Ce sport poţi face dacă ai probleme cu genunchii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce sport poţi face dacă ai probleme cu genunchii
Ce sport poţi face dacă ai probleme cu genunchii

Durerile de genunchi pot fi agravate de exerciţiile fizice efectuate incorect sau prin angajarea incorectă a muşchilor în detrimentul articulaţiei genunchiului. De asemenea, puteţi resimţi presiune şi cracmente (pocnituri) în interiorul genunchilor, dar nu înseamnă neapărat că aveţi o problemă gravă. Nu orice durere la nivelul genunchiului înseamnă operaţie, dar poate deveni daca nu faceţi lucrurile corect.

Toate studiile medicale dovedesc faptul că activitea fizică menţine organismul sănătos, chiar şi la vârstă înaintată. Se întâmplă, însă, ca, din pricina unor accidente ori cu înaintarea în vârstă, multe persoane să renunţe la a mai face sport acuzând dureri ale genunchilor. Ce este contraindicat să facem şi ce este recomandat pentru a face totuşi mişcare şi în aceste condiţii?

Medicul Alin Iova, fiziokinetoterapeut, specialist recuperare sportivă şi lipoterapie, identifică sporturile care nu sunt indicate persoanelor care suferă de aceste afecţiuni, dar şi opţiunile recomandate în acest caz.

Durerile de genunchi nu înseamnă STOP sport

„Pentru început, as vrea sa spun că apariţia durerilor de genunchi în timpul exerciţiilor nu este un lucru neobişnuit. Există o serie de cauze care le provoacă, iar fiecare componentă a genunchiului poate fi inflamată şi de aici apare durerea: leziuni de ligamente, meniscuri, tendoane sau leziunile de cartilaj.

Durerile de genunchi pot fi agravate de exerciţiile fizice efectuate incorect sau prin angajarea incorectă a muşchilor în detrimentul articulaţiei genunchiului. De asemenea, puteţi resimţi presiune şi cracmente (pocnituri) în interiorul genunchilor, dar nu înseamnă neapărat că aveţi o problemă gravă. Nu orice durere la nivelul genunchiului înseamnă operaţie, dar poate deveni daca nu faceţi lucrurile corect.

Nu vă lăsaţi păcăliţi de mitul că, dacă vă dor genunchii, nu puteţi face exerciţii. Dar atenţie, acest lucru este valabil numai în cazul în care aţi vorbit cu medicul vostru şi aţi fost informat că genunchii voştri sunt bine. În cazul în care în timpul mişcării apar dureri intense sau tumefieri, cereţi sfatul medicului înainte de a vă apuca de următoarele exerciţii sau de un alt plan de antrenament!”, declară medicul Alin Iova, fiziokinetoterapeut, specialist recuperare sportivă şi lipoterapie.

Când e nevoie să ne antrenăm genunchii

„Este de preferat să antrenăm înainte de a apărea vreo durere sau dezechilibru! Desigur, va încurajez să faceţi exerciţii fizice cu titlul de prevenţie primară. E cel mai bine, chiar daca nu întotdeauna reuşim. Faceţi exerciţii fizice în cadrul recuperării medicale după un accident la nivelul genunchiului sau la oricare dintre articulaţiile învecinate pentru că, inevitabil genunchiul va fi implicat. Antrenaţi-vă genunchii în cadrul programului de prevenţie secundară, pentru a nu va mai accidenta! Exerciţiile Kangoo Jumps, de exemplu, au fost inventate iniţial pentru recuperarea fizică şi sunt recomandate pentru mişcare, chiar şi celor care au probleme cu articulaţiile!”, adaugă Iova.

Stabilitatea este baza

„Genunchiul este o articulaţie complexă şi, prin urmare, doar medicul poate decide dacă genunchii voştri sunt în regulă şi sunteţi pregătiţi să faceţi exerciţii. Dacă răspunsul este da, atunci vă puteţi apuca de întărirea musculaturii din jurul genunchilor pentru o mai bună susţinere şi o mobilitate sporită. În general, durerile de genunchi apar din cauza unui antrenament dezechilibrat şi a unei sarcini mari asupra muşchiului cvadriceps. În schimb, muşchii hamstring şi muşchii fesieri sunt adeseori neglijaţi şi, ca atare, sunt şi mai slabi. Deşi pare ilogic, e bine să menţineţi un antrenament dezechilibrat, dar totodată este necesar să vă concentraţi asupra exerciţiilor prin care veţi lucra şoldurile şi coapsele, muşchii fesieri şi muşchii hamstring. Aşadar, ar trebui să construiţi muşchii cvadriceps făcând exerciţii care implică şoldurile, muşchii fesieri şi hamstring. Iar acest lucru se obţine prin exerciţii Kangoo Jumps, pe ghete rebound.

În acest mod transferaţi greutatea asupra şoldurilor şi eliminaţi presiunea asupra genunchiului. În plus, atunci când reveniţi în poziţia de start, transferaţi greutatea de pe şolduri asupra muşchilor cvadriceps, ceea ce vă ajută să întăriţi vastus medialis şi fesierul mare”, spune medicul. 

Beneficiile Kangoo Jumps

„Vă recomand exerciţiile pe ghete rebound, KANGOO Jumps care îndeplinesc toate dezideratele expuse mai sus:

- Servesc ca prevenţie primară şi secundară, aşa cum am demonstrat în studiul Kapo Sănătate pe ghete desfăşurat în Oradea pe 80 persoane, in 2019.

- Pot fi folosite în cadrul recuperării medicale după intervenţii chirurgicale pentru leziuni de menisc sau ligamente încrucişate.

- Ghetele rebound preiau până la 70% din presiunea de pe articulaţia genunchiului, lăsând loc antrenării foarte eficiente a musculaturii.

- Ajută la refacerea echilibrului static şi dinamic şi a posturii corporale.

- Ajută la antrenarea tuturor grupelor musculare de la nivelul membrelor inferioare.

- Pot combina exerciţii simetrice cu cele asimetrice pentru a antrena grupele musculare deficitare determinând echilibrarea forţelor în jurul articulaţiei genunchiului şi înlăturând condiţiile de apariţie a multor dureri.

- Ajută la antrenarea aerobă a organismului şi creşterea capacităţii de efort; apariţia oboselii musculare este un factor important în apariţia dezechilibrului în efectuarea exerciţiilor şi apariţia durerilor.

- Poţ scădea greutatea corporală şi prezintă o alternativă perfectă pentru orice sport pe care l-aţi făcut şi nu mai puteţi să-l faceţi acum, toate acestea într-o atmosferă foarte plăcută cu descărcări mari de endorfine!

Alt tip de mişcare recomandată ar fi plimbarea, trekking, ciclismul, înotul sau orice alt sport îţi face plăcere, şi care nu are contraindicaţia medicului şi nu îţi provoacă durere.

Vă îndemn să nu deveniţi inactivi în cazul apariţiei durerilor de genunchi! Mergeţi la medic, stabiliţi care dintre exerciţii va fac bine şi faceţi-le, regulat, pentru a rămâne sănătoşi!”, încheie medicul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite