Copiii de azi, viitorii dependenți de tehnologie de mâine: „Orele în șir în fața ecranelor își vor spune cuvântul în viitor”

0
Publicat:

Tehnologia a ajuns să fie o componentă importantă a vieții de zi cu zi. Cu toate acestea, pe cât este de utilă, tot pe atât de dăunătoare poate fi, susțin specialiștii.

Copil cu telefon mobil SURSĂ FOTO Arhiva Adevărul
Copil cu telefon mobil SURSĂ FOTO Arhiva Adevărul

Statisticile arată că telefoanele și tabletele au început să fie utilizate de la vârste tot mai fragede, iar copii stau zilnic, ore în șir, în fața ecranelor luminoase.

Copiii de azi, viitorii dependenți de tehnologie de mâine

Conform unor statistici oferite de All About Parenting, în România, copiii cu vârsta cuprinsă între doi și cinci ani ajungă să petreacă, în medie, trei ore în fața unui ecran. Astfel, fie că este vorba despre telefon, tabletă sau chiar televizor, acest obicei poate fi foarte nociv.

Specialiștii susțin că, pe măsură ce vârsta copilului crește, același lucru se întâmplă și cu timpul petrecut cu gadgeturile.

Astfel, lipsa unor limite poate transforma tehnologia într-un adevărat dușman pentru copii.

Tehnologia, prietenul care se transformă în dușman

Chiar dacă tehnologia este foarte utilă în multe situații, ea se poate transforma într-un adevărat dușman, mai ales pentru tineri.

Psihiatrii vorbesc despre o reală problemă, care s-a accentuat în timpul pandemiei de Covid19.

Este o problemă din ce în ce mai pregnantă în ultimiii ani. Statisticile arată că nu sunt afectaţi doar copiii şi tinerii, ci şi persoanele mai în vârstă. Putem spune că pandemia a accelerat acest fenomen. Dacă înainte de pandemie, recomandările erau să se limiteze folosirea dispozitivelor electronice şi a reţelelor de socializare, aceşti câţiva ani au accelerat folosirea lor. Acest lucru se întâmplă pentru că, în această perioadă, totul s-a ţinut online. Aici ne referim inclusiv la muncă, ore sau cursuri online. Chiar dacă, în mare parte, lucrurile au revenit la normal, vedem că multor angajaţi le este greu să se întoarcă la birouri”, precizează dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru în cadrul Instututului de Psihiatrie Socola Iaşi.  

Trei sferturi dintre copii dețin un smartphone

Psihiatrii susțin că trebuie să fie identificată o soluție pentru această problemă și că timpul petrecut pe telefon, tabletă sau laptop trebuie monitorizat cu atenție.

Studiile arată că aproape trei sferturi dintre copii şi adolescenţi au un smartphone şi mai bine jumătate declară că au o problema legată de tipul petrecut în faţa ecranelor. În mod clar, utilizarea intensivă afectează la un moment dat. Aici vorbim despre faptul că nu realizăm cât de mult timp petrecem şi cât de imersivă este această tehnologie. Cred că este bine să utilizăm o aplicaţie care monitorizează timpul pierdut în faţa telefoanelor deoarece, de multe ori, se întâmplă să nu ne dăm seama cât de mult timp dedicăm acestui lucru”, adaugă dr. Ovidiu Alexinschi.  

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite