Rata de pozitivare la gripă - 37%. De ce nu este declarată epidemia VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest moment, rata de pozitivare la gripă este de 37%. Autoritățile spun că nu vor să introducă restricții, așadar nu declară epidemie de gripă.

Deși recunoaște că avem un sezon gripal mai rapid, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că nu intenționează să introducă restricții sanitare în România. Ministerul Educației a transmis, joi, că școlile se vor deschide normal luni, 9 ianuarie. Trecerea în online sau în sistem hibrid se va decide în funcție de evoluția situației epidemiologice   

În școli va fi făcut triaj, iar elevii cu infecții respiratorii vor fi trimiși acasă. Masca va fi doar recomandată, a anunțat și ministrul Educației Ligia Deca.

„O săptămână epidemică este săptămâna în care activitatea gripală este peste medie. În ultimele 3 săptămâni se înregistrează valori ce depășesc cu peste 20 % media multianuală a ultimelor 5 sezoane pre-pandemice. Estimăm că spre sfârșitul lunii ianuarie o să intrăm pe un trend descrescător”, a declarat ministrul Sănătății.

Oficialii din Sănătate recomandă izolarea voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, încurajarea vaccinării antigripale a personalului din școli, asigurarea materialelor pentru dezinfecția mâinilor și suprafețelor, aerisirea încăperilor, etc. 

Aceste măsuri au caracter de recomandare, nu vor fi obligatorii. 

În plus, autoritățile intenționează să reactiveze vechile centre de evaluare COVID, în care de această dată ar urma să fie evaluate cazurile de gripă și viroze respiratorii. 

Măsuri recomandate la nivelul populației:  

Evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție  

Menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului  

Respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință  

Consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventuale investigații suplimentare  

Consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență organizate la nivel județean  

Continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflate la risc: persoane cu vârstă peste 65 de ani, gravide, bolnavii cronici. 

De asemenea, ministerul Sănătății a publicat lista medicamentelor antitermice, antiinflamatoare și antivirale pentru gripă care sunt disponibile în România, în contextul crizei de medicamente din farmacii.   

Știre în curs de actualizare.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite