Ce poate indica răgușeala. Cărui medic specialist i te adresezi când apar manifestări supărătoare la nivelul gâtului

0
Publicat:

Dacă răgușești sau rămâi fără voce ar putea fi vorba de o problemă la nivelul tiroidei. La fel de bine cauza disfoniei ar putea avea însă legătură cu anumite vicii, sau cu infecții din sfera ORL. Prezentarea la medic se impune.

O durere în gât sau senzația de nod în gât pot ascunde probleme serioase FOTO: Pixabay
O durere în gât sau senzația de nod în gât pot ascunde probleme serioase FOTO: Pixabay

Disfonia, sau răgușeala, înseamnă o modificare a vocii și poate apărea dintr-o mulțime de motive, unele dintre ele legate de tiroidă, explică, pe contul său de Facebook, medicul endocrinolog Ruxandra Dobrescu. „Știm că tiroida este așezată la baza gâtului, în fața traheii, pe care o “îmbracă”, ajungând în contact apropiat cu nervii laringei recurenți care sunt nervii care inervează corzile vocale. Atunci când tiroida este ocupată de noduli tiroidieni voluminoși aceștia pot face presiune la nivelul nervilor laringei recurenți, modificare care se manifestă prin schimbarea vocii”, explică dr. Ruxandra Dobrescu.

Atunci când ne confruntăm cu o răgușeală apărută brusc, fără o cauza aparentă, și care persistă timp îndelungat, poate fi semnul care atrage atenția asupra unor noduli tiroidieni potențial periculoși. Investigațiile medicale mai amănunțite sunt necesare pentru un diagnostic corect. „Ar putea fi vorba de un cancer tiroidian care evoluează. În această situație se impune o vizită la endocrinolog și o ecografie tiroidiană”, continuă dr. Dobrescu.

Modificarea vocii poate să apară de asemenea după unele operații de tiroidă, indicând o pareză de nervi laringei recurenți. „Aceasta este una din complicațiile posibile ale tiroidectomiei și apare mai frecvent în cazul operațiilor complicate, care implică o formă de cancer tiroidian cu invazie locală, sau în cazul operațiilor pentru noduli tiroidieni de mari dimensiuni (chiar benigni)”, detaliază endocrinologul.

Cauza disfoniei poate, însă, și să nu aibă legătură cu tiroida. Poate să apară în urma suprasolicitării vocale (la persoanele care vorbesc mult, cum sunt profesorii, menționează medicul), poate să apară din cauza fumatului sau a consumului de alcool, poate fi determinată de infecții de sferă ORL, dar poate fi cauzată și de noduli/tumori care afectează corzile vocale sau laringele.

Senzația de nod în gât, cel mai frecvent motiv care aduce pacienții în cabinetul endocrinologului

Probabil cel mai frecvent motiv de mers la endocrinolog, menționează medicul Ruxandra Dobrescu într-un material video postat pe canalul său de Youtube, este însă senzația de nod în gât, de strâns de gât, înecat sau lipsă de aer. Sunt manifestări la nivelul gâtului care ne duc cu gândul la o problemă cu tiroida. Medicul explică și ce anume indică astfel de simptome.

Știm că tiroida este o glandă în formă de fluture, așezată la baza gâtului, în fața traheii și în fața esofagului. Este de asemenea foarte aproape de vasele mari ale gâtului, adică artera carotidă comună și vena jugulară internă. Toate acestea sunt structuri foarte importante care fac legătura între cap și torace și restul corpului, astfel încât devine oarecum evident că dacă în tiroidă apare o problemă, un nodul, o tumoră de dimensiuni mari, aceasta prin creștere începe și apasă pe structurile din jur - pe trahee, pe esofag - și începe să determine fenomene de compresie. Dacă luăm în calcul compresia la nivelul traheii, traheea fiind tubul prin care respirăm, începe să apară dispnee, adică lipsă de aer. Dacă tumora tiroidiană apasă pe esofag, pot să apară probleme la înghițit, adică începem să ne înecăm. La început ne înecăm cu alimente solide, apoi putem ajungem să ne înecăm și cu apă”, explică medicul.

Un nodul de mari dimensiuni, după cum explica medicul anterior, poate de asemenea să determine răgușeală, prin compresie pe nervii laringei recurenți.

Toate acestea sunt semne de compresie la nivelul gâtului, care ne duc cu gândul la o formațiune compresivă, deci toate acestea sunt semne importante, pe care le căutăm și de care e important să știm, pentru că sunt semne de gravitate, adică ne atrag atenția că acolo e o problemă serioasă”, atrage atenția dr. Dobrescu.

Într-o primă fază, aceste simptome ar trebui să ne determine să ajungem la un medic endocrinolog, care cel mai probabil ne va efectua o ecografie de tiroidă. Medicul care realizează investigația, mai spune dr. Dobrescu, este important să noteze aceste compresii, pentru că acestea sunt, în general, argumente care pot indica o tiroidectomie (operație chirurgicală prin care este extirpată parțial sau în totalitate glanda tiroidă. Operația este de luat în calcul pentru că un nodul, în această situație, poate indica un cancer tiroidian cu creștere potențial rapidă. Chiar dacă nodulul nu este malign (adică nu este cancer), acesta poate să crească în timp și să determine manifestări de compresie, iar prin creștere există riscul agravării simptomelor, ajungându-se în cele din urmă tot al intervenție chirurgicală, însă posibil într-o situație mai complicată.

Ce poate indica durerea la nivelul gâtului

Un alt simptom cu care ne putem confrunta la nivelul gâtului este durerea. Deși tiroida nu doare, spune medicul Ruxandra Dobrescu, poate să apară o mică sângerare care face ca nodulul să se dilate, să crească în dimensiuni și să determine compresie în jur manifestată prin durere.

Apare brusc, eventual după un efort fizic, și uneori se poate însoți de apariția unei formațiuni de care nu știam. Ecografic se va vedea ca o formațiune parțial chistică”, explică dr. Dobrescu.

O altă situație în care putem resimți durere este tiroidita subacută, o inflamație a tiroidei după o infecție virală de tract respirator superior. Durerea poate să iradieze în sus, spre ureche, spre mandibulă, și astfel poate fi confundată cu o durere de tip otită, o problemă dentară sau o problemă de sferă ORL. Este o durere puternică și este însoțită de un sindrom inflamator important, mai spune medicul, care este pus în evidență de valori crescute ale anumitor markeri importanți (VSH crescut, fibrinogen crescut). Pe lângă durere, pacientul are o stare proastă, eventual febră sau subfebră. Se impune, spune medicul, tratament prompt pentru a se putea interveni la timp și a se corecta problema.

Tot durere putem resimți și în cel mai grav caz, cel al cancerului tiroidian.

Dacă apare durere la nivelul gâtului e un semn important. Nu neglijăm și mergem la doctor”, ne sfătuiește medicul.

„De multe ori, aceste manifestări nu au legătură directă cu tiroida”

Pacienții nu ajung însă în cabinetul medicului endocrinolog doar când se confruntă cu manifestări precum cele descrise mai sus, ci adesea îi determină să solicite o astfel de examinare simptomele precum nodul în gât sau senzația de constricție cervicală. Pacienții simt că nu mai pot tolera nimic în zona gâtului, îmbrăcăminte sau accesorii.

De multe ori, aceste manifestări nu au legătură directă cu tiroida, ci pot apărea mai degrabă în contextul unui sindrom anxios. În general sunt accentuate în perioadă de stres intens și în general se diminuează sau dispar atunci când suntem liniștiți – în timpul liber, în weekend sau în vacanță”, spune medicul, iar acesta este semnul că cel mai probabil nu este o problemă  pe care să o trateze endocrinologul.

Primul medic pe care ar trebui să-l consultăm, atunci când ne confruntăm cu una dintre problemele descrise mai sus, este medicul de familie, care ne poate îndruma mai departe către specialist. Dacă acesta ne îndrumă către endocrinolog, acesta din urmă va face la rândul lui propria evaluare și, probabil, o ecografie. Dacă se suspicionează ceva serios se va apela la investigații suplimentare. Dacă se constată, în schimb, că nu este o problemă cu tiroida, pacientul poate fi orientat către gastroenterolog (poate fi vorba de boală de reflux esofagian), sau către specialistul ORL.

De principiu nu neglijăm, adică la orice semn de suspiciune mergem și stăm de vorbă cu un medic, explicăm care e problema și vedem ce avem de făcut mai departe”, încheie medicul.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite