Îţi place să găteşti? Iată ce greşeli trebuie să eviţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a vă bucura de preparate bogate în nutrienţi, nu preparaţi termic alimentele mai mult de 60 de minute
Pentru a vă bucura de preparate bogate în nutrienţi, nu preparaţi termic alimentele mai mult de 60 de minute

Cu cât un aliment este trecut mai mult timp prin foc, cu atât devine mai nociv pentru organism, atenţionează nutriţioniştii. Evitaţi prepararea excesivă a hranei prin fierbere sau prin prăjire şi insistaţi pe pregătirea alimentelor prin coacere (dar nu microunde), înnăbuşire şi la grătar. Mâncare nu trebuie preparată termic mai mult de 60 de minute.

Mâncarea gătită în casă este o alternativă mult mai sănătoasă la alimentele de tip fast-food, însă doar dacă ştim să o preparăm corect. Aceasta deoarece prin fierbere sau prin prăjire, legumele şi fructele, în special, îşi pierd o mare parte dintre proprietăţile nutritive, pentru că vitaminele se inactivează rapid la căldură. Pentru a evita astfel de situaţii, se recomandă adăugarea legumelor în mâncare cu cinsprezece minute înainte de a lua mâncarea de pe foc.

Renunţă la vasele de aluminiu!

Alimentele preparate termic îşi pot păstra o mare parte din proprietăţile nutritive, numai cu condiţia să se folosească la gătit recipiente potrivite. Se recomandă cele din sticlă, din oţel inoxidabil alimentar, din ceramică sau din fontă smălţuită. De asemenea, mai există un tip de vase în care alimentele se pot prepara foarte sănătos, fără a se folosi apă sau ulei: cel pe bază de aburi, care are mai multe compartimete (aşa-numitul steamer). Cu ajutorul lui, se pot găti în acelaşi timp mai multe tipuri de alimente.

În schimb, trebuie evitate vasele din aluminiu, din cupru şi cele acoperite cu teflon de proastă calitate sau care au smalţul deteriorat. Pe termen lung, aceste vase degajă o serie de substanţe toxine care ne pot pune sănătate în pericol.

Alimentele prăjite afectează sistemul nervos

Prin procesul de prăjire, în alimente se formează o substanţă toxică numită acrilamidă, care are potenţial cancerigen. Studiile au arătat că această substanţă atacă sistemul nervos, generând, în timp, probleme neurologice. Cea mai mare concentraţie de acrilamidă se găseşte în cartofii prăjiţi, în floricelele de porumb, în pâinea prăjită şi în gogoşi.

De asemenea, în timp, mâncarea gătită necorespunzător slăbeşte sistemul imunitar. Asta deoarece, imediat după masă, numărul leucocitelor (globule albe din sânge) creşte foarte mult şi apare leucocitoza de digestie. Leucocitele fac parte din sistemul imunitar şi sunt sunt cele care asigură protecţie împotriva infecţiilor.

Grătarul creşte riscul de cancer

Persoanele care obişnuiesc să mănânce preparate făcute pe grătar prezintă un risc crescut de a face cancer, dacă nu aleg grătarul potrivit. În cazul grătarului clasic, cărbunii degajă toxine, iar grăsimea care se scurge din carne se aprinde şi elimină substanţe cancerigene. Prin intermediul fumului, acestea ajung în carne. Prin urmare, dacă alegem grătarul clasic este recomandat să folosim lemne în loc de cărbuni, iar carnea să fie, pe cât posibil, fără grăsime. 

În ultimii ani, specialiştii recomandă grătarul care se pune pe aragaz. Acesta este format din două piese suprapuse, iar căldura nu se află sub alimente, precum la cel clasic, ci se distribuie concentric.

Citeşte şi:
Cele mai sănătoase moduri de a găti
28 de studii confirmă: Sucurile, prăjiturile şi mâncarea fast-food pot provoca dependenţă

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite