Încă o confirmare: telefonul mobil creşte riscul de cancer cerebral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vorbit la telefon in somn FOTO Shutterstock

Riscul de a dezvolta anumite tumori cerebrale este mai mare la cei care petrec peste 15 ore cu telefonul mobil lipit de ureche, potrivit unui studiu al unei echipe de francezi publicat în revista „Occupational and Environmental Medicine”, informează „The Wire”.

Echipa de oameni de ştiinţă francezi a lansat în 2004 programul Cerenat, care constă în inventarierea tuturor tumorilor sistemului nervos central, benigne sau maligne, şi analizarea posibilei lor legături cu factori din mediul înconjurător.

Cercetătorii au corelat cazurile a 447 pacienţi cu acest tip de patologie cu folosirea telefoanelor mobile. Datele au fost culese cu ajutorul unui chestionar detaliat.

Ancheta francezilor nu a confirmat, însă, o legătură între tumorile cerebrale şi folosirea regulată a telefonului: nu s-a stabilit nicio diferenţă statistică între utilizatori şi neutilizatori. Cu toate acestea, riscul este de două ori mai mare în cazul utilizatorilor intensivi. Prin „intensiv” se înţelege în studiu o utilizare de 15 ore pe lună, adică o jumătate de oră pe zi, potrivit „The Wire”.

Astfel, în concluziile studiului este subliniat din nou pericolele undelor electromagnetice, ce ridică de mulţi ani semne de întrebare legate de impactul lor asupra sănătăţii. Potrivit  cercetătorilor de la Institutul de sănătate publică, epidemiologie şi dezvoltare (ISPED) din Bordeaux riscul apare în cazul folosirii telefonului cel puţin o jumătate de oră pe zi.

„Nu înseamnă că toţi oamenii care vorbesc la telefon fac tumori cerebrale”, a afirmat directorul ISPED, Roger Salamon.

Anterior, în cadrul unui studiu din 2011 elaborat de Institute of Cancer Research nu a putu găsi „o dovadă cinvingătoare” între utilizarea telefonului mobil şi tumorile cerebrale, dar a punctat faptul că pe termen lung poate fi demonstrată o înrăutăţiere a stării de sănătate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a clasat în 2011 undele telefoanelor mobile drept „posibil cancerigene pentru om”, în categoria 2B, categoria inferioară din cele trei de clasare a agenţilor cancerigeni, după „cancerigeni probabili” şi „cancerigeni dovediţi”.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite