De ce starea de spirit ar putea afecta eficacitatea vaccinului antigripal

0
Publicat:

Videoclipurile amuzante cu pisici pot fi benefice pentru sănătatea ta - cel puțin dacă ești pe cale să te imunizezi cu unul dintre vaccinurile de sezon. De exemplu, conform unui studiu britanic, persoanele care au prezentat o stare de spirit bună atunci când s-au vaccinat împotriva gripei au produs mai mulți anticorpi, relatează The Washington Post

Antibioticele pot afecta microbiomul intestinal. Foto: pixabay (Arhivă)
Antibioticele pot afecta microbiomul intestinal. Foto: pixabay (Arhivă)

Aceste informații referitoare la starea de spirit și la vaccinuri sunt limitate, însă numeroase alte cercetări arară că și alți factori legați de stilul de viață - cum ar fi alimentația, exercițiile fizice și chiar interacțiunile sociale - pot afecta eficacitatea vaccinurilor, printre care se numără, se pare, și cel anti-COVID. 

Oamenii de știință încearcă încă să afle în ce măsură un număr mai mare de anticorpi se traduce în viața reală printr-o mai mare protecție împotriva bolii. În fond, există și alte componente ale sistemului imunitar, cum ar fi celulele T, care joacă un rol important în menținerea sănătății noastre. 

Totuși, pentru moment, nivelul de anticorpi este un indicator utilizat în mod obișnuit de oamenii de știință pentru a stabili eficacitatea vaccinului și „este, în general, un indicator asociat protecției", a afirmat Marian Kohut, imunolog la Universitatea de Stat din Iowa. 

Nu toți oamenii răspund la vaccinuri în același fel. Unii dintre ei produc un nivel mai mare de anticorpi decât alții, în timp ce imunizarea poate eșua pentru câțiva ghinioniști. 

Răspunsul indus de un vaccin poate varia enorm de la o persoană la alta", susține Bali Pulendran, imunolog la Universitatea Stanford. Vârsta reprezintă un factor, spune el. Vaccinurile pot fi mai puțin eficiente la persoanele în vârstă decât la cele tinere. 

Un rol important îl joacă și genetica. Studiile efectuate pe gemeni arată că, în cazul unor vaccinuri, cum ar fi cel împotriva rujeolei, aproape 90% din variația răspunsului la anticorpi se datorează genelor noastre (pentru alte vaccinuri, aceste cifre sunt mai mici - pentru oreion, de exemplu, variația răspunsului la anticorpi este de 39%). 

Cu toate acestea, specialiștii susțin că, și dacă sunteți mai în vârstă, vă puteți îmbunătăți șansele unei reacții pozitive la vaccin. 

Alimentația și somnul

„Somnul este foarte important", a declarat Janice Kiecolt-Glaser, profesor emerit în domeniul psihiatriei la Ohio State University's College of Medicine, ale cărei cercetări s-au concentrat pe modul în care stresul și depresia ne pot afecta atât sistemul imunitar, cât și cel endocrin.

Conform unei meta-analize a unor studii din 2023, dormitul mai puțin de șase ore pe noapte poate afecta răspunsul sistemului imunitar la diverse vaccinuri. 

Potrivit unui experiment, în cadrul căruia participanții au dormit doar patru ore pe noapte timp de șase zile înainte de vaccinare, cei care au fost privați de somn au avut jumătate din numărul de anticorpi la 10 zile după vaccinarea antigripală, în comparație cu persoanele cărora li s-a permis să doarmă cât de mult au vrut. 

Acesta este motivul pentru care Kiecolt-Glaser recomandă „să dormiți suficient, în special cu o noapte înainte, în mod ideal cu câteva nopți înainte, și apoi să dormiți suficient după vaccinare”. 

Alimentația este și ea importantă. 

Studiile arată că o microbiotă intestinală sănătoasă joacă un rol semnificativ în modul în care răspundem la vaccinare. Într-un studiu efectuat anul acesta, în rândul persoanelor care au primit vaccinul produs Pfizer-BioNTech împotriva coronavirusului, cei care aveau mai multe bacterii intestinale benefice asociate cu consumul dietei mediteraneene au fost protejați mai mult timp, chiar și la șase luni după a doua doză. 

 Alte cercetări au evidențiat, de asemenea, legătura dintre bacteriile bune și un răspuns mai bun la vaccinul împotriva holerei și la vaccinul antitetanos. 

Antibiotice și probiotice

De cealaltă parte, antibioticele pot afecta microbiomul intestinal, putând perturba răspunsul imunitar la vaccinare - așa cum au constatat Pulendran și colegii săi în studiul lor din 2019. 

Administrarea de antibiotice timp de cinci zile „a dus la o scădere de 10.000 de ori a bacteriilor din intestin", spune el. Ca urmare, „persoanele care au luat antibiotice au prezentat mai puțini, mult mai puțini anticorpi în urma vaccinării antigripale decât persoanele de control". 

Vestea bună este că probioticele par să ajute microbiomul, determinând astfel creșterea nivelului de anticorpi produși după imunizare. Într-un studiu privind gripa, de exemplu, administrarea probioticelor Lactobacillus de două ori pe zi, timp de 28 de zile după vaccinare, a crescut semnificativ nivelul anticorpilor. 

Pulendran atrage atenția că acest lucru nu ar trebuie să vă facă să vă aprovizionați cu probiotice. 

Există această gamă uimitoare de produse diferite", spune el, care nu au fost evaluate științific și sunt de calitate mixtă. În schimb, Pulendran recomandă ca consumul de fibre, evitarea de alimente procesate și zaharuri adăugate. 

Pe lângă somn și alimentație, exercițiile fizice par să îmbunătățească răspunsul la vaccin la multe persoane. Kiecolt-Glaser spune că acesta este motivul pentru care încearcă să își planifice antrenamentele chiar înainte de vaccinarea împotriva gripei. 

O meta-analiză din 2022 sugerează că o scurtă sesiune de exerciții fizice chiar înainte sau imediat după imunizare poate crește eficacitatea vaccinurilor antigripale, în special la adulții mai în vârstă. 

Stresul influențează eficacitatea vaccinurilor  

Exercițiile fizice pentru brațul în care ați fost injectat ar putea fi deosebit de benefice, spune Kohut. De asemenea, exercițiile fizice pot diminua efectele secundare pe care unii oameni le resimt după vaccinare, cum ar fi inflamația la locul înțepăturii sau febra, potrivit unui studiu din 2018. Și chiar și mersul la o plimbare rapidă, cu o durată de 45 până la 90 de minute, după vaccinare poate stimula răspunsul anticorpilor, spune Kohut, potrivit cercetărilor sale. 

Un studiu de amploare din 2023 asupra angajaților din domeniul sănătății a arătat că, în cazul celor care fac exerciții fizice regulate, vaccinurile anti-COVID au avut o eficiență de peste 85% în prevenirea spitalizărilor. Dar la persoanele sedentare - cele care fac mai puțin de 60 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată pe săptămână - imunizarea a fost eficientă în proporție de doar 60%. 

Lăsând la o parte exercițiile fizice, dacă aveți câteva zile deosebit de stresante, spune Kiecolt-Glaser, este posibil să vreți să evitați să vă programați vaccinările în acel moment, mai ales dacă nu sunteți tineri. 

„Cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât mai mult stresul influențează" eficacitatea vaccinurilor, spune ea. 

Conform unor studii, relațiile sociale puternice tind să stimuleze modul în care reacționăm bine la vaccinuri. 

Într-un studiu, studenții din primul an de facultate - care au fost vaccinați împotriva gripei și care au putut numi cel puțin 13 prieteni apropiați sau membri ai familiei cu care se întâlneau frecvent - au produs semnificativ mai mulți anticorpi după vaccinare decât colegii care au raportat mai puține relații apropiate. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite