Măsuri de terapie pentru piciorul diabetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orice leziune apărută la nivelul piciorului necesită consult  de specialitate
Orice leziune apărută la nivelul piciorului necesită consult de specialitate

Diabetul zaharat poate da o serie de complicaţii, precum leziunile de la nivelul membrelor inferioare, cunoscute sub numele de sindromul piciorului diabetic.

Bolnavii cu un nivel crescut constant al glicemiei pot suferi unele complicaţii ale diabetului zaharat, care apar de obicei după o perioadă de evoluţie a acestei afecţiuni.

Cele mai grave astfel de complicaţii pot surveni la nivelul ochilor (retinopatie diabetică), rinichilor (boală renală diabetică) şi nervilor (neuropatie diabetică). Sindromul piciorului diabetic desemnează leziunile apărute la nivelul membrelor inferioare, acestea afectând, de cele mai multe ori, nu numai pielea, ci şi ţesutul subcutanat şi chiar pe cel osos.

Se poate ajunge la amputare

Nivelul crescut de glucoză din sânge are o acţiune toxică asupra vaselor sanguine şi asupra nervilor, fiind afectaţi muşchii piciorului şi articulaţiile. Din această cauză se produc mai uşor luxaţii, fracturi şi ulceraţii.

Riscul de a suferi de sindromul piciorului diabetic este mai mare la bolnavii cu neuropatie şi arteriopatie periferică şi la cei care au ulceraţii sau/şi deformări la nivelul membrelor inferioare. Acest sindrom dă senzaţii de amorţeală, de furnicături, uscăciune, mâncărime şi de crăpături la nivelul picioarelor.

Anual, mai mult de un milion de oameni îşi pierd un picior din cauza complicaţiilor diabetului, deşi până la 85 la sută din aceste amputări ar putea fi evitate, atenţionează medicii. De cele mai multe ori, la cinci ani după amputarea primei gambe, se ajunge şi la amputarea celeilalte.

Este nevoie de ­tratament complex

Sub nicio formă nu se vor trata acasă eventualele leziuni, bătături sau infecţii apărute la nivelul piciorului, din cauză că acestea se pot agrava. Măsurile terapeutice în caz de picior diabetic trebuie recomandate de o echipă din care ar trebui să facă parte diabetologul, chirurgul, ortopedul şi, după caz, neurologul.

Orice pacient cu risc, chiar şi cei care nu au leziuni la nivelul membrelor, necesită consultaţii periodice la aceşti medici. Tratarea corespunzătoare a leziunilor, chiar şi a celor minore, este esenţială, evitându-se în acest fel apariţia ulceraţiilor şi cangrenelor. În cazuri grave, acestea pot necesita amputarea piciorului.

Sfaturi de îngrijire specială

Bolnavii cu diabet trebuie să păstreze o igienă riguroasă a picioarelor. Acestea trebuie spălate zilnic cu apă sub 37°C şi apoi uscate, inclusiv în spaţiile dintre degete (umezeala favorizează apariţia unor infecţii precum micozele).

Este indicat să se poarte numai şosete de bumbac, care absorb transpiraţia, şi încălţăminte cât mai confortabilă. Este de evitat mersul desculţ şi purtarea încălţămintei fără ciorapi.

Unghiile trebuie tăiate drept.

Eventualele bătături trebuie îndepărtate de medic.

Specialistul nostru
Dr. Alina Dia

medic specialist diabet şi boli de nutriţie

Cele 10 porunci pentru piciorul diabetic ar trebui să fie cunoscute de toţi pacienţii: 1) inspecţia zilnică a picioarelor; 2) spălarea zilnică a acestora; 3) ştergerea lor cu atenţie pentru a evita umezeala; 4) folosirea de creme hidratante; 5) tăierea dreaptă a unghiilor, fără colţuri ascuţite; 6) folosirea încălţămintei adecvate; 7) nu se va umbla desculţ; 8) folosirea ciorapilor de bumbac, care să absoarbă transpiraţia; 9) picioarele nu se vor încălzi în apropierea surselor de căldură, care pot provoca arsuri; 10) orice modificare la nivelul picioarelor se va comunica medicului curant. Pentru a nu se ajunge la amputaţie, este nevoie de controale regulate.

Statistică

Piciorul diabetic este întâlnit la aproape 5 la sută din bolnavii cu diabet.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite