Articol publicitar

Jan Hendrik Sitz, General Manager Boehringer Ingelheim România: Avem în portofoliul de cercetare un medicament promiţător, care ar trebui să stagneze evoluţia unei boli degenerative

0
0
advert

Compania Boehringer Ingelheim este unul dintre actorii importan┼úi din domeniul farmaceutic. Cu o tradi┼úie familial─â de peste 135 ani, Boehringer Ingelheim este cunoscut─â at├ót pe pia┼úa global─â, c├ót ┼či pe cea rom├óneasc─â, pentru medicamentele inovatoare care r─âspund cu succes nevoilor de tratament ale pacien┼úilor ├«n diverse arii terapeutice, precum bolile respiratorii, cardiologie, diabet ┼či oncologie.

├Än contextul┬á pandemiei de COVID-19 din ultimii doi ani, am dorit s─â afl─âm cumse vad schimbarile provocate de COVID-19 ├«n domeniul sanitar dar ┼či in randul pacien┼úilor, ├«ntr-un interviu cu domnul Jan Hendrik Sitz, General Manager Boehringer Ingelheim Rom├ónia.

Cum evaluaţi impactul pandemiei la scară globală? Cum vedeţi asta în cadrul companiei?

├Än domeniul sanitar au existat impacturi diferite. Unul a fost, desigur, asupra pacien┼úilor care au suferit foarte mult din cauza COVID-19 ┼či s-a inregistrat pierderea mai multor vie┼úi ├«n ├«ntreaga lume. De asemenea, mul┼úi profesioni┼čti din domeniul s─ân─ât─â┼úii, precum ┼či sistemul de s─ân─âtate ├«n ansamblu au fost supu┼či unui stres enorm, cu resursele solicitate la maxim. ├Än acela┼či timp, in mod surprinz─âtor, ┬áau existat ┼či unele influente pozitive ale pandemiei. De exemplu, lumea s-a concentrat tot mai mult pe investi┼úiile ├«n activit─â┼úi de cercetare ┼či dezvoltare. De asemenea, digitalizarea s-a intensificat ├«n ├«ntreg domeniul sanitar, dezvoltarea ┼či implementarea proiectelor digitale s-au accelerat.

Perturbarea vine atunci când criza este la apogeu

Exact, iar cei care au fost preg─âti┼úi au reu┼čit s─â fac─â fa┼ú─â mai bine acestei schimb─âri radicale. Chiar ┼či ├«n cadrul companiei noastre vedem c─â ├«n zonele ├«n care f─âcusem ┬ádeja c├ó┼úiva pa┼či importan┼úi c─âtre comunicarea digital─â, cum ar fi ├«n Europa Central─â ┼či de Est, ┬áulterior am acceptat si am facut fata mult mai bine provocarii de a nu ne mai putea ├«nt├ólni fata in fata cu medicii, clien┼úii no┼čtri. Folosim deja poten┼úialul digitaliz─ârii, iar adev─âratul progres a venit odat─â cu criza.

Deci, vă pregăteaţi oricum pentru transformarea digitală, de la început?

Absolut.

Dar credeţi că o astfel de tendinţă este legată doar de tratamentul COVID-19?

Cu siguranta nu! Oricum, compania noastră caută continuu metode de a accelera cu adevărat dezvoltarea de produse inovatoare viitoare. Recent, am observat situatia unui produs medicamentos  important din portofoliul companiei noastre în care timpii alocati pentru cercetare si dezvoltare au fost dramatic redusi. Acesta este acum cu siguranţă un aspect de mare interes si care se află pe agenda de lucru a tuturor.

În principal in cadrul patologiei respiratorii?

├Än afec┼úiuni respiratorii dar si ├«n alte arii. ├Än alte domenii, avem foarte mult poten┼úial ┼či a┼úi v─âzut deja ├«n trecut un ritm accelerat in ceea ce priveste cercetarea si dezvoltarea, dar bine├«n┼úeles atunci c├ónd vorbim despre COVID-19 este firesc s─â ne g├óndim in principal la aria respiratorie, acolo unde s-a observat cel mai mare impact. O alta consecinta a COVID-19 ├«n ├«ntregsectorul de s─ân─âtate a fost neprezentarea la medic a ┬ápacien┼úilor cu diverse patologii, ceea ce este o evolu┼úie destul de negativ─â la care mul┼úi dintre noi nu ne-am a┼čteptat. A afectat ├«ntregul sector al asisten┼úei medicale, chiar ┼či in cazul pacien┼úilor oncologici s-a observat o ezitare de a merge la medic sau la spital, ceea ce afecteaz─â negativ rata de depistare precoce a cancerului.

advert

Mă voi întoarce la problemele respiratorii. Ce părere aveţi despre alte probleme respiratorii în această perioadă? Care au fost ignorate? Ce s-a întâmplat? Pentru că totul se rezuma la COVID-19.

Da, totul a fost despre COVID-19 ┼či acesta este o observa┼úie bun─â legat─â de ceea ce tocmai am vorbit. ├Än Rom├ónia, de exemplu, avem anumite centre specializate pentru depistarea bolilor respiratorii unde au fost diagnostica┼úi ┼či trata┼úi pacien┼úi cu boli respiratorii rare. Vorbim de fibroza pulmonar─â intersti┼úial─â (FPI), o boal─â respiratorie ├«n care pl─âm├ónul este transformat lent ├«ntr-un ┼úesut fibros care nu mai este func┼úional, astfel c─â ├«n timp pacien┼úii ├«┼či pierd progresiv capacitatea de a respira. Acele centre specializate au fost transformate ├«n centre COVID-19. ├Än mod firesc, atunci c├ónd exist─â o criz─â, medicii ┼či clinicile trebuie s─â se concentreze pe COVID-19, dar acest lucru duce la o deprioritizare a altor boli - precum aceast─â fibroz─â pulmonar─â intersti┼úial─â - care sunt fatale ┼či progresive ┼či unde timpul este cu adev─ârat esen┼úial. Fiecare lun─â pierdut─â ├«n diagnosticul acelor pacien┼úi s-a tradus, la un moment ulterior, ├«n luni de via┼ú─â pierdute.

Este o boal─â degenerativ─â.

Este, da. Este un fel de boal─â degenerativ─â.

Cât de important este acest domeniu terapeutic pentru Boehringer la nivel global?

Este de fapt unul dintre principalele noastre domenii de interes. ├Äntreaga zon─â de ├«ngrijire respiratorie era odinioar─â extrem de important─â, a┼ča c─â din aceasta perspectiva avem o istorie foarte ├«ndelungat─â. Totul a ├«nceput acum 100 de ani, ├«n anul 1921, c├ónd am introdus primul nostru medicament care s─â ac┼úioneze ├«n caz de urgen┼ú─â pentru ameliorarea apneei. De atunci, am lansat multe inova┼úii ├«n domeniul respirator, care r─âm├óne important pe m─âsur─â ce vorbim despre viitor. In acest moment avem un medicament foarte inovator pentru tratamentul fibrozei pulmonare intersti┼úiale ┼či avem, de asemenea, c├óteva inova┼úii suplimentare ├«n cercetare, cu scopul de a ├«mbun─ât─â┼úi sanatatea pacien┼úilor.

Aceasta face parte din tradiţia companiei

Cu siguran┼ú─â face parte din tradi┼úia companiei┼či, de asemenea, face parte din poten┼úialul viitor al companiei. C├ónd vorbim despre acele boli degenerative progresive pe care tocmai le-am men┼úionat ÔÇô FPI ├«n primul r├ónd ÔÇô cu tratamentele actuale, chiar ┼či cu cele mai inovatoare, putem ├«ncetini declinul func┼úiei pulmonare, dar nu o putem opri. Avem ├«n prezent un candidat - un poten┼úial produs - care ar trebui s─â ne permit─â ├«n cele din urm─â s─â oprim progresia bolii, ceea ce ar fi fantastic.

Oprirea evolutiei unei boli degenerative, asta este incredibil!

Într-adevăr, ar fi o descoperire foarte valoroasă.

Care credeţi că este situaţia acestor patologii respiratorii în România, comparativ cu alte ţări în care compania dumneavoastră este prezentă?

├Än ┼ú─ârile europene, situa┼úia nu este cu mult mai diferit─â. Oferim ├«n general acelea┼či inova┼úii, acelea┼či medicamente pentru to┼úi pacien┼úii din Rom├ónia ┼či din alte ┼ú─âri, ├«ntruc├ót Rom├ónia este parte a UE ┼či este una dintre ┼ú─ârile ├«n care latura de reglementare este guvernat─â de Agen┼úia European─â a Medicamentului (EMA). O zon─â cu o provocare deosebit─â ├«n Rom├ónia este accesul pacien┼úilor la tratamente inovatoare, care este un proces ├«ndelungat ├«n compara┼úie cu alte ┼ú─âri. Acest lucru se datoreaz─â obstacolelor privind decontarea. In Rom├ónia, procesul de compensare a terapiilor noi este destul de lung pentru orice companie farmaceutic─â ┬áastfel incat aceste medicamente sunt cu greu accesibile pacien┼úilor . Insa avem c├óteva ini┼úiative ├«n curs pentru a accelera aceasta procedura, ├«mpreun─â cu partenerii no┼čtri, autorit─â┼úile ┼či alte p─âr┼úi interesate din domeniul s─ân─ât─â┼úii. Acesta este o zon─â unde este loc de ├«mbun─ât─â┼úire ├«n viitor, pentru a ne asigura c─â pacien┼úii au acces mai rapid la tratamente inovatoare.

Atat pacien┼úii no┼čtri, cat ┼či medicii au o tendin┼ú─â puternic─â de a atribui simptomele fibrozei pulmonare idiopatice procesului de ├«mb─âtr├ónire sau┬á oricarei alte cauze ┼či a┼čteapt─â. Mai ├«nt├ói pacien┼úii a┼čteapt─â, apoi medicul generalist a┼čteapt─â ├«nainte s─â ├«i trimit─â la un medic specialist, apoi medicul specialist ÔÇô pneumolog ÔÇô ├«ncearc─â altceva, cum ar fi un tratament pentru astm ┼či dac─â asta nu nu are rezultate ├«ncep s─â se g├óndeasc─â la bolile mai rare, cum ar fi FPI. Acest proces este at├ót de lung ┼či se traduce prin pierderea anilor de via┼ú─â, ceea ce poate fi destul de dramatic, mai ales c─â speran┼úa de via┼ú─â pentru aceast─â boal─â este de 3-5 ani. Dac─â pierzi 2 ani pentru c─â nu se stabileste un diagnostic, acesta este un dezastru pentru acei pacien┼úi.

Colabora┼úi cu medici speciali┼čti rom├óni?

Categoric. Acesta este de fapt unul dintre domeniile noastre cheie de interes ├«n ├«ntreaga zon─â respiratorie ├«n acest moment, pentru a ne ajuta partenerii, medicii pneumologi ┼či centrele specializate s─â identifice modalit─â┼úi prin care putem accelera calea spre diagnostic. Aceasta este nevoia major─â pe care o avem ├«n acest domeniu, o nevoie pe care o are toat─â lumea ÔÇô ├«n primul r├ónd pacien┼úii, apoi medicii ┼či noi, bine├«n┼úeles, pentru c─â vrem s─â ne asigur─âm c─â atunci c├ónd vom avea astfel de tratamente inovatoare disponibile, ele vor ajunge si la pacien┼úi. Dac─â pacien┼úii sunt diagnostica┼úi gre┼čit sau nici m─âcar nu merg la medic, intrucat considera c─â dificult─â┼úile lor de respira┼úie se datoreaz─â varstei inaintate, nu este bine.

Există diverse obstacole în calea stabilirii diagnosticului.

Exact, este un ├«ntreg lan┼ú de decizii ┼či fiecare dintre ele poate fi am├ónat─â. De fapt, am v─âzut rezultate extrem de promi┼ú─âtoare ├«n toate eforturile noastre ├«mpreun─â cu medicii ┼či exper┼úii ├«n domeniu ┼či am reu┼čit, ├«n unele ┼ú─âri, s─â reducem la jum─âtate timpul mediu de la primul simptom p├ón─â la ├«nceperea tratamentului. Este un diagnostic complicat, deci nu se va face niciodat─â ├«ntr-o s─âpt─âm├ón─â, dar ├«ntr-una dintre ┼ú─âri, de exemplu, acest timp a fost redus de la 2 ani ┼či 4 luni la 1 an ┼či 2 luni, deci la jum─âtate. El r─âm├óne totu┼či de 1 an ┼či 2 luni, prea mult, dar arat─â ce se poate face ceva ├«n direc┼úia asta.

Ce a f─âcut diferen┼úa? Este vorba despre protocoale, campanii de con┼čtientizare?

├Äncepe cu con┼čtientizarea din partea pacientului. Dac─â ave┼úi tuse uscat─â ┼či dificult─â┼úi de respira┼úie pentru o perioad─â mai lung─â de timp, poate fi semnul unei afectiuni grave. ├Än multe cazuri, unii medici speciali┼čti pneumologi interpreteaz─â eronat aceste simptome, d├ónd vina pe o boal─â mai comun─â, cum ar fi bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC). Apoi, asta duce la o cronologie mai lung─â, pentru c─â p├ón─â ├«┼či dau seama c─â este de fapt ceva mai sever, timpul a trecut deja. Vreau s─â trag un semnal de alarm─â. Pacien┼úii trebuie s─â fie con┼čtien┼úi de aceste simptome: tuse uscat─â, dificult─â┼úi de respira┼úie. Dac─â manifestati aceste simptome, nu le ignora┼úi, nu a┼čtepta┼úi, consulta┼úi medicul! Consulta┼úi un specialist ┼či asigura┼úi-v─â c─â se implic─â. Fibroza pulmonar─â idiopatic─â (FPI) este de obicei descoperit─â ├«n jurul v├órstei de 60 de ani.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite