Cosmeticele bio, între avantaje şi riscuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aditivii sintetici folosiţi în cosmeticele obişnuite lipsesc din componenţa celor organice. Pentru persoanele care nu suferă de alergii la diverse plante, cosmeticele organice sunt alternativa sănătoasă la produsele de machiaj şi de îngrijire tradiţionale.

Plantele folosite la obţinerea cosmeticelor bio provin din culturi ecologice, adică nu sunt modificate genetic, sunt cultivate fără stimulatori de creştere şi nu sunt tratate cu pesticide. Mai mult, la fabricarea acestor produse nu se folosesc substanţe cu efecte toxice asupra organismului precum parabenii sintetici şi sărurile de aluminiu, prezente în cosmeticele obişnuite.

Fără risc de cancer

La conservarea cosmeticelor bio se folosesc, în principal, uleiurile naturale, de aceea, termenul de valabilitate variază între trei şi şase luni de la desigilarea ambalajului. În schimb, în cazul cosmeticelor obişnuite, paraoxibenzoaţii, cum se numesc ştiinţific parabenii, asigură un termen de valabilitate mai mare, de peste 12 luni de la deschiderea ambalajului, riscurile pentru sănătate fiind notabile.

Parabenii se găsesc în 80 la sută din produsele cosmetice obişnuite, cu rolul de a creşte perioada de valabilitate şi de a distruge bacteriile. Însă aceste substanţe sunt perturbatori endocrini, mai exact, stimulează producţia de estrogen şi sunt consideraţi de unii cercetători un factor de risc în apariţia cancerului mamar. Cu toate acestea, producătorii susţin că parabenii artificiali sunt folosiţi în concentraţii atât de mici, încât nu pot conduce la apariţia maladiei.

Totuşi, în cazul persoanelor cu istoric familial de cancer sau de tulburări endocrine, folosirea produselor cosmetice cu parabeni poate induce, din cauza efectului estrogenic, apariţia prematură a pubertăţii fetelor, fenomen cunoscut drept factor de risc în apariţia cancerului de sân. În plus, în cazul persoanelor care au ten cu predispoziţie alergică, parabenii pot declanşa eczeme şi iritaţii locale.

Atenţie la alergii!

Deşi nu conţin parabeni sintetici, incriminaţi pentru că ar produce alergii şi irtaţii la nivelul pielii sensibile, şi cosmeticele bio implică riscuri. Persoanele care fac des dermatite de contact şi care au alergii la plante nu ar trebui să folosească produse organice de îngrijire, spun specialiştii.

„Copiii şi persoanele cu pielea atopică riscă reacţii alergice din cauza unor produse cosmetice obţinute din plante, de aceea, pentru astfel de cazuri sunt indicate dermatocosmeticele", explică profesorul doctor Anca Zbranca, medic dermatolog la clinica Roderma din Iaşi.
În plus, ca în cazul oricărui produs cosmetic este necesar să nu-l folosiţi după data expirării, pentru a nu vă expune riscurilor sporite de alergii şi de inflamaţii.

Cum se aleg produsele eco

Eticheta cosmeticelor bio trebuie să poarte sigla unor organisme internaţionale care să ateste statutul de produs „verde", adică Bio sau Eco. În Europa, mai multe organisme certifică astfel de produse, iar din 2014 se va pune la punct un standard unic de certificare în toată Uniunea Europeană, numit Cosmos. În acest moment, standardul Soil Association (Anglia) este cel mai înalt în privinţa reglementării cosmeticelor bio şi prevede existenţa a minimum 95% de ingrediente naturale dintre care minimum 70% ingrediente organice în produsele cosmetice care poartă denumirea „organic".

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite