Cele mai bune reguli ca să previi infarctul
0Statisticile sunt îngrijorătoare: 40 de români mor zilnic de infarct miocardic, care reprezintă, de altfel, principala cauză de mortalitate în ţara noastră.
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, atât în România, cât şi în Europa, potrivit ultimului raport al Societăţii Europene de Cardiologie. Raportul, arată că, anual, 60% dintre decesele înregistrate în ţara noastră au fost cauzate de bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, 80% din aceste afecţiuni, inclusiv infarctul, pot fi prevenite.
Simptome alarmante
La unele persoane, infarctul miocardic debutează brusc şi cu intensitate. La altele, se poate manifesta prin durere şi presiune în piept, în timpul mersului, în special când e frig şi vânt, sau în timpul nopţii.
Aceste dureri (senzaţii de strângere, de arsuri, uneori de strivire) sunt resimţite în spatele sternului şi pot iradia în braţul stâng, spre falcă, uneori în spate; ele dispar în 2-3 minute. În răstimp de 24 până la 36 de ore apare febra de intensitate medie, care scade treptat. Totodată, infarctul se poate manifesta prin respiraţie dificilă, transpiraţie, vărsături, bătăi de inimă rapide sau neregulate.
Care sunt factorii de risc
Factorii de risc asociaţi cu infarctul sunt fumatul, nivelul crescut al colesterolului „rău“ (LDL), hipertensiunea, diabetul zaharat, obezitatea, sedentarismul şi stresul. Dacă ai cel puţin unul din aceşti factori, medicul îţi poate recomanda analizele specifice, precum şi schimbări în dietă şi stilul de viaţă.