Video Dr. Mihai Craiu, avertisment sumbru: „Complicațiile pneumoniei pot ucide unii copii. Mulți, mult mai mulți decât ar fi de așteptat...”
0Medicul pediatru Mihai Craiu avertizează că, în această perioadă, în care există o intensă circulatie de virusuri gripale (în special gripă B) s-au tot adunat în România cazurile de decese prin pneumonii complicate.

Pneumonia omoară anual aproape un milion de copii sub 5 ani în lume și reprezintă 12,8% din decesele copiilor cu vârsta între 28 de zile și 5 ani.
Potrivit specialistului, două studii au descoperit că virusul sincițial respirator (VSR) este principala cauză a pneumoniilor severe la copiii spitalizați, nu bacteriile. Două cercetări importante - studiul PERCH, desfășurat în țări din Africa și Asia de Sud-Est, și studiul EPIC din Statele Unite - au analizat cazurile de pneumonie severă la copiii spitalizați, scrie medicul.
„Tema centrală a tuturor acestor studii privind pneumonia (cazuri grave de pneumonie, la copil spitalizat) a fost aflarea agenților patogeni care produc pneumonie la această grupă de vârstă. Și, în secundar, aflarea strategiilor de prevenție a bolii care încă omoară anual aproape 1 milion de copii, cu vârstă sub 5 ani, în întreaga lume.
-12.8% din toate decesele copiilor cu vârstă sub 5 ani, dar mai mari de 28 zile, sunt atribuibile pneumoniei.
-2 studii majore ar fi de reținut (link în comentarii) - studiul PERCH (în țări sărace din Africa și Asia de Sud-Est) și studiul EPIC (în SUA). În ambele studii efectuate asupra unor copiii cu pneumonie severă (dovedită radiologic), spitalizați, s-au facut analize PCR multiplex pentru a găsi cauza”, susține dr. Mihai Craiu.
Potrivit medicului pediatru, locul 1, în ambele studii, de departe, este adjudecat de VSR (virusul sincițial respirator). De altfel, în pneumoniile severe din studiul PERCH 68% din cei spitalizați aveau o infecție cu unul sau mai multe virusuri.
Doar 22.8% erau produse de bacterii. Iar prima dintre bacterii (pneumococul) se afla abia pe locul 5 în clasament, susține dr. Craiu.
„Chiar și în pneumoniile foarte severe, cu spitalizare în Terapie Intensivă și în rândul cărora au fost documentate și decese, tot virusurile au fost mai frecvente, 54.5% față de cele produse de bacterii - 33.7%. În studiul din SUA (EPIC) doar 8% din pneumonii au fost produse de o infecție bacteriană. Se mai adaugă încă 7% cazuri cu infecții mixte, viro-bacteriene”, explică dr. Craiu.
Consecința este tragică: „Complicațiile pneumoniei pot ucide unii copii. Mulți, mult mai mulți decât ar fi de așteptat...”
Ce trebuie făcut?
Concluzia vine de la cifre: 48.5% scădere a mortalității prin pneumonie față de 1990; 36.5% scădere a mortalității la copilul mic (sub 5 ani) între 2000-2015. În aceeași perioadă scăderea generală a mortalității prin pneumonie complicată a fost doar 3.2% la toate vârstele.
„De ce este de 10 ori mai mare scăderea observată la copii decât la adulți și vârstnici? Căci sistemele medicale și finanțarea lor sunt similare pe grupe de vârstă, la nivel de țară? Vorbim aici de tendințe nu de cifre absolute...Pentru că ...vaccinuri. În acest interval de timp au fost introduse, în schemele vaccinale din toată lumea, vaccinurile împotriva infecțiilor invazive cu pneumococ și respectiv cu Haemophillus influenzae tip b (în vaccinul hexavalent)”, susține dr. Mihai Craiu.
Ambele există și în schema națională din România. Se pot face gratuit, în primul an de viață, atunci când este copilul sănătos, conform unui calendar național.
La nivel global, 64.1% din decesele prin pneumonie la copilul mic sunt atribuibile acestor 2 bacterii.