Ceaiuri de băut vara, care reduc transpiraţia şi te ajută să faci faţă caniculei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceaiuri de băut vara. FOTO: Arhivă
Ceaiuri de băut vara. FOTO: Arhivă

Temperaturile crescute ne îndeamnă să consumăm foarte multe sucuri răcoritoare carbogazoase, însă acestea nu sunt tocmai indicate, mai ales că au un conţinut mare de zahăr, care contribuie la depunerea kilogramelor.

Alte variante de hidratare sănătoasă ar fi apa plată sau minerală şi ceaiurile care, pe lângă efectul de hidratare, oferă organismului numeroşi antioxidanţi benefici.

Iată câteva ceaiuri de băut vara care pot fi consumate reci sau cu cuburi de gheaţă.

Ceaiuri de băut vara: zmeură, caise şi fructe exotice

Ceaiurile de fructe nu conţin cofeină, deci nu deshidratează, şi au efect tonic, vitaminizant şi energizant.

Astfel de fructe sunt caisele, căpşunile, zmeura, fragii, afinele, ananasul, kiwi etc., care se găsesc în magazinele specializate sub formă de pulbere sau pliculeţe, care se lasă la infuzat în apă clocotită 5-10 minute. Ceaiurile de fructe au gust foarte plăcut şi nu mai necesită îndulcire. Se pot servi cu felii de lămâie şi cuburi de gheaţă.

Ceaiuri de băut vara: rozmarin, mentă şi ceai verde

Un amestec de ceaiuri cu efect răcoritor şi tonifiant este cel din frunze proaspete de rozmarin cu hibiscus, mentă, ceai verde şi măceşe.

Bogăţia de antioxidanţi din aceste plante  ajută la protejarea organismului de radicalii liberi iar menta oferă, datorită uleiurilor volatile conţinute, pe lângă efectul de răcorire, beneficii pentru digestie, ameliorează diareea, enterocolita şi colita, tulburări care apar frecvent în sezonul cald, spune dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, cu competenţă apifitoterapie.

Ceaiuri de băut vara: salcie, stejar, nuc şi salvie

Transpiraţia excesivă poate fi ţinută sub control cu ajutorul unor ceaiuri cu efect antisudorific, cum ar fi cele din scoarţă de salcie sau stejar, din frunze de nuc sau de salvie.

Pentru că gustul acestora nu este tocmai plăcut, îl putem îmbunătăţi dacă adăugăm miere şi câteva felii de lămâie, adaugă medicul.

Ceaiuri de băut vara: ghimbir cu lămâie

Un ceai deosebit de aromat şi răcoritor, care prezintă numeroase beneficii pentru organism, este cel din rădăcină de ghimbir cu bucăţele de lămâie. Ghimbirul este o sursă excelentă de vitamine (A, B, C) şi minerale (magneziu, potasiu, cupru, mangan), are efect tonic şi accelerează metabolismul, acţionând eficient asupra depozitelor de grăsime.

De asemenea, ceaiul de ghimbir calmează durerile de cap şi scade riscul de cancer ovarian, se arată într-un studiu recent.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite