vizat suplimentele care conţin un singur element, cum ar fi calciul sau vitamina D, ori cel mult combinaţii de câte două astfel de substanţe (calciu cu magneziu, sau magneziu şi vitamine din complexul B). Oamenii de ştiinţă americani de la Spitalul Brigham au realizat un studiu clinic pe 15.000 de medici de sex masculin, pe o perioadă de zece ani, pentru a identifica eventualele beneficii anticancer ale suplimentelor multivitaminice.

„Scopul principal pentru care medicii recomandă multivitamine este acoperirea carenţelor, dar studiul nostru a arătat că reduc riscul de cancer, chiar dacă într-o proporţie modestă“, a declarat medicul cardiolog J. Michael Gaziano, coordonatorul studiului, pentru „New York Times“.

Beneficiul oferit de suplimente este complementar

În ciuda rezultatelor pozitive, autorii studiului nu recomandă administrarea multivitaminelor ca măsură unică de prevenire a cancerului.

„Există metode chiar mai eficiente decât suplimentele multivitaminice de prevenire a cancerului. Ar fi o greşeală ca oamenii să ia multivitamine în loc să se lase de fumat sau să renunţe la alimentele de tip fast-food, de exemplu. Beneficiul suplimentelor este complementar“, precizează medicul Michael Gaziano.

Rezultatele acestui studiu au determinat Societatea Americană Anticancer să recomande, în primul rând, o dietă echilibrată şi, în plus, administrarea zilnică a unui supliment echilibrat de multivitamine. Atenţie ca aceste suplimente să nu conţină cantităţi de vitamine mai mari decât doza zilnică recomandată!

Eficiente doar pentru bărbaţi?

Una dintre limitele majore ale cercetării americane a fost că a inclus doar bărbaţi sănătoşi, dintre care foarte puţini erau fumători. „Încă trebuie să studiem dacă efectele benefice ale multivitaminelor sunt valabile şi în cazul populaţiei generale“, a declarat Marji McCullough, din cadrul Societăţii Americane Anticancer.

Metoda de cercetare a fost cea de studiu clinic dublu orb, considerată cel mai riguros tip de studiu. Mai precis, jumătate din participanţi au primit multivitaminele zilnic, iar cealaltă jumătate – placebo, fără ca nici măcar cercetătorii să ştie care dintre voluntari primesc suplimentele adevărate pe parcursul cercetării (sunt împărţite aleatoriu de un program de calculator, sub forma unor coduri).

Institutul Naţional de Sănătate din SUA a finanţat studiul, compania de chimicale BASF şi-a oferit şi ea sprijinul, iar suplimentele au fost oferite de Pfizer, dar fără ca firma de medicamente să se poată implica în procedurile studiului sau în obţinerea rezultatelor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite