De ce femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii? Experţii au găsit cinci explicaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile trăiesc în medie cu cinci ani mai mult decât bărbaţii Foto time.com
Femeile trăiesc în medie cu cinci ani mai mult decât bărbaţii Foto time.com

Speranţa de viaţă la nivel mondial continuă să crească, potrivit ultimelor rapoarte. Şi dacă vestea că avem şanse să fim în viaţă, în medie, până la vârsta de peste 78 de ani nu e atât de surprinzătoare, diferenţa care se cască între bărbaţi şi femei la acest capitol este, cu siguranţă.

Potrivit unui raport recent al Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, speranţa media de viaţa este, în prezent, mai mare ca niciodată, fiind de 78 de ani şi 9 luni şi jumătate. Veştile nu sunt atât de bune pentru ambele sexe. Estimările arată o fată născută în 2012 se poate aştepta să trăiască până la 81,2 ani, cu aproape 5 ani mai mult decât un băiat născut în acelaşi an, care poate spera să atingă vârsta de 76,4 ani, scrie publicaţia Time.

Cum se explică diferenţa?

„Bărbaţii sunt dezavantajaţi din punct de vedre biologic şi sociologic chiar din clipa în care sunt concepuţi până în momentul în care mor“, spune Marianne Legato, profesor emerit de medicină clinică la Colegiul Medicilor şi Chirurgilor Universităţii Columbia, fondator şi director al Fundaţiei pentru medicina specifică genului. Iată de ce:

Femelele sunt rezistente, chiar din stadiu intrauterin

Se concep de două ori şi jumătate mai mulţi băieţi decât fete, precizează dr. Legato. Însă din cauza sensibilităţii crescute la infecţiile prenatale şi alte probleme care poată să apară în uter, mulţi fetuşi masculini mor, astfel ca la naştere, raportul dintre fete şi băieţi este aporape unu la unu.  

De asemenea, fetuşii masculni au o dezvoltare fizică mai lentă decât fetele, ceea ce înseamnă că au riscuri mai mari de a muri  dezvoltă mai lent pentru a dezvolta fizic decat fetele prenatal, ceea ce înseamnă că au un risc sporit de a muri dacă se nasc prematur, din cauza subdezvoltării pulmonare sau a creierului“, a explicat medicul.

Femeile sunt mai prudente

Traumatismele produse de accidente sunt a treia cauză de deces în cazul bărbaţilor, conform  CDC; în cazul femeilor e doar al şaselea. Din nou, explică Legato, zestrea biologică e de vină. La bărbaţi, lobul frontal, cel responsabil cu asumarea şi calcularea riscului, se dezvoltă mult mai lent ca la femei.

Rezultatul: băieţii se aruncă de multe ori cu capul înainte, fără a se gândi la consecinţe. „Aproape inevitabil, un mascul îşi va asuma riscuri pe care o femeie de aceeaşi vârstă nu şi le-ar asuma“, a arătat Legato.

Femeile sucombă mai târziu, din cauza bolilor de inimă

Mortalitatea provocată de bolile cardiace este pe primul loc atât la femei, cât şi la bărbaţi. Diferenţa e că bărbaţii se îmbolnăvesc la 30 – 40 de ani şi astfel riscă să moară mai devreme. Femeile, în schimb, dezolvtă boli cardiovasculare, de obicei, cu aproximativ 10 ani mai târziu.

Ele au protecţie faţă de aceste patologii până la menopauză, deoarece corpurile lor produc pe bandă rulantă estrogen, hormonul care ajută la menţinerea arterelor puternice şi flexibile.

Femeile au reţele sociale mai puternice

Prietenii sunt un bun „medicament“: persoanele cu relaţii sociale puterice au cu 50% mai puţine riscuri să moară, comparativ cu cele mai însingurate, conform unui studiu efectuat de  Universitatea Brigham Young.

Majoritatea bărbaţilor au tendinţa de a-şi ţine stresul şi grijile în interior, pe când femeile au o tendinţă de a le exterioriza şi a le discuta cu alţii“, precizează dr. Legato.

Barbaţii căsătoriţi fac excepţie de la această regulă, ceea ce explică de ce atât de multe studii arată că ei ar fi mai sănătoşi şi trăiesc mai mult.

Femeile au mai multă grijă de sănătate

Conform Agenţiei pentru Cercetarea şi Calitatea Sănătăţii, bărbaţii sunt cu 24% mai susceptibili de a nu merge la doctor pentru un control medical anual de rutină. De asemenea, aproximativ 22% dintre ei evită să-şi testeze nivelul colesterolului. De fapt, mai mult de o pătrime (28%) dintre bărbaţi nu au un doctor la care să meargă la control în mod regulat.  

Legato spune că aceasta este o formă a „sindromului John Wayne”: bărbaţii tind să nege existenţa unei probleme şi minimalizează simptomele, deoarece nu vor să meargă la doctor ca acolo să afle că ceva este în neregulă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite