Investigaţii care au efecte adverse
0
Analizele iradiante de tipul tomografiei sau angiografiei digitale nu se realizează în cazul gravidelor până în luna a treia. Substanţele de contrast care pun în evidenţă anumite leziuni sau tulburări ale organelor interne în timpul unor investigaţii imagistice pot da reacţii alergice.
Autoritatea pentru reglementarea alimentelor şi medicamentelor (FDA) din Statele Unite ale Americii a lansat de curând un semnal de alarmă cu privire la realizarea imagisticii prin rezonanţă magnetică (IRM) în cazul persoanelor cu afecţiuni renale.
Avertismentul se referă la riscurile injectării unor substanţe (medii de contrast), cum este gadolinium, în cazul aplicării rezonanţei magnetice. Potrivit oficialilor FDA, această substanţă poate duce la instalarea unei afecţiuni numite fibroză sistemică nefrogenă (dermopatie fibrozantă nefrogenă) mai ales în cazul persoanelor care prezintă o deteriorare a funcţiei renale.
Pielea poate deveni «lemnoasă»
Şi pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) din România (www.anm.ro) se regăseşte acest avertisment. „Primele simptome ale complicaţiei date de IRM sunt apariţia la nivelul pielii a unor pete sau a unor papule roşii ori închise la culoare. Pielea membrelor şi uneori a trunchiului se îngroaşă, devine «lemnoasă» la pipăit.
Pacienţii au senzaţia de arsură, de prurit sau senzaţii dureroase ascuţite severe în zonele afectate şi tumefieri ale mâinilor şi ale picioarelor", se arată într-un comunicat ANM. Fibroza sistemică nefrogenă poate afecta şi alte organe, iar la aproximativ 5% din bolnavi, afecţiunea se dezvoltă rapid şi poate duce la deces.
Gadoliniul este un metal cu proprietăţi magnetice speciale, care cresc vizibilitatea în timpul unei investigaţii prin IRM la nivelul creierului, coloanei vertebrale şi inimii. Până nu demult, singurul avertisment legat de acest mediu de contrast era toxicitatea substanţei asupra ficatului. Acestea nu sunt însă singurele probleme legate de investigaţiile imagistice. Specialiştii spun că, în afară de ecografie, toate celelalte tehnici au contraindicaţii, fie ele majore, fie ele relative.
razele x pun fătul în pericol
Printre investigaţiile care presupun oarecare riscuri se numără scintigrafia planară şi computerizată, tomografia cu emisie de pozitroni (PET), tomografia computerizată (CT), angiografia digitală, imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) şi tomografia computerizată cu emisie de pozitroni (PET/CT).
„Toate aceste metode imagistice au indicaţii clinice precise, având fiecare priorităţi diagnostice şi fiind de elecţie pentru o anumită afecţiune sau organ anatomic", precizează profesorul doctor Ioan Codorean, preşedintele Societăţii Române de Rezonanţă Magnetică.
Deoarece folosesc raze X, tomografia computerizată, angiografia digitală şi PET/CT-ul au o contraindicaţie majoră în cazul femeilor însărcinate, în primele trei luni de sarcină, după această perioadă contraindicaţia devenind relativă în raport cu gravitatea afecţiunii şi cu asumarea riscuri/beneficii diagnostico-terapeutice.
Pot apărea reacţii alergice
„În toate tehnicile iradiante, pentru informaţii diagnostice suplimentare, se folosesc substanţele de contrast iodate administrate intravenos şi/sau oral, care au un potenţial alergic cunoscut. Riscul reacţiilor alergice a scăzut mult în cazul substanţelor de contrast de ultimă generaţie, aşa-zise nonionice", explică prof. dr. Ioan Codorean.
Astfel, cele mai mari riscuri în acest sens îl prezintă persoanele cu astm alergic, cu diferite forme de dermatită alergică sau cu enterite, manifestările putând fi de la cele mai simple, cum sunt prurit şi înroşirea feţei, până la unele foarte grave, cum sunt insuficienţa respiratorie şi chiar decesul.
Trebuie estimate riscurile
Atunci când se recomandă efectuarea unei anumite investigaţii imagistice se realizează o evaluare a riscurilor şi a beneficiilor, astfel încât pacientul să aibă cât mai puţin de suferit şi cât mai mult de câştigat. Aşadar, riscul alergic poate fi ignorat, de exemplu, în cazul persoanelor suspecte de cancer, spun specialiştii.