Inovaţia salvează vieţi: telefonul mobil care detectează cancerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu greu ne-am putea imagina care este legătura dintre încercările de combatere a cancerului şi… telefoanele mobile. Lucrurile devin şi mai neclare în Africa de Sud, unde peste 50.000 de femei mor anual de cancer cervical, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Vestea şi mai proastă este că 80% din cazuri sunt depistate în stadii avansate, deoarece femeile nu au acces la mijloacele de prevenţie şi tratament.

Inovaţia poate să reducă sărăcia şi cazurile de îmbolnăvire în Africa, conform unui program care susţine abordările creative în domeniul sănătăţii, relatează CNN.

Tehnologia Smartphone este considerată mai degrabă o descoperire dăunătoare decât una avantajoasă, dar se pare că acest mic dispozitiv de comunicare din mâinile noastre poate să fie o reală unealtă salvatoare de vieţi, aducând asistenţa medicală în ţările lumii a treia.

Câţiva cercetători din Canada şi Tanzania şi-au unit forţele ca să conceapă tehnologii mobile simple destinate depistării timpurii a cancerului cervical şi reducerii ratei mortalităţii în ţările Africii de Est.

În regiuni precum Tanzania, unde, conform rapoartelor, mor de cancer peste 4.500 de femei în fiecare an, problema este şi mai gravă din cauza absenţei experţilor medicali în domeniu şi a lipsei calităţii serviciilor de sănătate, în special în zonele rurale.

Dotaţi cu echipamente speciale, instrumente de tratament şi telefoane mobile, echipele medicale vor vizita localităţile izolate din Tanzania rurală pentru a controla femeile de cancer cervical. În locul analizelor tradiţionale precum testul Babeş-Papanicolau, asistenţii medicali îşi vor utiliza telefoanele pentru a fotografia cervixul pacientelor, imagine pe care o vor trimite ulterior medicului specialist şi vor primi înapoi diagnosticul şi recomandările de rigoare.

Marele avantaj al acestei metode aparent simple este, după cum explică Dr. Karen Yeates (Queen’s University), care se ocupă de implementarea proiectului, acela că “pentru cancerele aflate în faza incipientă, tratamentul se poate administra chiar în zonele în care trăiesc pacientele, câştigând astfel timp”.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite