Mergi la mare sau la piscină? Atenţie la otita de bazin!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerea intensă de ureche este primul simptom al otitei externe FOTO Arhivă
Durerea intensă de ureche este primul simptom al otitei externe FOTO Arhivă

Dacă ai decis să profiţi pe ultima sută de metri de vacanţă pentru a merge la mare sau la piscină, ai grijă să nu te alegi cu dureri de urechi. Medicii avertizează că încă predomină otitele externe, cele mai numeroase afecţiuni din sfera ORL în timpul verii. Află cum se curăţă corect urechile după baie.

Otita externă, numită şi otită de bazin sau otită de piscină, reprezintă inflamaţia conductului auditiv extern, acel canal care face legătura dintre pavilionul auricular şi timpan. „Conductul auditiv extern este acoperit cu piele care conţine glande ce secretă cerumen. Cerumenul este produs în mod natural de ureche, având rolul de barieră împotriva germenilor. Când calitatea sau cantitatea cerumenului este afectată, protecţia urechii scade şi sunt favorizate infecţiile. În plus, nu trebuie să uităm că, vara, germenii din ureche se dezvoltă şi găsesc mediu propice de dezvoltare în condiţii de umezeală şi temperatură crescută”, explică dr. Daniel Mirea, medic primar ORL la Spitalul Clinic Universitar Elias.

Otita externă este favorizată şi de curăţarea excesivă a cerumenului auricular cu ajutorul beţişoarelor, când se pot produce mici leziuni ale peretelui conductului auditiv extern ce pot reprezenta porţi de intrare pentru germenii patogeni. Cei mai frecvenţi agenţi patogeni care pot genera otite externe sunt: Pseudomonas Aeruginosa şi Stafilococul auriu.

Durerea intensă, primul semnal de alarmă

În majoritatea cazurilor, durerea acută de ureche este semnul otitei. Pe lângă durere, pacienţii cu otită externă pot prezenta senzaţia de ureche înfundată, mâncărime în ureche (prurit).

Diagnosticul de otită externă este uşor de stabilit. Examinarea conductului auditiv extern de către medic cu ajutorul otoscopului poate pune în evidenţă congestia acestuia, secreţii abundente. Este bine ca examinarea să fie făcută după aspirarea secreţiilor din conduct. Acest lucru este important, deoarece trebuie examinată membrana timpanică pentru a exclude diagnosticul de otită medie.

Cum se curăţă corect urechile

Pentru a preveni riscul de a face otită externă, dr. Daniel Mirea ne recomandă să curăţăm corect urechea externă. Beţişorul de ureche nu se introduce profund, ci numai în porţiunea superficială a conductului auditiv. Beţişorul nu trebuie folosit uscat, ci introdus într-o soluţie antiseptică (alcool boricat). În general, toaletarea urechii trebuie să se facă doar o dată pe săptămână.

Deşi este foarte dureroasă, otita externă este o afecţiune uşor de tratat. Un tratament local este suficient pentru a rezolva otita externă. Dar este important să mergi la medic.

În lipsa tratamentului, otita externă poate evolua spre complicaţii, cum ar fi extinderea infecţiei la nivelul pavilionului auricular sau la nivelul ganglionilor.

Prevenirea apariţiei otitelor externe se poate face prin evitarea curăţării excesive a conductului auditiv extern, prin scoaterea apei din ureche după baie în piscină, dar nu cu beţişor, ci doar prin tamponare cu prosopul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite