Factori care scad căldura corpului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hainele uşoare şi izolante ţin mai bine de cald
Hainele uşoare şi izolante ţin mai bine de cald

Felul în care ne îmbrăcăm, precum şi dieta şi unele boli ne influenţează reacţia la frig. În anotimpul rece, organismul nostru se adaptează pentru a menţine o temperatură constantă la nivelul organelor vitale.

Organismul nostru funcţionează corect doar dacă temperatura internă se păstrează în jurul valorii de 37 de grade Celsius. Pierdem căldură prin disiparea energiei calorice în mediu, prin expunerea la vânt, prin transpiraţie şi prin contactul cu obiecte reci.

Frigul afectează pielea neacoperită

Cu cât pielea noastră este mai expusă, cu atât resimţim frigul mai puternic. De aceea, specialiştii ne sfătuiesc să o protejăm cu  mănuşi, căciulă, fular şi cu mâneci care se mulează la încheieturi.

În plus, în momentul în care corpul se răceşte, sângele părăseşte extremităţile, pentru a proteja inima, creierul şi aparatul reproducător intern. Dacă ne protejăm capul cu o căciulă, nici extremităţile nu vor mai „îngheţa" atât de mult.

Hainele prea groase nu protejează

Pentru a menţine căldura corpului, purtarea mai multor straturi de haine este preferabilă unui obiect vestimentar gros şi greoi. Aerul dintre straturi ajută la izolarea de mediul extern în acelaşi mod în care un strat de spumă poliuretanică protejează de podeaua rece.

Hainele trebuie să fie comode, nici prea mulate, nici prea largi. Fibrele de lână şi de mătase ţin mai cald decât bumbacul. Încălţămintea trebuie să fie comodă, rezistentă la apă, cu o talpă suficient de groasă.

Suportăm mai uşor temperaturile reci în absenţa vântului. Un strat exterior de haine care să ne protejeze de pătrunderea vântului şi ploii va permite păstrarea căldurii.

Hainele umede răcesc corpul rapid. De aceea, dacă simţiţi că vi se face cald, renunţaţi la un strat de haine, pentru că transpiraţia va duce la pierderea căldurii corpului.

Nu doar îmbrăcămintea, ci şi o dietă echilibrată ajută organismul în efortul lui de a-şi păstra căldura. „Băuturile calde menţin temperatura corpului, în timp ce alcoolul produce vasodilataţie, favorizând într-o oarecare măsură pierderea căldurii prin piele", precizează medicul de familie Călin Ciubotaru. 

Bolile pot scădea toleranţa la frig

Persoanele cu hipotiroidism (afecţiune însoţită de niveluri scăzute de hormoni tiroidieni în sânge) au un metabolism lent, manifestat şi prin intoleranţă la frig.

De asemenea, persoanele cu simptome ale sindromului Raynaud au, la frig, degetele palide şi reci, apoi, pe rând, vineţii şi amorţite, respectiv roşii şi cu furnicături.

„Toate problemele circulatorii periferice, cum ar fi ateromatoza şi tromboza vasculară periferică, cresc sensibilitatea la frig prin vasoconstricţia periferică, ce îngreunează afluxul sanguin", spune medicul de familie Călin Ciubotaru.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite