De ce apare insuficienţa cardiacă
0Problemă gravă de sănătate, care poate pune viaţa în primejdie, insuficienţa cardiacă poate fi ţinută sub control numai dacă este descoperită la timp şi dacă se fac anumite modificări în stilul de viaţă.
„Insuficienţa cardiacă este un sindrom cauzat de afectarea funcţiei sau structurii inimii, manifestată prin incapacitatea cordului de a pompa sânge necesar acoperirii nevoilor metabolice ale organismului“, explică medicul cardiolog Oana Purcar.
Întrucât inima nu mai funcţionează aşa cum trebuie, organismul reţine apă şi sare, cordul creşte în dimensiuni şi există riscul să apară tahicardia (accelerarea frecvenţei bătăilor inimii cu peste 90 de pulsaţii pe minut).
O boală, mai multe cauze
„Cea mai frecventă afecţiune implicată în etiologia insuficienţei cardiace este boala cardiacă ischemică (infarctul miocardic, cardiomiopatia ischemică)“, precizează medicul.
Şi diabetul zaharat, bolile tiroidiene, miocardita (inflamaţia muşchiului inimii) şi tensiunea arterială mare, care nu este ţinută sub control, pot duce la dezvoltarea insuficienţei cardiace. Totodată, vârsta înaintată este un alt factor care favorizează instalarea bolii. Asta pentru că, pe măsură ce îmbătrânim, muşchiul inimii îşi pierde din flexibilitate, împiedicând inima să se umple de sânge.
Cum se manifestă
„Simptomul cel mai frecvent al insuficienţei cardiace este dispneea (senzaţia de respiraţie dificilă) la eforturi uşoare sau în repaus, uneori cu necesitatea de a dormi în poziţia şezând“, spune medicul Oana Purcar. Printre simptomele specifice bolii se mai numără: oboseală la mers, creşterea în greutate din cauza acumulării de fluide în corp, umflarea picioarelor, tusea seacă, palpitaţii, dureri toracice, scăderea apetitului, urinări frecvente.