Cum pot creşte şansele de supravieţuire ale pacientelor cu cancer de sân

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparatele moderne de radioterapie au mai puţine efecte adverse decât cele din trecut  FOTO Arhivă
Aparatele moderne de radioterapie au mai puţine efecte adverse decât cele din trecut  FOTO Arhivă

Metodele moderne de radioterapie utilizate în tratamentul cancerului de sân cresc rata de supravieţuire şi oferă o calitate mai bună a vieţii pacienţilor. Aşa susţin cei mai importanţi specialişti în domeniul cancerului mamar, care au participat la Conferinţa Internaţională de Cancer Mamar, desfăşurată la Bucureşti, în perioada 8-10 octombrie.

„De mai bine de zeci de ani, una dintre componentele majore din tratamentului acestei boli este chirurgia, însă radioterapia este de asemenea o metodă terapeutică importantă. În ultimii 10 ani, radioterapia s-a dezvoltat foarte mult. Progresul constă în special în tehnicile de concentrare a radiaţiei asupra tumorilor, protejând mai bine ţesutul sănătos. Un alt aspect deosebit de important este că folosind aceste tehnici moderne de radioterapie, tratamentul este suportat mult mai bine de pacient. Dacă în trecut tratamentul radioterapic dura şase-şapte săptămâni, acum cercetări importante demonstrează că putem scurta această perioadă la trei-patru săptămâni. De asemenea, analizăm şi eficienţa tratamentului administrat local; de exemplu, în loc să facem radioterapie post-operator întregului sân, o aplicăm numai cavităţii îndepărtate, deci vorbim de un volum mai mic de radiaţii“, a declarat prof. dr. Mehmet Ufuk Abacioglu, şeful departamentului de radioterapie oncologică de la Universitatea Marmara din Istanbul.

Studii şi metanalize au arătat că, la pacienţii care au suportat o mastectomie, rata de supravieţuire la 10 ani creşte cu 5%, de la 60% la 65%, cu ajutorul radioterapiei, susţine profesorul Ufuk.

În ceea ce priveşte tratamentul chirurgical al cancerului mamar, reputatul chirurg prof. dr. Dan Hershko din cadrul grupului Sheba Medical Center, Tel Hashomer, Israel, a precizat că tendinţa actuală este să obţii cele mai bune rezultate făcând cât mai puţin rău posibil, practicând o chirurgie mai puţin agresivă. „Prin realizarea mastectomiilor radicale, pacienta era de-a dreptul mutilată. Odată ce s-a descoperit că boala este şi una sistemică, s-a renunţat la mastectomia radicală şi s-a trecut la mastectomie fără extirparea muşchilor şi fără a îndepărta foarte multă piele. După 40 de ani a fost introdusă lumpectomia, iar în prezent ştim că dacă îndepărtăm complet tumoarea, nu trebuie să extirpi întregul sân. Astfel, încercăm să facem cât mai puţin rău posibil femeilor, oferindu-le tratamentul chirurgical care li se potriveşte şi care oferă cele mai bune rezultate, crescând rata de supravieţuire“, a explicat prof. dr. Dan Hershko.

Tratamentul personalizat în cancer este acum la modă şi toată lumea vorbeşte despre el ca fiind cea mai mare descoperire din toate timpurile. De fapt, de mai bine de 100 de ani, specialiştii încearcă să personalizeze tratamentul cancerului, consideră dr. Shulamith Rizel, şeful departamentul de cancer mamar, Davidoff Cancer Center, Spitalul Beilison, Israel. „La început, tuturor pacienţilor cu cancer mamar li se făcea mastectomie radicală, însă după patru-cinci boala recădea. Timp de 40 de ani, nimeni nu s-a gândit să adapteze această metodă şi să separe femeile care aveau beneficii de pe urma mastectomie de cele care nu obţineau un beneficiu de pe urma chirurgiei. Abia în anii 1940, un chirurg a spus că nu toate femeile trebuie operate şi că tratamentul poate fi stadializat. Această stadializare este de fapt o personalizare a tratamentului. Introducerea lumpectomiei a reprezentat de asemenea o personalizare a tratamentului“, adaugă dr. Shulamith Rizel.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite